Lavesove fázy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Lavesove fázy sú fázy so stechiometrickým vzorcom AB2 kde atómy typu A sú usporiadané tak ako v diamantovej (Pearsonov symbol cF8, strukturbericht označenie A4), hexagonálnej diamantovej (hP4,prototyp -hexagonálny diamant) alebo moissanitovej (hP8, prototyp CSi) štruktúre a atómy typu B vytvárajú okolo atómov typu A tetraédre [1]. Medzi prototypy Lavesových fáz sa však zaraďuje aj trojprvková fáza Mg0.5Sn0.5Cu2 – ide o modifikáciu fázy MgCu2

Prototypy Lavesových fáz[upraviť | upraviť zdroj]

  • MgZn2 so štruktúrou (podľa strukturbericht) C14 (C14 vzniká tak, že okolo atómov Mg, ktoré sú usporiadané akoby v hexagonálnej diamantovej mriežke rozmiestnime atómy Zn do tvaru tetraédra.)
  • MgCu2 so štruktúrou C15 (C15 vzniká tak, že okolo atómov Mg, ktoré sú usporiadané akoby v diamantovej mriežke rozmiestnime atómy Cu do tvaru tetraédra.)
  • MgNi2 so štruktúrou C36 (C36 vzniká tak, že okolo atómov Mg, ktoré sú usporiadané akoby v mriežke typu CSi tzv. moissaintovej rozmiestnime atómy Ni do tvaru tetraédra.)

Lavesové fázy patria medzi tzv. topologicky tesne usporiadané fázy. Topologicky tesne usporiadané fázy sú také, ktoré vytvárajú tesne usporiadané roviny atómov, tie sú však od seba navzájom relatívne ďaleko [2].

Spomínaná fáza Mg0.5Sn0.5Cu2 sa označuje ako C15b

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]