Konni Polgrejv

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Konni
Konni na prechádzke s Putinom

Konni Polgrejv (rus. Конни Полгрейв, skrátene Konni rus. Конни; * 1999 – † 2014[1]) bola fena labradora, domáci maznáčik Vladimira Putina. V tlači bola zvyčajne spomínala ako Koni alebo labrador Koni. Často sa objavovala v novinových článkoch, bola hrdinkou komiksu v časopise Ogoňok a knihy opisujúcej život Vladimira Putina očami psa.[2] Koncom roku 2014 zahynula.[1]

Rodokmeň a potomkovia[upraviť | upraviť zdroj]

Koni, celým menom Konni Polgrejv sa narodila v roku 1999 v kynologickom centre ministerstva mimoriadnych udalostí v Noginsku, kde mala byť pripravovaná ako pátrací a záchranný pes. Rodičia Koni sú Henrietta Bush (matka) a Alkor Ross Bradford (otec). Alkor Ross Bradford mal predkov u psov, ktoré vlastnil Leonid Brežnev. Podľa domnienok bola Konni pomenovaná po americkej političke Condoleezze Riceovej. V decembri roku 2000 ju darom dostal Vladimir Putin od ministerstva pre mimoriadne situácie.

7. decembra 2003 porodila Konni osem šteniat. Dve zo šteniat boli darované vtedajšiemu rakúskemu prezidentovi. Ďalšie Konnino šteňa je u záchrannej služby vo Vladikavkaze.

Konni a Vladimir Putin[upraviť | upraviť zdroj]

Od doby, kedy sa stala členom rodiny Putina bola veľkou časťou v jeho živote. V roku 2007 sa s ňou Putin nechal vyfotografovať a výslednú fotku použil na svoju akreditačnú kartu. Na tejto fotke sedí Putin v kresle a Konni pri jeho nohách.

Časom sa Konni naučila veľa povelov, ktoré občas predvádzala, keď bola s Putinom v spoločnosti. Okrem základných povelov ako je "Ľahni!" zvládala napríklad aj panáčkovanie.

Sám Putin sa s ňou ukazoval na rôznych politických akciách. Napríklad v decembri roku 2004 sa Putin rozhodol nevziať ju so sebou na novoročnú párty a zatiaľ čo Putin mal na pódiu príhovor, Konni utiekla z domu a prišla za ním na javisko. So svojim majiteľom sa tiež zúčastnila zasadania s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Okrem iných známych politikov sa Konni stretla aj s Angelou Merkelovou, ktorá ale trpí strachom zo psov, alebo s Georgeom W. Bushom.

V roku 2004 bola o Konni vydaná 60-stranová kniha v angličtine, ktorá zaznamenávala jej dobrodružstvá a život s Putinom. V časopise Ogoňok vystupuje ako poradca Putina.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b У Путина умерла лабрадор Конни, а у Медведева - кот Дорофей
  2. http://newsru.com/russia/10oct2008/tigr_print.html
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Konni (pes) na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]