Komsomoľskij-na-Amure aviacionnyj zavod imeni J. A. Gagarina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Komsomoľskij-na-Amure aviacionnyj zavod imeni J. A. Gagarina
Právna formadcérska spoločnosť
Odvetvieletectvo
Založená1927
SídloKomsomoľsk na Amure, Rusko
PôvodSovietsky zväz
Priemyselletecký priemysel
Produkciacivilné a vojenské lietadlá
Zamestnancov~13 500 (v roku 2011)
VlastníkSuchoj (OAK)
Webwww.knaapo.ru

Komsomoľskij-na-Amure aviacionnyj zavod imeni J. A. Gagarina (rus. Комсомольский-на-Амуре авиационный завод имени Ю. А. Гагарина; skratka: rus. КнААЗ им. Ю. А. ГагаринаKnAAZ im. J. A. Gagarina; doslova: Komsomoľskoamurský letecký závod J. A. Gagarina) je ruská letecká továreň spoločnosti Suchoj v Komsomoľsku na Amure. Pomenovaná je po kozmonautovi Jurijovi Gagarinovi.

V súčasnosti sa závod zúčastňuje troch prioritných programov spoločnosti: vývoja a výroby viacúčelových stíhačiek Su-35, stíhačiek piatej generácie Su-57 a dopravného lietadla pre regionálne linky Suchoj Superjet 100. Vyrába jedno aj dvojmiestne modifikácie lietadiel rodín Su-27 a Su-30, vykonáva opravy a modernizácie lietadiel nachádzajúcich sa vo výzbroji ruských vzdušných síl. Komsomoľskoamurský letecký závod je aj dodávateľom Boeingu.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Antonov An-12BP patriaci závodu

Výstavba závodu sa začala 18. júla 1934. Vyrábali sa tu prieskumné lietadlá Tupolev R-6 a počas druhej svetovej vojny z brán továrne vyšlo 2 757 bombardérov Iliušin Il-4.

Po vojne sa tu vyrábali aj dopravné lietadlá Lisunov Li-2 v počte 355 kusov a stíhačky MiG-15 a MiG-17. Od roku 1956 závod vyrábal predovšetkým lietadlá pôvodom z konštrukčnej kancelárie Pavla Suchoja. Súčasne s produkciou stíhačiek závod zhotovoval aj protilodné krídlové samonavádzacie rakety P-6 a P-70 Ametist skonštruované v NPO Mašinostrojenija. Vyrábali sa tu aj časti lietadiel Su-24 a Il-62. Od roku 1976 závod začal s produkciou stíhačiek štvrtej generácie Su-27, pričom v 80. rokoch sa modifikácie Su-27 stali hlavným výrobkom závodu.

V roku 1996 bol závod začlenený do spoločnosti Suchoj. Podieľal sa na vývoji stíhačky piatej generácie Su-57, ktorej prvý exemplár vzlietol v januári 2010.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Источник: компания «ПАО "Компания "Сухой"». Комсомольский завод "Сухого" отмечает 75-летнюю годовщину [online]. aviaport.ru, 2009-07-16, [cit. 2018-11-11]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Komsomolskoamurské letecké výrobní sdružení J. A. Gagarina na českej Wikipédii.