Kristen Schaalová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kristen Schaalová
v roku 2022
Celé menoKristen Joy Schaal
Narodenie 24. január 1978 (46 rokov)
Longmont, Colorado, USA
Povolanieherečka, spisovateľka, komička
Roky pôsobenia1999 – súčasnosť
ManželRich Blomquist (od 2012)
Deti1

Kristen Schaalová (angl. Kristen Joy Schaal; * 24. január 1978, Longmont, Colorado, USA) je americká herečka, spisovateľka a komička.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Schaalová sa narodila v evanjelickej rodiny holandského pôvodu. Vyrastala na dobytkárskom ranči svojej rodiny vo vidieckej oblasti blízko Boulderu v Colorade. Jej otec je stavebný robotník a matka sekretárka.

Navštevovala Skyline High School, kde promovala v roku 1996. Má o tri roky staršieho brata, Davida. Rok navštevovala Coloradskú Univerzitu v Boulderi a promovala na Northwestern Univesity. V roku 2000 sa presťahovala do New Yorku, aby sa venovala komediálnej kariére.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2001 získala jednu z vedľajších úloh v komédii Kate a Leopold. Neskôr sa objavila vo viacerých menších rolách v televíznych seriáloch ako Škaredá Betty či Mad Men. V roku 2006 vystupovala na Comedy Arts v Aspene v Colorade, kde tiež získala ocenenie, pre najlepšieho alternatívneho komika. Venuje sa občasne aj stand-upu.

Od roku 2007 do roku 2009 sa objavovala v televíznom seriály Flight Of The Conchords. Aktívne sa tiež venuje aj dabingu, je možné je počuť v animovanom televíznom seriály Bobovy burgery, z roku 2011. Seriál sa neskôr dočkal aj filmového spracovania, ktorý má naplánovanú premiéru v roku 2022. V rovnakom roku (2011), tiež hosťovala v jednej epizóde seriálu Simpsonovci, kde prepožičala hlas postave menom Taffy. Tiež sa pridala k hereckému dabingovému obsadeniu ako Alison Brie, Amy Sedaris či Will Arnett, v animovanom televíznom filme BoJack Horseman.

V roku 2015 sa objavila aj v televíznom seriály Poslední chlap na Zemi. O rok neskôr sa objavila v komédii Šéfka, po boku Melissy McCarthy či Kristen Bell. V roku 2019 hosťovala v televíznom seriály Čo robíme v temnotách. V rovnakom roku, sa pridala k hereckému dabingovému obsadeniu ako Kristen Wiig či Maya Rudolph, v priemerne úspešnom animovanom televíznom seriály Bless the Harts.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Schaalová je vydatá od roku 2012 za bývalého spisovateľa The Daily Show, Richa Blomquista. Spoločne majú dcéru Ruby, narodenú vo februári 2018.

Priznala, že počas práce na animovanom televíznom seriály Gravity Falls, utrpela mimomaternicové tehotenstvo a prasknutie vajíčkovodu, pričom stratila najmenej dva litre krvi, pričom musela podstúpiť urgentnú operáciu.

Spoločne s jej manželom napísali knihu s názvom The Sexy Book of Sexy Sex.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kristen Schaal na anglickej Wikipédii.