Kunsthistorisches Museum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kunsthistorisches Museum

Umelecko historické múzeum vo Viedni
Základné údaje
AdresaViedeňRakúsko
Rok založenia17. október 1891
TypUmelecko-historické múzeum
Návštevníci1 194 101 (2010)[1]
Ďalšie odkazy
Webwww.khm.at/
CommonsKunsthistorisches Museum

Kunsthistorisches Museum (-nem., skrátene KHM) alebo Umeleckohistorické múzeum je umelecké múzeum vo Viedni. Patrí k najvýznamnejším múzeám v Európe.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Podnet na vybudovanie inštitúcie dal cisár František Jozef I. V rámci sanácie mestských hradieb Viedne vznikala na ich mieste v 2. polovici 19. storočia výstavná okružná trieda (nem. Ringstraße) a budova Umeleckohistorického múzea s protiľahlým Prírodopisným múzeom (Naturhistorisches Museum Wien) mali vytvárať jednotný komplex v rámci rozšíreného cisárskeho paláca (Hofburg). Návrhom bol poverený v tom čase už renomovaný nemecký architekt Gottfried Semper, asistoval mu Karl von Hasenauer. Stavba prebiehala v rokoch 1872 – 1891. Obe múzea, od ktorých priameho prepojenia s cisárskym palácom sa nakoniec upustilo, boli slávnostne otvorené 17. októbra 1891.

Budovy boli postavané v novorenesančnom štýle inšpirovanom talianskou renesanciou. Budova je obdĺžnikového tvaru a má dĺžku 60 metrov. Fasáda bola zhotovená z pieskovca. Interiér budovy je veľmi dekoratívny, vykladaný mramorom, zdobený štukom, zlatom a dekoratívnou maľbou interiérov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kunsthistorisches Museum na nemeckej Wikipédii.

Súradnice: 48° 12′ 13.18″ s.š., 16° 21′ 40.96″ v.d.