Ladislav Drozdík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ladislav Drozdík
slovenský arabista a semitista
Narodenie3. marec 1930
Nová Baňa, Česko-Slovensko
Úmrtie4. marec 2017 (87 rokov)
Alma materUniverzita Komenského v Bratislave

Prof. PhDr. Ladislav Drozdík, CSc. (* 3. marec 1930, Nová Baňa – † 4. marec 2017) bol slovenský arabista a semitista, vedec, pedagóg, prekladateľ a znalec arabskej kultúry, ktorej štúdiu zasvätil celý svoj život.

V roku 1949 absolvoval odbor semitská filológia a slovenský jazyk na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (žiak J. Bakoša). V roku 1991 ho vymenovali za docenta, v roku 1992 za profesora Univerzity Komenského v Bratislave.

Pracovne bol spätý najmä s Filozofickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave, neskôr pôsobil na Filologickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a napokon v Ústave orientalistiky Slovenskej akadémie vied, kde bol riešiteľom viacerých výskumných grantov so zameraním na štúdium orientálnych kultúr a kde sa venoval aj výchove doktorandov. Ako hosťujúci profesor pôsobil na University of Utah, Salt Lake City v USA. Absolvoval výskumné a prednáškové pobyty v Egypte, Tunisku, Jordánsku, Rakúsku, Nemecku a Španielsku. V rokoch 19671987 bol predsedom Slovenskej orientalistickej spoločnosti pri SAV. Ako vysokoškolský pedagóg pôsobil až do odchodu do dôchodku v roku 1995.

V svojej práci sa zameriaval na spisovnú a hovorovú arabčinu a semistiku. Pravidelne publikoval výsledky svojho výskumu vo vedeckých publikáciách. Je autorom prvého zväzku vedeckej edície Studia Orientalia Monographica. Venoval písaniu recenzií a prekladom z arabského jazyka do slovenčiny, prekladal poéziu i prózu z klasickej i modernej arabskej literatúry.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Preklady[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kalíla a Dimna. Bratislava: Slovenský spisovateľ, 1958.
  • Ibn Chaldún. Al-Mukaddima - Úvod do dejín, Bratislava: Tatran, 1984 (s Ľ. Feldekom).
  • Žrebci poézie. Sedem ód zo starej Arábie. Bratislava: Slovenský spisovateľ, 1986.
  • Mahmúd Darwíš. Oslava vysokého tieňa. 1984 (cena J. Hollého).
  • Nagíb Mahfúz. Zlodej a psy. Bratislava: Slovenský spisovateľ, 1990.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]