Kostol svätého Juraja (Trnové)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol svätého Juraja
Kostol svätého Juraja v Trnovom
Patrocínium: sv. Juraj
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Žilinský kraj
Okres Žilina
Mesto Žilina
Mestská časť Trnové
Náboženstvo  
 - cirkev rímskokatolícka
 - provincia Západná
 - diecéza Žilinská
 - dekanát Žilina
 - farnosť Trnové
Súradnice 49°11′37″S 18°47′15″V / 49,193641666667°S 18,787597222222°V / 49.193641666667; 18.787597222222
Štýl renesancia
Materiál drevo
Výstavba  
 - dokončenie 1615
Štátny znak SRNárodná kultúrna pamiatka SR
ÚZPF[1]
 - číslo 511-1384/1
 - dátum zápisu 5. 11. 1963
Poloha kostola na Slovensku
Poloha kostola na Slovensku
Poloha v rámci kraja
Poloha v rámci kraja
Wikimedia Commons: Wooden church, Trnové
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Kostol svätého Juraja v Trnovom je rímskokatolícky drevený kostol v žilinskej mestskej časti Trnové. Je to najzápadnejšie lokalizovaná drevená sakrálna stavba na Slovensku.

Písomné zmienky o presnom roku jeho výstavby sa nezachovali, je však isté, že kostol stál v poslednej tretine 16. storočia uprostred cintorína v severozápadnej časti vtedajšej samostatnej obce. V minulosti bola jeho súčasťou aj drevená ohrada s kostnicou. Jednoloďovú drevenú zrubovú stavbu so sedlovou strechou pravdepodobne upravili podľa vzoru staršieho dreveného kostolíka sv. Alžbety v Zábreži, na ktorý sa vonkajšou architektúrou nápadne podobá. Malá pravouhlá svätyňa je otočená na východ, vstup z otvoreného podvežia na západ. Krátka loď má takmer dokonalý štvorcový pôdorys, nad ktorou v neskoršom období pristavali vežu, pričom v jej vrchole boli umiestnené dva vzácne zvony z obdobia tesne po predpokladanom založení kostola (na väčšom je latinský nápis s rokom 1604, na menšom iný nápis s rokom 1606).

Interiér kostola dopĺňajú úzke okná s masívnym rámovaním, na jednoduchých kovaných mrežiach sú iniciály M. L. a 10 Anno 1776 MKPC. Pôvodný doskový obklad stien interiéru sa nezachoval, na dvojstrannej organovej empore už tiež nezostali žiadne stopy po dekorácii. Pôvodná maľovaná renesančná výzdoba pochádzala od neznámeho umelca z 1. polovice 17. storočia. Vnútorné zariadenie kostola sa zachovalo len čiastočne. Barokový oltár z 1. tretiny 18. storočia zdobila ústredná plastika svätého Juraja, ktorého meno nesie kostol, súčasťou oltára je polychrómovaná drevorezba zakončená svätožiarou s dvoma anjelmi a olejomaľba svätej Anny a Panny Márie. Z maľovaných erbov a nápisov na ňom je zrejmé, že ho chrámu v roku 1720 darovala rodina Podhorských z Višňového. Vedľa oltára sa v minulosti nachádzala drevená socha Immaculaty držiaca dieťa s ríšskym jablkom, ktorá bola postavená na zemskej pologuli ovinutej hadom.

Kostol je kultúrnou pamiatkou a v súčasnosti nie je prístupný pre verejnosť. Do roku 1994, kedy v Trnovom dokončili nový kostol sv. Cyrila a Metoda, sa v ňom pravidelne slúžili bohoslužby.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dudáš, M., Gojdič, I., Šukajlová, M.: Drevené kostoly, edícia Kultúrne Krásy Slovenska, vyd. DAJAMA Bratislava, 2007

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pamiatkový objekt – podrobnosti [online]. Bratislava: Pamiatkový úrad SR, [cit. 2017-09-02]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Informačný portál mestskej časti Žilina - Trnové