Kristin Kreuková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kristin Kreuk)
Kristin Kreuková
v roku 2013
Celé menoKristin Laura Kreuk
Narodenie 30. december 1982 (41 rokov)
Vancouver, Britská Kolumbia, Kanada
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2000 – súčasnosť
RodičiaPeter Kreuk
Deanna Che

Kristin Kreuková (angl. Kristin Laura Kreuk; * 30. december 1982, Vancouver, Britská Kolumbia, Kanada) je kanadská herečka známa vďaka postave Lany Langovej z televízneho seriálu Smallville.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Kreuková sa narodila vo Vancouveri v Britskej Kolumbii, Deanne Che a Petrovi Kreukovi. Jej otec je holandského pôvodu a matka je čínskeho pôvodu, narodila sa v Indonézii. Jej matka a stará matka, žili v Singapure a na Šalamúnových ostrovoch, kým sa neusadili vo Vancouveri. Má mladšiu sestru, Justine Kreukovú.

V detstve sa venovala karate a gymnastike na národnej úrovni ale skončila v jedenástom ročníku, kvôli skolióze. Plánovala študovať psychológiu alebo forenznú vedu, ale počas strednej školy ju kontaktoval kastingový riaditeľ televízneho seriálu Edgemont, stanice CBC.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po obsadení do televízneho seriálu Edgemont, ktorý mal päť sérii a sedemdesiat epizód, získala hlavnú úlohu, v televíznej drámy Snehulienka, kde si zahrala po boku Mirandy Richardsonovej. V roku 2004 získala hlavnú ženskú rolu v televíznom seriáli Smallville. V televíznom seriály si zahrala po boku Toma Wellinga a jej herecký výkon získal pozitívne recenzie. Bola tiež štyri krát nominovaná na ocenenie Saturn Award. V rovnakom roku stvárnila menšiu rolu vo filme Eurotrip.

V roku 2007 sa pridala k hereckému obsadeniu ako Jimi Mistry, Neve Campbellová a John Light, v kanadskom filme Hranice. Hlavnú úlohu stvárnila tiež vo filme Legenda o Chun-Li, z roku 2009.

V roku 2010 hosťovala v štyroch epizódach televízneho seriálu Chuck a spoločne s hercom Jayom Ryanom, si zahrala v televíznom seriály Kráska a zviera, z roku 2012. Seriál mal štyri série a natáčanie skončilo v roku 2016.

V roku 2017 poskytla Kreuková svoj hlas princeznej Shuyan, v Shuyan Saga, sérii grafických románov zasadených do fantasy sveta starovekých čínskych bojových umení. O rok neskôr, stvárnila hlavnú úlohu v kanadskom televíznom seriály Bremeno pravdy, ktorý sa natáčal do roku 2021. Stvárnila tiež menšiu úlohu v televíznom seriály Reacher.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2017 žije v Toronte, v Ontáriu. Je pescetariánkou. Objavila sa v mnohých reklamách a je tvárou Neutrogeny. Vo voľnom čase rada pozerá filmy, píše, číta, tancuje, pletie a venuje sa gymnastike.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kristin Kreuk na anglickej Wikipédii.