Kronika vopred ohlásenej smrti

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kronika vopred ohlásenej smrti
špa. Crónica de una muerte anunciada

Autor Gabriel García Márquez
Pôvodný jazyk španielsky
Krajina vydania Kolumbia
Nakladateľstvo originálneho vydania La Oveja Negra
Dátum 1. vydania originálu 1981
Slovenské vydania knihy

Kronika vopred ohlásenej smrti (špa. Crónica de una muerte anunciada) je novela kolumbijského spisovateľa Gabriela Garcíu Márqueza. Prvýkrát vyšla v roku 1981 v španielčine. Dej príbehu sa odohráva v rovnakom prostredí ako Sto rokov samoty, viaceré osoby sú prinajmenšom spomenuté.

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Dej novely sa odohráva počas jednej noci resp. skorého rána. Podáva ho rozprávač z pohľadu človeka, ktorý sa do dediny vrátil po 27rokoch. Deň v dedine sa začína s istotou, že bratia Vicariovci zavraždia mladého Santiaga Nasara, z pomsty za poškvrnenie cti rodiny a ich sestry Angely. Angela bola večer predtým odmietnutá dezignovaným snúbencom Bayardom San Románom, nakoľko už nebola pannou. Za túto okolnosť v ich očiach niesol zodpovednosť Santiago Nasar (v knihe sa jeho zodpovednosť neprejaví, zdá sa, že i rozprávač o jeho zodpovednosti pochybuje). Novela s dokumentárnou, ba až žurnalistickou presnosťou opisuje okolnosti, v ktorých celá dedina o pripravovanej vražde vie, ale nik sa jej nesnaží zabrániť - i keď budúci páchatelia konajú viac z povinnosti ako z presvedčenia; dokonca dúfajú, že by im v čine niekto mohol zabrániť.

Sfilmovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Novelu pod rovnomenným názvom v roku 1987 sfilmoval taliansky režisér Francesco Rosi. Vo filme si v hlavných úlohách zahrali Ornella Muti, Rupert Everett a Anthony Delon (syn Alaina Delona). Čínska filmová adaptácia z roku 1990 Krvavočervené ráno preberá tému z Márquezovho románu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Márquez, G.G.: Kronika vopred ohlásenej smrti, Pravda, Bratislava 1984

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]