Kostol Reformovanej kresťanskej cirkvi v Plešivci

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol Reformovanej kresťanskej cirkvi v Plešivci
Celkový pohľad na kostol so zvonicou
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Košický kraj
Okres Rožňava
Obec Plešivec
Náboženstvo kresťanstvo
 - cirkev reformovaná
Súradnice 48°32′44″S 20°24′06″V / 48,545620°S 20,401752°V / 48.545620; 20.401752
Štýl gotika
Výstavba prvá pol. 14. storočia
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
ÚZPF[1]
 - číslo 536
 - dátum zápisu 6. 5. 1963
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na Slovensku
Poloha v rámci kraja
Poloha v rámci kraja
Wikimedia Commons: Reformed church in Plešivec
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Kostol Reformovanej kresťanskej cirkvi je gotická sakrálna stavba v obci Plešivec v rožňavskom okrese v Košickom kraji. Jednoloďový kostol, pôvodne zasvätený svätému Jurajovi, patriaci dnes miestnemu zboru Reformovanej kresťanskej cirkvi sa nachádza v centrálnej polohe uprostred obce.[2] Vďaka zachovanej freskovej výmaľbe výnimočnej kvality patrí medzi významé kultúrne pamiatky.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Mestečko Plešivec bolo rodovým sídlom miestneho rodu Bubekovcov od 13. storočia. Tí získali majetky od kráľa Bela IV. po bitke s Mongolmi v ktorej mu údajne zachránili život. Miestny kostol s pôvodným patrocíniom sv. Juraja bol ich rodovým kostolom. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1314. Pôvodný jednoloďový kostol bol Bubekovcami rozšírený na dvojlodie. V tejto etape nechali kostol vymaľovať freskami v interiéri a aj v exteriéri. Neskorogotickú kaplnku, ktorá sa nachádza pri severnej stene hlavnej lodi nechali vybudovať začiatkom 15. storočia. Inšpirovali sa pravdepodobne príkladmi pohrebných kaplniek zo Spiša. V kaplnke je pochovaný len jediný člen rodu, Ladislav Bubek.

Kostol bol zničený po nájazde Turkov, ktorí ho vypálili v roku 1558. Ďalších šesťdesiat rokov ležal ako ruina bez strechy. K jeho obnove došlo už za pôsobenia kalvínskeho cirkevného zboru začiatkom 17. storočia. Vtedy došlo k skráteniu lodi a novému zastrešeniu, strop je odvtedy riešený plocho, nie ako klenba. V tomto období vytvorili aj drevenú emporu.

Prvý výskum kostola sa uskutočnil už v roku 1861. Obnova kostola pokračovala v roku 1938, kedy bol Plešivec súčasťou vojnového Maďarska. Došlo k odkrytiu časti fresiek. Ďalšie reštaurovanie pokračovalo v rokoch 1977 - 1978 (Josefík, Székely, Togner). V súčasnosti je kostol opäť v rukách reštaurátorov.[3]

Architektúra kostola[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol sa nachádza uprostred obce. Je to reprezentatívna jednoloďová stavba s polygonálne ukončenou svätyňou a severne orientovanou kaplnkou. Je dokladom vyspelosti gotickej architektúry v prostredí stredovekého Gemera. Z gotického obdobia sa dochovala najmä severná kaplnka s gotickými oknami s kružbou, fragmentmi klenby a sedíliou v tvare oslieho chrbta. V jej interiéri je sekundárne osadený gotický náhrobok Ladislava Bubeka z ružového mramoru. Dochoval sa aj hodnotný gotický portál prepájajúci kaplnku a loďou. Fresky, dodnes odkryté len čiastočne, sa nachádzajú v presbytériu, kde zobrazujú Ukrižovanie a Poslednú večeru. Ďalšie fresky boli nájdené aj na exteriérovej strane presbytéria, zobrazujú sv. Štefana a sv. Ladislava Samostatne stojaca zvonica pochádza z roku 1748.[4] Odborníci usudzujú, že fresky sú dielom skúseného majstra z Talianska a boli vzorom pre ďalšie podobné realizácie v kostoloch v okolí (Štítnik, Ochtiná). Patria k najkvalitnejším freskám na území Slovenska.[3]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Exteriér kostola[upraviť | upraviť zdroj]

Interiér kostola[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Register nehnuteľných NKP [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR. Dostupné online.
  2. Register nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok [online]. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Dostupné online.
  3. a b Plešivec, kostol ref. cirkvi [online]. Gotická cesta, [cit. 2020-11-16]. Dostupné online.
  4. Plešivec [online]. Apsida.sk. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]