Lego Star Wars

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo

Lego Star Wars je téma Lego, ktorá predstavuje ságu Star Wars. Pôvodne bola licencovaná iba v rokoch 1999 – 2008, ale Lego Group predĺžila licenciu u spoločnosti Lucasfilm Ltd. viackrát: najskôr do roku 2011, potom do roku 2016, potom opäť do roku 2022.

Značka vytvorila šesť vydaní videohier, ktoré vyvinuli Traveller's Tales: Lego Star Wars: The Video Game (2005), Lego Star Wars II: The Original Trilogy (2006), Lego Star Wars: The Complete Saga (2007), Lego Star Wars III: The Clone Wars (2011) Lego Star Wars: The Force Awakens (2016) a Lego Star Wars: The Skywalker Saga (2020). Lego Group vyrobilo aj veľa krátkych filmov a minisérií.

Star Wars bola prvá téma Lego ktorá bola licencovaná v histórii Lego. Prvých niekoľko setov založených na pôvodnej trilógii bolo vydaných v roku 1999, čo sa zhoduje s vydaním Star wars Ep I. Skrytá hrozba. Prvá vlna súprav Lego Star Wars zahŕňala ikonické hviezdne lode z originálnej trilógie a epizóde I. Nasledujú sady založené na prequel trilógii (epizódy I až III) Star Wars, počnúc epizódou I - The Phantom Menace. Vždy keď sa blížil nový film v prequel trilógii, vydalo Lego nové modely lodí a scén z týchto filmov, ale aj ďalšie sety z pôvodnej trilógie. Lego tiež produkoval modely založené na The Clone Wars, ktoré vyšlo začiatkom roku 2008. Vyrobené boli aj sety založené na Star Wars Rebeli, Star wars: Sila sa prebúdza, Battlefront, Rogue One, Solo, The Last Jedi, Star Wars Resistance, Mandalorian a Rise of Skywalker.

Väčšina postáv zo Star wars sa zhmotnila v podobe minifigúrky Lego. Prvá Star Wars minifigúrka s kódom Sw0001, je bojový droid, ktorý sa objavil v prequel trilógii. Niektoré minifigúrky sa opakovane objavujú vo viacerých súpravách Lego, zatiaľ čo iné môžu byť veľmi vzácne, čo výrazne zvyšuje ich hodnotu pri ďalšom predaji. V roku 2019 prekročil počet minifigúrok Lego Star Wars 1 000, a to hlavnou hrdinkou videohry Battlefront II Iden Versio, ktorá nesie kód sw1000.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]