Lando Norris

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lando Norris
Norris v roku 2022
Norris v roku 2022
Osobné informácie
ŠtátSpojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Dátum narodenia13. november 1999 (24 rokov)
Miesto narodeniaBristol, Spojené kráľovstvo
Kariéra vo Formule 1
Sezóny2019, 2020, 2021, 2022, 2023
TímyMcLaren
Počet pretekov102 (102 štartov)
Majster sveta0
Víťazstvá0
Stupne víťazov13
Body623
Pole positions1
Najrýchlejšie kolá6
Prvá GPVC Austrálie 2019
Posledná GPVC Brazílie 2023
Odkazy
Lando Norris na landonorris.com
Spolupracuj na Commons Lando Norris
multimediálny obsah na commons

Lando Norris (* 13. november 1999, Bristol, Spojené kráľovstvo) je belgicko-britský jazdec[1], ktorý aktuálne preteká v šampionáte Formula 1 za tím McLaren, pretekajúci za Spojené kráľovstvo. V roku 2015 zvíťazil na majstrovstvách sveta formuly MSA, v roku 2016 na pretekoch Toyota Racing Series, Eurocup Formula Renault 2.0 a Formula Renault 2.0 Northern European Cup. V tom roku získal aj ocenenie McLaren Autosport BRDC Award. Vyhral európsky šampionát FIA Formule 3 2017. Bol členom programu mladých vodičov McLaren.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Lando Norris sa narodil v Bristole. Jeho otec Adam Norris je investičný manažér penzijných fondov, jeden z najbohatších ľudí Bristolu a 501. najbohatšia osoba v krajine.[2] Jeho matka Cisca (rod. Wauman) pochádza z flámskeho regiónu Belgicka.[3] Je druhé najstaršie dieťa po boku troch súrodencov, dvoma mladšími setrami Flo a Cisca a starším bratom Oliverom, ktorý sa tiež venoval súťažne kartingu.[4][5] Norris drží britské a belgické občianstvo[6] a hovorí trošku flámskou holandčinou.[7]

Norris študoval na Millfieldskej škole v Street, Somerset, ktorú opustil bez toho, aby absolvoval maturitnú skúšku. Študoval fyziku a matematiku u svojho osobného učiteľa. Jeho rodina sa tiež presťahovala do Glastonbury, aby mu umožnili navštevovať školu na dennej báze a pritom pokračovať v závodnej kariéry.[8]

Inšpiroval ho Valentino Rossi.[9] Podporuje futbalový tím Bristol City FC.[10]

V nedeľu 11. júla sa Norris zúčastnil incidentu po futbalovom finále Taliansko- Anglicko počas Euro 2020, počas ktorého mu boli ukradnuté hodiny za 47 000 eur. McLaren Racing vydal po incidente vyhlásenie, v ktorom uviedol, že „tím podporuje Landa“ a že vzhľadom na policajne vyšetrovanie nemôžu ďalej komentovať.[11]

Norris potvrdil 30. novembra, že sa pred sezónou 2022 presťahuje z Wokingu neďaleko sídla tímu McLaren do Monaka, pričom ako kľúčový dôvod svojho presťahovania do „daňového raja“ uviedol finančné dôvody.[12]

Pretekárska kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Skoršia kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Potom, ako sa Norris pôvodne začal zaujímať o motocyklové preteky, presunul svoju pozornosť z dvoch kolies na štyri potom, ako ho jeho otec a jeho brat odviedli na miestnu motokárovú dráhu sledovať kolo Super1 národných motokárových majstrovstiev[13]. Pretekársku kariéru odštartoval ako sedemročný, keď si na svojom prvom národnom podujatí pripísal pole position. V roku 2013 Norris zvíťazil na majstrovstvách sveta motokár v Bahrajne, WSK Euro Series a európskych CIK-FIA a CIK-FIA tituloch Supercup[14][15][16]. V nasledujúcom roku zvíťazil na majstrovstvách sveta CIK-FIA KF s Ricky Flynn Motosport, čím sa stal najmladším víťazom svetového šampionátu v motokárach[17].

V roku 2014 Norris debutoval na juniorskom šampionáte Ginetta podpornou sériou pre BTCC, kde skončil celkovo tretí a vo svojom prvom ročníku z motokár získal Rookie Cup. Pre rok 2015 Norris sa upísal Carlin Motosportu v novozaloženej sérii MSA Formula. Norris vyhral sériu s ôsmimi víťazstvami, desiatimi pole position a 14 pódiami. Príležitostne vystúpil aj na šampionáte ADAC Formula 4 a na talianskom šampionáte Formuly 4 s Mücke Motorsport, kde zaznamenal ešte viac úspechov, keď získal v prvom menovanom 6 pódií z ôsmych štartov a v druhom jediné pódium[18][19].

Pre rok 2016 bolo oznámené, že Norris bude jazdiť za M2 Competition v Toyota Racing Series na Novom Zélande. Norris dosiahol počas celej sezóny šesť víťazstiev vrátane Veľkej ceny Nového Zélandu a na prvý pokus vyhral šampionát. Norris sa zúčastnil série Formula Renault 2.0 Eurocup a Formula Renault 2.0 NEC jazdiac za Josef Kaufmann Racing, v ktorých skončil prvý v oboch sériách. Rovnako sa pustil aj do sezóny na britskom šampionáte BRDC Formule 3 s Carlinom, kde skončil 8., pričom sa neocitol na všetkých pretekov. Zúčastnil sa tiež na poslednom kole európskych šampionátov Formuly 3 a Veľkej ceny Macaa s Carlinom, v ktorom skončil jedenásty[19].

Norris pretekal s Carlinom na plný úväzok na európskom šampionáte Formuly 3 v roku 2017. Titul získal v prvom z troch pretekov vo finále Hockenheimringu a pred vicemajstrom Joelom Erikssonom skončil o 53 bodov.

Pretekal aj za Carlin na šampionáte FIA Formule 2 2018 a priblížil sa k zisku titulu, ale nakoniec skončil na druhom mieste za kolegom britom Georgom Russellom[20].

Formula 1[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku roku 2017 bol Norris podpísaný ako juniorský pilot McLarenu[21]. Neskôr toho roku testoval McLaren v rámci plánovaného testu v polovici sezóny. V druhom testovacom dni na Hungaroringu zajazdil druhé najrýchlejšie kolo[22]. Na konci roku 2017 sa Norris stal oficiálnym testovacím a rezervným jazdcom McLarenu pre sezónu 2018[23]. Zúčastnil sa svojho prvého oficiálneho tréningu na Veľkej cene Belgicka[24]. V súťaži zajazdil 26 kôl a z 20 jazdcov skončil na 18. mieste, čím prekonal aj najlepší čas druhého McLarenu, ktorý riadil Stoffel Vandoorne.

McLaren (2019–)[upraviť | upraviť zdroj]

2019[upraviť | upraviť zdroj]

Norris dostal zmluvu s McLarenom na rok 2019 a jeho tímovým kolegom sa stal Carlos Sainz mladší[25]. Pri svojich debutových pretekoch v Austrálii sa kvalifikoval na 8. mieste a preteky dokončil na 12. mieste. Na ďalších pretekoch v Bahrajne sa prebojoval až na 6. miesta, čím získal svoje prvé body[26]. VC Číny bola prvou z Norrisových odchodov v sezóne, po škodách spôsobených kolíziou v prvom kole. Jeho ďalší odchod nastal o dva preteky neskôr v Španielsku po kolízii s Lancom Strollom[27]. Po 8. mieste v ďalších pretekoch v Azerbajdžane utrpel Norris ďalší odchod v Kanade po tom, čo jeho automobil utrpel zlyhanie odpruženia spôsobujúc požiar bŕzd[28].

Norris bol na ceste vo Francúzsku aby skončil na 7. mieste ale problémy s hydraulikou spôsobili, že klesol na 10. miesto. Nakoniec bol ale klasifikovaný na 9. mieste po penalizácii Daniela Ricciarda. Nasledovalo 6. miesto v Rakúsku. V Nemecku bol Norris nútený štartovať zozadu kvôli trestu za motor a po strate výkonu z pretekov odstúpil[29]. Ďalšie bodové umiestnenie dosiahol v Maďarsku, štartoval na 7. mieste a skončil na 9. mieste. Na Veľkej cene Belgicka sa v počiatočných fázach pretekov prebojoval z 11. na 5. miesto. Ale v poslednom kole stratil výkon a tak bol klasifikovaný na 11. mieste mimo bodovacej tabuľky[30].

Nasledovali tri po sebe preteky s bodmi. V Japonsku išiel Norris na začiatku pretekov na 5. mieste predtým, ako sa s ním zrazil Alexander Albon počas pokusu o predbiehanie. Jeho tempo zostalo po zvyšok závodu z dôvodu výsledného poškodenia podlahy nestále a nakoniec skončil na 11. mieste. Na ďalších pretekoch v Mexiku, keď zastavil v boxoch na 7. miesta, bolo koleso namontované nesprávne a po opustení boxov Norris zastavil a jeho mechanici ho zatlačili späť do boxov[31]. V boxoch strávil takmer dve minúty a nakoniec v priebehu pretekov odstúpil, keď zaostal za ostatnými jazdcami. Sezónu ukončil tromi po sebe nasledujúcimi bodmi.

Norris ukončil svoju debutovú sezónu vo Formule 1 na 11. mieste šampionátu so ziskom 49 bodov. Tým výrazne zaostávalo za tímovým kolegom Sainzom, ale Norris v priebehu sezóny prekonal v kvalifikácii Sainza 11: 10. Počas svojho debutu Norris podpísal viacročný kontrakt, čim zostal u McLarenom v sezóne 2020 a sezóne 2021[32].

2020[upraviť | upraviť zdroj]

Na úvodných pretekoch v Rakúsku sa Norris kvalifikoval na 4. mieste, ale bol povýšený na 3. miesto po treste pre Lewisa Hamiltona, čo bola jeho najvyššia pozícia v kariére a najvyššia pre McLaren od Veľkej ceny Rakúska 2016[33]. V pretekoch dostal Hamilton po zrážke s Albonom päťsekundový trest a tak aby bol Norris klasifikovaný na stupňoch víťazov, musel skončiť do piatich sekúnd od Hamiltona. Prekročil čiaru na 4. mieste, ale bol povýšený na 3. miesto po dosiahnutí najrýchlejšieho kola a dobehom 4,802 sekúnd za Hamiltonom. Toto poznačilo Norrisové prvé pódium vo Formule 1 a jeho prvé najrýchlejšie kolo, ktoré vyšlo v poslednom kole pretekov[34]. To zaznamenalo Landa Norrisa ako tretieho najmladšieho pilota, ktorý stál na stupňoch víťazov v histórii Formuly 1[35].

Na Veľkej cene Štajerska sa Norris kvalifikoval ako šiesty, ale po incidente vo voľnom tréningu mu bol udelený trest straty troch miest. V posledných dvoch kolách závodu predbehol tri autá (Daniel Ricciardo, Lance Stroll a Sergio Pérez), a tak skončil piaty pričom si udržal tretie miesto v poradí jazdcov[36].

Norris skončil Veľkú cenu Talianska na štvrtej pozícii, o dve priečky za tímovým kolegom Sainzom. Norris potom dokončil nasledujúcu Veľkú cenu Toskánska na 6. mieste. Potom ale nasledovali Veľké ceny Ruska a Eifelu, kde nezískal žiaden bod.

Počas Veľkej ceny Portugalska došlo ku kolízii s Lancom Strollom, ktorý Norrisa prinútil ísť cez obrubník a poškodiť predné krídlo a to spolu s druhou zastávkou v boxoch kvôli defektu zapríčinilo, že skončil na 13. mieste[37]. V nadväznosti na to, Norris čelil kritike za svoje poznámky, že Stroll „sa z ničoho nepoučí“[38], a za bagatelizovanie úspechu Lewis Hamilton, čo opísal to ako „pre mňa to nič neznamená“. Následne sa Norris ospravedlnil za svoje komentáre k Strollovi a taktiež sa osobne ospravedlnil Hamiltonovi s tým, že jeho komentáre boli „neopatrné“ a že „[neprejavil] úctu, ktorú by som mal mať k určitým ľuďom“[39]. Po troch pretekoch bez skórovania skončil Norris na Veľkej cene Emilia Romagna ôsmy po náročných pretekoch na závodnej dráhe s niekoľkými príležitosťami na predbiehanie.

Na mokrej Veľkej cene Turecka mal Norris to, čo nazval „najhorším štartom v kariére všetkých“[40],  keď štartoval zo 14. miesta na štartovom rošte po penalizácii straty piatich miest. S najrýchlejším kolom skončil ôsmy[41]. Na Veľkej cene Bahrajnu skončil štvrtý a získal dôležité body v boji o tretie miesto v Majstrovstvách sveta konštruktérov[42]. Na Veľkej cene Sakhiru skončil Norris na 10. mieste po neuspokojivej kvalifikácii, ktorá viedla k rozhodnutiu nasadiť nový motor, čo malo za následok penalizáciu, ktorá ho postavila na zadné priečky. Po kvalifikácii štvrtého miesta na Veľkej cene Abú Zabí, 0,25sekund za pole position, Norris dokončil preteky na piatom mieste. Jeho tímový kolega Sainz skončil na šiestom mieste čo umožnilo McLarenu skončiť na treťom mieste v Majstrovstvách konštruktérov[43].

2021[upraviť | upraviť zdroj]

Norris zostal v McLarene aj v sezóne 2021, pričom sa stal partnerom Daniela Ricciarda, keď Sainz opustil tím[44].

Norris sa kvalifikoval ako siedmy na úvodnú Veľkú cenu Bahrajnu a preteky dokončil ako štvrtý[45]. V nasledujúcich pretekoch, Veľkej cene Emilia Romagna, bol kvalifikačný čas, ktorý by ho umiestnil na tretie miesto, vymazaný pre prekročenie limitov trate a do pretekov štartoval ako siedmy. Norris sa držal na priebežnom druhom mieste, kým ho predbehol Lewis Hamilton, pričom do konca zostávali tri kolá. Skončil tretí a získal svoje druhé pódium vo Formule 1[46]. Na Veľkej Cene Monaka štartoval Norris z piateho miesta avšak ťažil z neúspechu Charlesa Leclerca na štarte pretekov a odchodu Valtteriho Bottasa, a tak získal ďalšie umiestnenie na stupňoch víťazov. Norris dostal trest na štartovom rošte a štartoval ako deviaty na Veľkej cene Azerbajdžanu za to, že nevstúpil do boxov počas červenej vlajky v kvalifikácii, čo je sankcia, ktorú kritizoval ako „neférovú“[47]. Preteky ukončil na piatom meste, k čomu mu dopomohli havárie a chyby jazdcov vpredu.

Norris znovu odštartoval na svojej najvyššie pozícii na štartovnom rošte počas Veľkej ceny Štajerska ako tretí po tom, čo Bottas dostal trest na štartovom rošte[48]. Tretie preteky za sebou skončil piaty[49]. Na nasledujúcej víkendovej Veľkej cene Rakúska si túto kvalifikačnú pozíciu vylepšil, keď získal druhé miesto po dosiahnutí času 0,048 sekundy za Maxom Verstappenom, ktorý držal pole position[50]. Norris dostal počas pretekov penalizáciu po tom, čo vystrčil Sergia Péreza z trate. Preteky dokončil na treťom mieste a získal svoje tretie pódium v ​​sezóne[51]. V piatkovej kvalifikácii Veľkej ceny Británie zajazdil šiesty najrýchlejší čas, potom skončil piaty v kvalifikácii šprintu nového formátu a štvrtý vo Veľkej cene. Tento výsledok ho posunul na tretie miesto v šampionáte jazdcov[52].

Norris sa kvalifikoval ako šiesty na Veľkú cenu Maďarska. V prvej zákrute si prilepšil na tretie miesto, ale zozadu ho trafil Bottas, čo spôsobilo jeho zrážku s Verstappenom. Norris odstúpil z pretekov o dve kolá neskôr pre veľké poškodenie. Na Veľkej cene Talianska skončil Norris štvrtý v kvalifikáčnom šprinte, čím sa stal tretím na štartovom rošte pretekov, keďže Bottas dostal trest za motor. Norris skončil v pretekoch na druhom mieste za tímovým kolegom Ricciardom, čím získal svoje štvrté pódium v ​​sezóne a zabezpečil McLarenu prvé umiestnenie 1-2 od Veľkej ceny Kanady v roku 2010[53]. Norris získal svoju prvú pole position vo Formule 1 v meniacich sa poveternostných podmienkach v kvalifikácii na Veľkú cenu Ruska. V prvom kole stratil vedenie pre Carlosa Sainza no v 13. kole ho opäť získal. Norris pokračoval vo vedení pretekov s Lewisom Hamiltonom tesne za ním, až kým v záverečných kolách nezačalo pršať. Norris sa rozhodol zostať vonku na pneumatikách do suchého počasia, zatiaľ čo Hamilton sa zastavil v boxoch pre prechodné pneumatiky. Dážď sa čoskoro zhoršil, čo umožnilo Hamiltonovi predbiehať a prinútilo Norrisa odísť prezuť na taktiež prechodné pneumatiky. Norris skončil siedmy a zaznamenal najrýchlejšie kolo pretekov. Po týchto pretekoch Norris nedokázal dokončiť žiadne zo zostávajúcich siedmich pretekov sezóny na vyššej pozícii ako na siedmej, hoci v každom z nich dokázal získať body. Sezónu ukončil na šiestom mieste v tabuľke, keď prehral s bývalým tímovým kolegom Sainzom len o 4,5 bodu.

2022[upraviť | upraviť zdroj]

Vo februári 2022 Norris podpísal predĺženie zmluvy s McLarenom, vďaka čomu bude s tímom minimálne do roku 2025. Norris absolvoval všetky tri dni oficiálnych predsezónnych testov v Bahrajne po tom, čo bol Ricciardo pozitívny na COVID-19 a nemohol sa zúčastniť[54].

Na novej Veľkej cene Miami Norris povolal safety car na trať, potom čo sa jeho McLaren MCL36 zrazil s AlphaTauri Pierra Gaslyho.[55]

V máji 2022, napriek tomu, že trpel angínou, Norris skončil šiesty vo Veľkej cene Monaka a zaistil si i najrýchlejšie kolo pretekov.[56]

2023[upraviť | upraviť zdroj]

Norris zostáva v McLarene aj v roku 2023, kde bude spoločne s novým tímovým kolegom šampión Formuly 2 z roku 2021 Oscar Piastri, ktorý nahradí Daniela Ricciarda[57]. Počas prvej Veľkej ceny v Bahrajne mal Norris problémy so spoľahlivosťou, ktoré ho odsunuli až na 17. miesto čo predstavovalo posledné miesto z finišujúcich jazdcov tohto preteku[58]. Na nasledujúcej Veľkej cene Saudskej Arábie sa Norris kvalifikovala až na 19. mieste po tom, čo urobil chybu a narazil do steny. Predstavovalo to jeho len druhé vypadnutie z Q1, pričom predtým sa to stalo počas Veľkej ceny Nemecka v roku 2019[59]. Chaotická Veľká cena Austrálie dopomohla McLaren získať prvé body v sezóne, keďže Norris skončil šiesty a jeho tímový kolega Piastri ôsmy[60].

Ostatné podniky[upraviť | upraviť zdroj]

Norris získal 12 000 dolárov pre Fond solidarity COVID-19 na podporu Svetovej zdravotníckej organizácie počas online prenosu na Twitchi.[61] V roku 2020 založil Team Quadrant, tím esportov, ktorý sa zameriava aj na tvorbu videí a oblečenia.[62]

Norris v rozhovore pre televíziu uviedol, že bojoval so svojim duševným zdravím a trpel depresiami pri svojom nástupe do Formuly 1 v roku 2019. Tieto problémy mu pomohol vyriešiť McLaren spolu s ich partnerom Mind (charitatívna organizácia pre duševné zdravie).[63]

V septembri 2021, Norris oznámil založenie jeho vlastného motokárového tímu LN Racing Kart. Bolo oznámené, že OTK Kart Group bude vyrábať motokáry, zatiaľ čo Ricky Flynn Motorsport - ktorý pomohol Norrisovi "dosiahnuť dobré veci a pomohol mi naučiť sa toľko o pretekaní" - bude viesť prevádzku. Norris dúfa, že s týmto projektom pomôže ďalšej generácii závodných jazdcov.[64]

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Motokárový prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna Séria Tím Umiestnenie
2008 Super 1 National Championship — Comer Cadet 35. miesto
2009 Formula Kart Stars MSA — Cadet 21. miesto
Super 1 National Championship — Comer Cadet 14. miesto
2010 Kartmasters British Grand Prix — Comer Cadet 27. miesto
Formula Kart Stars MSA — Cadet 10. miesto
Super 1 National Championship — Comer Cadet 3. miesto
2011 Trent Valley Kart Club — Minimax 27. miesto
Kartmasters British Grand Prix — Comer Cadet 25. miesto
Super 1 National Championship — Comer Cadet 5. miesto
MSA British Championship — Cadet 6. miesto
2012 Kartmasters British Grand Prix — Rotax Mini Max RL Racing Department 4. miesto
Super 1 National Championship — Rotax Mini Max 2. miesto
Formula Kart Stars — Mini Max 1. miesto
Formula Kart Stars — Junior Max 18. miesto
Rotax Max Euro Challenge — Junior RL Racing 19. miesto
WSK Final Cup — KF3 Ricky Flynn Motorsport 20. miesto
Copa de Campeones — KF3 3. miesto
2013 South Garda Winter Cup — KF3 Ricky Flynn Motorsport 5. miesto
Trofeo Andrea Margutti — KFJ 5. miesto
WSK Euro Series — KFJ 1. miesto
WSK Super Master Series — KFJ 2. miesto
CIK-FIA European Championship — KFJ 1. miesto
CIK-FIA International Super Cup — KFJ 1. miesto
Rotax Max Euro Challenge — Junior 7. miesto
Italian CSAI Championship — KF3 13. miesto
WSK Final Cup — KFJ 7. miesto
Trofeo delle Industrie — KF3 5. miesto
CIK-FIA World Championship — KFJ 4. miesto
2014 South Garda Winter Cup — KF2 Ricky Flynn Motorsport 34. miesto
WSK Champions Cup — KF 20. miesto
WSK Super Master Series — KF 12. miesto
CIK-FIA European Championship — KF 3. miesto
CIK-FIA World Championship — KF 1. miesto

Pretekárske výsledky[upraviť | upraviť zdroj]

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Sezóna Séria Tím Preteky Víťazstvá Pole
position
Najrýchlejšie
kolá
Pódiá Body Umiestnenie
2014 Ginetta Junior Championship HHC Motorsport 20 4 8 2 11 432 3. miesto
2015 MSA Formula Championship Carlin 30 8 10 9 15 413 1. miesto
ADAC Formula 4 Championship Mücke Motorsport 8 1 0 3 6 131 8. miesto
Italian Formula 4 Championship 9 0 0 3 1 51 11. miesto
BRDC Formula 4 Autumn Trophy HHC Motorsport 4 2 1 1 4 128 5. miesto
2016 Eurocup Formula Renault 2.0 Josef Kaufmann Racing 15 5 6 4 12 253 1. miesto
Formula Renault 2.0 NEC 15 6 10 4 11 316 1. miesto
Toyota Racing Series M2 Competition 15 6 8 5 11 924 1. miesto
BRDC British Formula 3 Championship Carlin 11 4 4 3 8 247 8. miesto
FIA European Formula 3 Championship 3 0 0 0 0 0 NC†
Macau Grand Prix 1 0 0 0 0 N/A 11. miesto
2017 FIA European Formula 3 Championship Carlin 30 9 8 8 20 441 1. miesto
Macau Grand Prix 1 0 0 0 1 N/A 2. miesto
Formula 1 McLaren Honda Testovací jazdec
Formula 2 Campos Racing 2 0 0 0 0 0 25. miesto
2018 Formula 2 Carlin 24 1 1 1 9 219 2. miesto
WeatherTech SportsCar Championship United Autosports 1 0 0 0 0 18 58. miesto
Formula 1 McLaren F1 Team Testovací jazdec
2019 Formula 1 McLaren F1 Team 21 0 0 0 0 49 11. miesto
2020 Formula 1 McLaren F1 Team 16 0 0 1 1 97 9. miesto
2021 Formula 1 McLaren F1 Team 22 0 1 1 4 160 6. miesto
2022 Formula 1 McLaren F1 Team 22 0 0 2 1 122 7. miesto
2023 Formula 1 McLaren F1 Team 22 0 0 0 5 136 7. miesto

* Sezóna prebieha

† Ako hosťujúci jazdec, nemal nárok na body.

Ginetta Junior Championship[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Tím Auto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Body Umiestnenie
2014 HHC Motorsport Ginetta G40 BHI
1
6
BHI
2
10
DON
1
2
DON
2
2
THR
1
DNF
THR
2
10
OUL
1
DSQ
OUL
2
7
CRO
1
2
CRO
2
1
SNE
1
2
SNE
2
1
KNO
1
1
KNO
2
2
ROC
1
7
ROC
2
2
SIL
1
5
SIL
2
2
BHGP
1
9
BHGP
1
1
432 3. miesto

FIA European Formula 3 Championship[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Tím Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Body Umiestnenie
2016 Carlin Volkswagen LEC
1
LEC
2
LEC
3
HUN
1
HUN
2
HUN
3
PAU
1
PAU
2
PAU
3
RBR
1
RBR
2
RBR
3
NOR
1
NOR
2
NOR
3
ZAN
1
ZAN
2
ZAN
3
SPA
1
SPA
2
SPA
3
NÜR
1
NÜR
2
NÜR
3
IMO
1
IMO
2
IMO
3
HOC
1
DNF
HOC
2
16
HOC
3
16
0‡ NC‡
2017 Carlin Volkswagen SIL
1
1
SIL
2
9
SIL
3
3
MNZ
1
1
MNZ
2
2
MNZ
3
2
PAU
1
2
PAU
2
2
PAU
3
DNF
HUN
1
8
HUN
2
14
HUN
3
3
NOR
1
11
NOR
2
1
NOR
3
3
SPA
1
1
SPA
2
DNF
SPA
3
1
ZAN
1
1
ZAN
2
3
ZAN
3
1
NÜR
1
1
NÜR
2
2
NÜR
3
1
RBR
1
4
RBR
2
2
RBR
3
17†
HOC
1
2
HOC
2
11
HOC
3
4
441 1. miesto

† Jazdec nedokončil preteky, ale bol klasifikovaný, pretože absolvoval viac ako 90% vzdialenosti pretekov.

‡ Ako hosťujúci jazdec, nemal nárok na body.

Kompletné výsledky Veľkej ceny Macaa[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Tím Auto Kvalifikácia Kvalifikačný pretek Hlavny pretek
2016 Spojené kráľovstvo Carlin Dallara F312 9. miesto DNF 11. miesto
2017 Spojené kráľovstvo Carlin Dallara F317 2. miesto 7. miesto 2. miesto

Formula 2[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Tím 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Body Umiestnenie
2017 Campos Racing BHR
HL
BHR
ŠP
CAT
HL
CAT
ŠP
MON
HL
MON
ŠP
BAK
HL
BAK
ŠP
RBR
HL
RBR
ŠP
SIL
HL
SIL
ŠP
HUN
HL
HUN
ŠP
SPA
HL
SPA
ŠP
MNZ
HL
MNZ
ŠP
JER
HL
JER
ŠP
YMC
HL
DNF
YMC
ŠP
13
0 25. miesto
2018 Carlin BHR
HL
1
BHR
ŠP
4
BAK
HL
6
BAK
ŠP
4
CAT
HL
3
CAT
ŠP
3
MON
HL
6
MON
ŠP
3
LEC
HL
16
LEC
ŠP
5
RBR
HL
2
RBR
ŠP
11
SIL
HL
10
SIL
ŠP
3
HUN
HL
2
HUN
ŠP
4
SPA
HL
4
SPA
ŠP
2
MNZ
HL
6
MNZ
ŠP
5
SOC
HL
DNF
SOC
ŠP
DNF
YMC
HL
5
YMC
ŠP
2
219 2. miesto

24 hodín Daytona[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Tím Jazdci Auto Trieda Počet kôl Celkové
umiestnenie
Umiestnenie
v triede
2018 United Autosports Spojené kráľovstvo Lando Norris
Spojené kráľovstvo Philip Hanson
Španielsko Fernando Alonso
Ligier JS P217-Gibson P 718 38. miesto 13. miesto

Formula 1[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Tím 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Body Umiestnenie
2018 McLaren AUS BHR CHN AZE ESP MCO CAN FRA AUT GBR GER HUN BEL
TD
ITA
TD
SIN RUS
TD
JPN
TD
USA
TD
MEX
TD
BRA
TD
ARE
2019 McLaren AUS
12
BHR
6
CHN
18†
AZE
8
ESP
DNF
MCO
11
CAN
DNF
FRA
9
AUT
6
GBR
11
GER
DNF
HUN
9
BEL
11†
ITA
10
SIN
7
RUS
8
JPN
11
MEX
DNF
USA
7
BRA
8
ARE
8
49 11. miesto
2020 McLaren AUT
3
STY
5
HUN
13
GBR
5
70A
9
ESP
10
BEL
7
ITA
4
TUS
6
RUS
15
EIF
DFN
POR
13
EMI
8
TUR
8
BHR
4
SKH
10
ARE
5
97 9. miesto
2021 McLaren BHR
4
EMI
3
POR
5
ESP
8
MCO
3
AZE
5
FRA
5
STY
5
AUT
3
GBR
4
HUN
DNF
BEL
14
NED
10
ITA
2
RUS
7
TUR
7
USA
8
MEX
10
SAP
10
QAT
10
SAU
10
ARE
7
160 6. miesto
2022 McLaren BRH
15
SAU
7
AUS
5
EMI
35
MIA
DNF
ESP
8
MCO
6
AZE
9
CAN
15
GBR
6
AUT
7
FRA
7
HUN
7
BEL
12
NED
7
ITA
7
SIN
4
JPN
10
USA
6
MEX
9
SAP
DNF
ARE
6
122 7. miesto
2023 McLaren BRH
17
SAU
17
AUS
6
AZE
9
MIA
17
MCO
9
ESP
17
CAN
13
AUT
4
GBR
2
HUN
2
BEL
7
NED
7
ITA
8
SIN
2
JPN
2
QAT
3
USA
2
MEX
5
SAP
2
VGS
DNF
ARE
5
205 6. miesto

† Jazdec nedokončil preteky, ale bol klasifikovaný, pretože absolvoval viac ako 90% vzdialenosti pretekov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Spa feels like 'second home Grand Prix' for Norris [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  2. Bristol Rich List 2016 revealed: Who is worth the most money this year [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  3. Lance Stroll en Lando Norris: halve Belgen in de F1 [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  4. Oliver Norris [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  5. Full Episode: Pinks talks racing and beyond with F1 starlet Lando Norris [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  6. Lando Norris [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  7. Lando Norris Speaking Dutch Words: Kaas, Peperkoek & Speculaas [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  8. LANDO NORRIS: A FEATURE [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  9. Lando Norris: Valentino Rossi inspired me to be who I am today [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  10. McLaren Formula One star Lan [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  11. Norris ‘unharmed but shaken’ say McLaren, after he was mugged at the Euro 2020 final at Wembley [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  12. Norris on moving to Monaco: Anyone in my position would do the same [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  13. Lando Norris' tips on how to get into karting [online]. Red Bull, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  14. CIK-FIA European KF-Junior Championship 2013 standings | Driver Database [online]. www.driverdb.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online.
  15. CIK-FIA International Super Cup - KFJ 2013 standings | Driver Database [online]. www.driverdb.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online.
  16. WSK Euro Series - KFJ 2013 standings | Driver Database [online]. www.driverdb.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online.
  17. F1 Pokes Fun at Lando Norris for His Kiddish Past Tweets [online]. EssentiallySports, 2020-02-25, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online.
  18. F1 Pokes Fun at Lando Norris for His Kiddish Past Tweets [online]. EssentiallySports, 2020-02-25, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online.
  19. a b Lando Norris Formula One driver biography [online]. RaceFans, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  20. Lando Norris: The spark McLaren and F1 have been waiting for [online]. Eurosport, 2020-07-09, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  21. McLaren F1 team signs Lando Norris to its junior programme [online]. www.autosport.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  22. Kubica fourth fastest on return as Vettel sets testing pace [online]. [Cit. 2022-05-30]. Dostupné online.
  23. McLaren Formula 1 - Lando Norris becomes official McLaren test and reserve driver for 2018 [online]. web.archive.org, 2018-02-21, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. Archivované 2018-02-21 z originálu.
  24. Vettel heads Verstappen and Hamilton in 2018 Belgian Grand Prix FP1 [online]. www.autosport.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  25. McLaren Racing - Lando Norris to drive for McLaren from 2019 [online]. www.mclaren.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  26. SLATER, Luke. Lando Norris's impressive Bahrain Grand Prix hints at a McLaren revival. The Telegraph, 2019-04-02. Dostupné online [cit. 2022-05-30]. ISSN 0307-1235. (po anglicky)
  27. DUNCAN, Phil. Lando Norris feared first lap Chinese Grand Prix crash would leave him upside down. The Telegraph, 2019-04-14. Dostupné online [cit. 2022-05-30]. ISSN 0307-1235. (po anglicky)
  28. McLaren F1 team identifies cause of Norris's Canadian GP breakage [online]. www.autosport.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  29. McLaren Racing - 2019 German Grand Prix [online]. www.mclaren.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  30. Lando Norris left frustrated by final-lap mechanical failure at Belgian GP [online]. Sky Sports, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  31. McLaren escapes unsafe release penalty for Norris at F1 Mexican GP [online]. www.autosport.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  32. Lando Norris signs new McLaren contract after superb start to F1 career [online]. the Guardian, 2019-07-09, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  33. Lando Norris admits McLaren 'never thought' they could beat Racing Point as he secures best-ever qualifying result in Austria | Formula 1® [online]. www.formula1.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  34. DUNCAN, Phil; SLATER, Luke. Valtteri Bottas wins chaotic Austrian Grand Prix as brilliant Lando Norris takes maiden podium for McLaren. The Telegraph, 2020-07-05. Dostupné online [cit. 2022-05-30]. ISSN 0307-1235. (po anglicky)
  35. Statistics Drivers - Podiums - By age • STATS F1 [online]. www.statsf1.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online.
  36. WOODHOUSE, Jamie. Lando Norris: Styrian GP best race of F1 career [online]. 2020-07-12, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  37. Who were the Winners and Losers of the 2020 Portuguese Grand Prix? | Formula 1® [online]. www.formula1.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  38. Lando Norris angry with Lance Stroll after crash at Portuguese GP [online]. Sky Sports, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  39. Lando Norris Explains Apology Tweet Was for Lewis Hamilton After Public Backlash [online]. EssentiallySports, 2020-10-30, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online.
  40. F1: Norris made "worst start of everyone's career ever" [online]. www.motorsport.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  41. F1: Norris made "worst start of everyone's career ever" [online]. www.motorsport.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  42. Norris and Sainz delighted with P4 and P5 in Bahrain GP, as McLaren jump to third in constructors’ battle | Formula 1® [online]. www.formula1.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  43. Verstappen wins season finale in Abu Dhabi. BBC Sport. Dostupné online [cit. 2022-05-30]. (po anglicky)
  44. Daniel Ricciardo/Lando Norris will be the most exciting driver line up in 2021, says McLaren boss Zak Brown | Formula 1® [online]. www.formula1.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  45. McLaren insists it has no disappointment with Bahrain GP qualifying form [online]. www.autosport.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  46. Verstappen wins classic as Hamilton recovers. BBC Sport. Dostupné online [cit. 2022-05-30]. (po anglicky)
  47. 'Gutted' Norris: Baku grid penalty and licence points unfair [online]. 2021-06-05, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  48. Bottas handed three-place grid drop and penalty points for ‘dangerous driving’ in pit lane spin | Formula 1® [online]. www.formula1.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  49. F1 2021 Styrian Grand Prix - Full Race Results from Round 8 [online]. Crash, 2021-06-27, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  50. 2021 Austrian Grand Prix qualifying report and highlights: Max Verstappen edges out sensational Lando Norris to take pole | Formula 1 [online]. www.formula1.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  51. Verstappen wins Austrian GP. BBC Sport. Dostupné online [cit. 2022-05-30]. (po anglicky)
  52. ‘I wanted that little bit more’ – Norris disappointed after slow pit stop costs him shot at British GP podium | Formula 1® [online]. www.formula1.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  53. 2021 Italian Grand Prix race report and highlights: Ricciardo leads stunning McLaren 1-2 at Monza after Verstappen and Hamilton collide again | Formula 1® [online]. www.formula1.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  54. McLaren driver Daniel Ricciardo tests positive for Covid-19 – but set to be released in time for Bahrain GP | Formula 1® [online]. www.formula1.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)
  55. COOPER, Sam. Lando Norris laments 'silly accident' with Pierre Gasly in Miami [online]. 2022-05-09, [cit. 2022-07-06]. Dostupné online. (po anglicky)
  56. Norris relieved to finish 'rewarding' Monaco GP in P6 after overcoming tonsillitis and torrential rain | Formula 1® [online]. www.formula1.com, [cit. 2022-07-06]. Dostupné online. (po anglicky)
  57. 2021 FIA F2 champion Oscar Piastri to join McLaren Racing in 2023 [online]. www.mclaren.com, [cit. 2023-06-06]. Dostupné online. (po anglicky)
  58. McLaren reveals Norris and Piastri reliability issues in Bahrain GP [online]. www.autosport.com, 2023-03-05, [cit. 2023-06-06]. Dostupné online. (po anglicky)
  59. FACTS AND STATS: Perez matches Alesi, as Alonso grabs best Aston Martin start since the 1950s | Formula 1® [online]. www.formula1.com, [cit. 2023-06-06]. Dostupné online. (po anglicky)
  60. https://twitter.com/McLarenF1/status/1642431361377091585 [online]. Twitter, [cit. 2023-06-06]. Dostupné online.
  61. F1 ace Norris to shave off hair after raising $12000 in charity stream [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  62. Lando Norris sets up new esports and gaming content team Quadrant [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  63. Lando Norris opens up on mental health struggles in rookie McLaren F1 season [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  64. Lando Norris on his karting quest to find the next Lando Norris [online]. [Cit. 2022-03-21]. Dostupné online.
  65. Norris named Autosport’s British Competition Driver of the Year [online]. www.motorsport.com, [cit. 2022-05-30]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lando Norris

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lando Norris na anglickej Wikipédii.