Laima Vaikule

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Laima Vaikule

Základné informácie
Rodné meno Laima Vaikule
Narodenie 31. marec 1954 (70 rokov)
Cēsis, Lotyšská sovietska socialistická republika, dnes Lotyšsko
Bydlisko Riga, Lotyšsko
Pôsobenie speváčka
Žáner pop, estrada
Hrá na nástrojoch spev
Roky pôsob. 1966 – súčasnosť
Webstránka laima.com

Laima Vaikule (* 31. marec 1954, Cēsis, Lotyšská sovietska socialistická republika, dnes Lotyšsko) je lotyšská herečka, speváčka, režisérka a choreografka, ktorá je v Európe a v bývalom ZSSR známa najmä vďaka populárnym hitom ako „Vernisage“ a „Charlie“.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vaikuleová sa narodila 31. marca 1954 v meste Cēsis v Lotyšsku. Jej rodičia sa presťahovali do Rigy, keď mala tri roky. V mladosti sa Vaikulová intenzívne venovala hudbe a tancu. V roku 1966 sa ako 12-ročná zúčastnila súťaže mladých spevákov. V rokoch 19701973 študovala vo Vilniuse zdravotníctvo a zároveň sa venovala hudbe.

V 80. rokoch študovala herectvo a réžiu na Moskovskom štátnom inštitúte pre divadelné umenie (GITIS), ktorý absolvovala ako herečka a režisérka.

Od roku 1986 Vaikuleová spolupracovala s populárnym lotyšským skladateľom Raimondsom Paulsom a ruským básnikom Iľjom Reznikom, ktorý napísal také hity ako „Vernisaž“, „Charlie“ a „Skripač na kryše“. Jej piesne získali obrovský úspech.

Vaikulová patrí medzi pôvodných organizátorov festivalu populárnej hudby v Jūrmale spolu s Raimondsom Paulsom. V 80. a 90. rokoch bola pravidelnou účastníčkou medzinárodných hudobných súťaží a festivalov po celej Európe. Tiež bola ocenená Zlatou lýrou na Bratislavskej lýre v roku 1987.

Za osobitný prínos k hudbe a kultúre Lotyšska jej bol udelený titul Ľudový umelec Lotyšska (1995) a tiež získala ocenenie Veľká hudobná cena (1996).

V súčasnosti žije v Rige v Lotyšsku a vlastní dom aj v Moskve. Je vegetariánkou a podporuje práva zvierat.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Laima Vaikule na anglickej Wikipédii.