Kostol Najsvätejšej Trojice (Varín)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol Najsvätejšej Trojice
farský kostol
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Žilinský kraj
Okres Žilina
Obec Varín
Náboženstvo  
 - cirkev rímskokatolícka
 - provincia Západná
 - diecéza Žilinská
 - dekanát Varín
 - farnosť Varín
Súradnice 49°11′55″S 18°52′13″V / 49,198577777778°S 18,870286111111°V / 49.198577777778; 18.870286111111
Štýl gotika
Výstavba  
 - dokončenie 13. storočie
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
ÚZPF[1]
 - číslo 511-1386/0
 - dátum zápisu 5. 11. 1963
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na Slovensku
Poloha v rámci kraja
Poloha v rámci kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Kostol Najsvätejšej Trojice je rímskokatolícky chrám, nachádzajúci sa v obci Varín v okrese Žilina. Farnosť patrí do žilinskej diecézy. V interiéri chrámu sa nachádza dielo sochára Alexandra Trizuljaka, rodáka z Varína. Ide o vzácnu skulptúru Božieho tela z konca 40. rokov 20. storočia.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Dejiny Kostola Najsvätejšej Trojice sa začínajú písať v roku 1200, kedy bola vybudovaná fara s kaplnkou, ktorá bola zasvätená sv. Krížu. Avšak v ďalších cirkevných dokumentoch z roku 1233 sa už spomína novopostavený kostol, ktorý bol zasvätený Panne Márii. Dôkazom tohto je aj erb obce z roku 1416, kde sa nachádza Panna Mária s dieťaťom.

Súčasťou varínskej farnosti boli až do 17. storočia tieto obce: Terchová, Belá, Lysica, Lutiše, Vadičov Riečnica, Stráža, Dolná Tižina, Gbeľany, Nededza, Krasňany, Nezbudská Lúčka, Kotrčiná Lúčka, Teplička nad Váhom a Zástranie.

V druhej polovici 16. storočia sa naplno prejavila reformácia aj vo varínskej farnosti. Keďže rodina Pongráczova prešla na stranu reformácie, aj poddaní museli prijať náboženstvo zemepána.

V 17. storočí protestanti prestavali kostol a doplnili ho klenbami a emporami, ako to bolo typické v evanjelickom štýle.

Po smrti palatína Turzu sa zemepáni začali vracať späť ku katolíckej viere, od roku 1673 bol varínsky kostol opäť katolícky.

Klasicistická kaplnka[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasťou kostola je klasicistická kaplnka z roku 1727, ktorú vybudovali na náklady patróna kostola Antona Pongráca. V kaplnke bolo vybudované mauzóleum, jednoloďový priestor. Má rovný záver, ktorý je zaklenutý krížovými hrebienkovými klenbami. Nad portálom je oválna plocha s plastickým erbom rodiny Pongrácovej, na ktorom je vyobrazený trojhran štítu so zuborezom.

Oltár[upraviť | upraviť zdroj]

Neskorobarokový oltár pochádza z roku 1769. Je upevnený priamo na stene s vysokým reliéfom polychromovanej drevorezby Najsvätejšej Trojice a Nanebovzatia Panny Márie v oblakoch.

Krstiteľnica[upraviť | upraviť zdroj]

Patrí medzi najstaršie predmety v kostole. Jej spodná časť pochádza z 13. storočia a kamenný nadstavec je z roku 1580 s vyrytým nemeckým kolopisom.

Boží hrob[upraviť | upraviť zdroj]

Sochu Božieho tela vytvoril Alexander Trizuljak, ešte ako študent na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Ide o vzácnu mramorovú skulptúru, ktorá bola vytvorená podľa hlineného modelu. V súčasnosti je socha opatrená bielym náterom, čo poškodzuje kvalitu výtvarného diela.

Dekanát[upraviť | upraviť zdroj]

Varínsky dekanát je jeden z desiatich, ktoré sú zriadené v novozaloženej Žilinskej diecéze. Do dekanátu patria farnosti Varín, Terchová, Belá, Lutiše, Dolná Tižina, Teplička nad Váhom, Strečno, Brodno a Divina. Sídlo tohto dekanátu je viacmenej symbolické, keďže do varínskej farnosti v minulosti patrili viaceré obce.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pamiatkový objekt – podrobnosti [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2017-09-02]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]