Lars Hansen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Lars Peter Hansen)
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Lars Peter Hansen
americký ekonóm
americký ekonóm
Narodenie26. október 1952 (71 rokov)
Champaign, Illinois, USA
Známy vďakazovšeobecnená metóda momentov
Alma materUtah State University (Bc.)
University of Minnesota (PhD.)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Lars Hansen

Lars Peter Hansen (* 26. október 1952 Champaign, Illinois, USA) je americký ekonóm, zaoberajúci sa najmä makroekonomikou, ekonometriou a teóriou financií, nositeľ Ceny Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2013.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Je ženatý s Grace Tsiang, dcérou čínsko-amerického ekonóma Sho-Chieh Tsianga a spolu majú syna Petra.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho otec Roger Gaurth Hansen, bol profesorom biochémie na Utah State University. Má dvoch bratov, Ted Howard Hansen pôsobí ako imunológ na Washington University in St. Louis a Roger Hansen je inžinierom v oblasti manažmentu vodných zdrojov.

V roku 1974 získal titul bakalára na Utah State University a v roku 1978 získal na University of Minnesota titul PhD. Následne nastúpil ako asistent a docent na Univerzitu Carnegie Mellon a v roku 1981 začal pôsobiť na University of Chicago. Na tejto univerzite je dnes profesorom ekonómie.

Jeho najznámejším vedeckým výsledkom je vývoj ekonometrickej techniky tzv. zovšeobecnená metóda momentov (angl. Generalized method of moments, skratka: GMM). Táto metóda umožňuje testovať účinnosť vybraných vzťahov v ekonomických modeloch bez nutnosti úplnej špecifikácie celého modelu.

Je autorom alebo spoluautorom mnohých prác, ktoré sa zaoberajú aplikáciou metódy do rôznych oblastí ekonómie, napríklad financií, medzinárodných financií alebo makroekonómie. Jeho raná práca s Kennethom Singletonom významne zlepšila chápanie nedostatkov širokej triedy modelov pre oceňovanie aktívov. Spoločne s Ravi Jagannathanom skonštruoval jednoduché vzťahy, ktoré musia spĺňať preferencie investorov v teoretických modeloch, aby takéto modely mohli uspieť pri vysvetlení vysokých rizikových prémií finančných aktívov.

V súčasnej dobe sa spoločne s Thomasom Sargentom zaoberá robustným rozhodovaním investorov v podmienkach neistoty. Spolu s Josém Scheinkmanom skúma časovú štruktúru vzťahu k riziku a neistote.

V roku 1984 získal spoločne s Kennethom Singletonom Frischovu medailu. V roku 2013 bol ocenený Nobelovou cenou za ekonómiu, spoločne s Robertom Shillerom a Eugenom Famom.

Hansen je členom americkej Národnej akadémie vied. V súčasnej dobe je tiež riaditeľom na Becker Friedman Institute for Research in Economics na University of Chicago a spolupodieľa sa na vedení Macro Financial Modelling Group, ktorá skúma vzťah finančného sektora a reálnej ekonomiky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lars Hansen

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lars Peter Hansen na českej Wikipédii.