Kusttram

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kusttram
Základné údaje
ŠtátBelgicko Belgicko
MiestoBelgické pobrežné mestá od Knokke-Heist po De Panne.
PrevádzkovateľDe Lijn
Dátum otvorenia1885
Technické údaje
Dĺžka67 km
Rozchod koľaje1000 mm
Napájacie napätie600 V
Priebeh trate

Belgická pobrežná električková sieť (holandský oficiálny názov Kusttram) zabezpečuje hromadnú dopravu na belgickom pobreží Severného mora medzi obcami De Panne u francúzskych hraníc a Knokke-Heist blízko hraníc s Holandskom. Ide o najdlhšiu električkovú trať na svete.

Linka má 70 zastávok a dĺžku 68 km. Rozchod koľaje je 1000 mm. Električky jazdia každých 20 minút mimo sezóny a každých 10 minút v letných mesiacoch, kedy pobrežná električková linka prepraví viac ako 3 milióny cestujúcich.

Prevádzka pobrežnej električky sa začala v roku 1885 na úseku medzi mestami Oostende a Nieuwpoort. Ďalšia časť trasy medzi Oostende a Knokke bola otvorená v roku 1890. V roku 1912 bola trať elektrifikovaná, do tej doby mali električky parný pohon.

Od začiatku prevádzky do roku 1991 bola pobrežná električka spravovaná spoločnosťou NMVB (Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen, francúzsky Société nationale des chemins de fer vicinaux) a bola súčasťou tzv. Vicinálnych dráh. V roku 1991 táto spoločnosť zanikla a odvtedy trasu prevádzkuje flámska spoločnosť De Lijn.

V rokoch 1994 až 2002 boli všetky električky modernizované. Modernizácia zahŕňala najmä vybavenie súprav nízkopodlážnym oddielom v prostrednej časti vozňa. Táto úprava uľahčila prepravu osobám so zníženou pohyblivosťou a zvýšila kapacitu vozňov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kusttram

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kusttram na českej Wikipédii.