Ladislav Amadé

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ladislav Amadé
uhorský básnik, hudobník a dôstojník
uhorský básnik, hudobník a dôstojník
Narodenie26. júl 1704
Gabčíkovo, Rakúske cisárstvo (dnes Slovensko)
Úmrtie22. december 1764 (60 rokov)
Horný Bar, Rakúske cisárstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ladislav Amadé

Barón Ladislav Amadé (alebo Amade) z Vrakúňa/Vrakune (maď. Amade László; latinsko-maďarská podoba prídomku: de Várkony; * 26. júl 1704, Gabčíkovo, Rakúske cisárstvo (dnes Slovensko) – † 22. december 1764, Horný Bar, Rakúske cisárstvo) bol uhorský básnik, hudobník a dôstojník.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Ladislav Amadé bol príslušník šľachtického rodu s predikátom z Vrakúňa/Vrakune, barón. Otec Anton Amadé, matka Rozália Šimončič-Horváthová. Manželka Zuzana, rod. Orciová (? – 1733), sestra Vavrinca, druhá Pavla Mária, rod. Weltzlová (? – 1754).

V rokoch 17171721 študoval na jezuitskom kolégiu v Győri, potom na univerzite v Trnave a v Grazi. Od 1725 v armáde, neskôr plukovník, 1750 radca uhorskej komory, 1751 c. k. komorník, po 1754 hospodáril na rodovom majetku.

Počas štúdia v Trnave vydal príležitostnú, nábožensky motivovanú reč, na sklonku života zbierku duchovných piesní. Písal rytmické verše, často na ľudové motívy, ktoré vynikali ľahkosťou a živosťou. Venoval sa i hudbe, hral na viacerých nástrojoch, zhudobňoval svoje verše, zložil niekoľko piesní na nemecké a talianske nápevy. Jeho erotické piesne kolovali v opisoch, zachovali sa i vo folklóre a v roku 1836 ich tlačou vydal jeho vnuk Tadeáš Amadé. Populárne boli i jeho vojenské piesne (A szép fényes katonának a i.). Na dvore kniežaťa J. Esterháziho i v armáde, najmä počas bojov v Taliansku 17341740 viedol bohémsky život, vyhľadával dobrodružstvá a napriek rodovému bohatstvu zápasil s materiálnymi problémami.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Victor in praelio S. Ivo. Trnava 1722
  • Buzgó szívnek énekes fohászkodásai. Viedeň 1755
  • Várkonyi baró Amade László versei. Bp 1836

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]