Korýtka (Schizodonta)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Korýtka

Anodonta anatina
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Schizodonta
Synonymá
škľabky
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Korýtka (iné názvy: korýtkotvaré, škľabky[1], vidlozubovky[2]; lat. Schizodonta, Palaeoheterodonta) je rad sladkovodných lastúrnikov. Iba jeden starobylý rod je morský (Trigonia). Noha je sekerovitá, slúži na plazivý pohyb a rytie v dne. Vývin prebieha cez zvláštnu larvu glochídium. Glochídium už nemožno zaraďovať k primárnym larvám – má už základy lastúr s ostrými apikálnymi zúbkami, zatvárač lastúr a provizórne byssové vlákno. Parazituje na žiabrach a v koži rýb. Po čase odpadá, na dne ukončuje premenu a dospieva.

Najväčším naším druhom je škľabka rybničná/škľabka veľká (Anodonta cygnea), žije v stojatých vodách. V plášťovej dutine škľabky prekonávajú časť vývinu vajíčka rybky lopatky dúhovej (Rhodeus sericeus); tento vzťah sa fylogeneticky už tak ustálil, že na pohlavné vzrušenie samca nie je potrebná prítomnosť samice, ale škľabky. V stojatých až mierne tečúcich vodách žije korýtko maliarske (Unio pictorum), v rýchlejšie tečúcich korýtko riečne (Unio crassus). Kedysi sa v európskych tokoch na nevápenatom substráte pomerne hojne vyskytovala perlorodka riečna (Margaritana (= Garitana) margaritifera). Dnes je tento druh v dôsledku znečistenia tokov kriticky ohrozený, v rámci bývalého Česko-Slovenska sa vyskytuje už asi len v Pošumaví.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FRANC, Valerián. Systém a fylogenéza živočíchov : Bezchordáty. 2. dopl. preprac. verzia. vyd. Banská Bystrica : Katedra biológie Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela, 2005-09-22. Dostupné online. S. 43. Archivované 2007-04-10 z originálu.
  2. FERIANC, Oskár, et al. Slovenské mená zoologického systému. Kultúra slova, 1978, roč. 12, čís. 5, s. 172. Dostupné online. ISSN 0023-5202.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]