Laura Joh Rowlandová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Laura Joh Rowlandová (* 1954, Michigan, USA) je americká autorka detektívnych románov najznámejšia sériou noviel z obdobia neskorého feudalizmu v Japonsku, prevažne v meste Edo (dnes Tokio) od roku 1600.

Novely rozprávajú o príhodách Sana Ičiró, samuraja a nižšieho úradníka, ktorý sa stal hlavným vyšetrovateľom piateho Tokugawského šogúna, Tokugawu Cunajošiho, o jeho problémoch dodržiavania kódexu bušidó, službe spravodlivosti a svojmu pánovi, Šogúnovi a svojej manželke Ueda Reiko, ktorá sa často angažovala v Sanovom vyšetrovaní. Momentálne existuje dvanásť kníh z tejto série, začínajúc s veľmi úspešnou Shinju. Posledne publikovaná je Snežná kráľovná.

Na Slovensku je distribuovaná séria z českého vydavateľstva Metafora, ktoré vydalo desať dielov, počínajúc Bundori a končiac knihou Rudá chryzamtéma.

Rowland vzala pre svoju fikciu ako podklad známe postavy japonskej histórie, ako boli Tokugawa Cunajoši a Janagisawa Jošivasu. Avšak historické detaily popísané v románoch sú presné a dôveryhodné.

Prečítaním tejto série kníh si rozšírime poznanie nielen skvele popísaných ľudských charakterov, ale aj skutočnej histórie a ducha Japonska, ktoré nie sú podávané len ako holé fakty dátumov a názvov, ale v pozadí možno skutočných životných príbehov ľudí, kultúry a udalostí, ktoré ich ovlyvňovali.

Príbehy súvisiace s históriou:

Psí šogún - Prečo bol Tokugawa Cunajoši nazývaný aj psí šogún?

Poznámky: V Japonsku, rovnako ako u ostatných ázijských národov (napríklad našich susedov Maďarov) sa meno človeka uvádza v poradí: Priezvisko Meno. Príčina pravdepodobne netkvie v lepšom vyhľadávaní v databázach, ale z dôvodu zdôraznenia dôležitosti rodiny ako základnej jednotky funkčnej spoločnosti. Často citovaná fráza z Konfuciovej eseje "Da Xue" (Veľká náuka) vysvetľuje, "Ich osobnosti sú pestované, ich rodiny sa upevnili. Ich rodiny sú pevné, ich provincie zvolili múdru vládu. Ich provincie majú múdru vládu, celé kráľovstvo sa stalo pokojným a šťastným."