Lemur kata

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lemur kata
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Lemur catta
Carl Linné, 1758

Rozšírenie lemura kata
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Lemur kata[2] (iné názvy: lemur katta[3], kata/katta[4]; lat. Lemur catta) je druh z rodu lemur (Lemur) z čeľade lemurovité (Lemuridae). Rod Lemur dnes už zahŕňa len druh lemur kata, ale v minulosti zahŕňal aj druhy dnes patriace do rodov Varecia, Eulemur a ďalších rodov.

Lemur kata je známy druh lemura, predovšetkým pre jeho dlhý, čiernobielo prúžkovaný chvost. V malgaštine je známy ako maky.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Lemur kata je pomerne veľký druh lemura. Dĺžka jeho tela je 39 – 46 cm, chvosta 95 – 110 cm. Váži 2,2 kg. Má veľmi hustú srsť. Je sfarbená do siva až hneda a na hrudníku, krku a tvári je biela až krémová. Nos je čierny. Lemur kata má reflexnú vrstvu na sietnici oka, čo zlepšuje jeho nočné videnie. Taktiež má vlhký, žľaznatý nos, ktorý má spoločný s ostatnými druhmi lemurov. Koža lemurov kata je čierna až sivá, hladká a na rukách uľahčuje pohyb po zemi. Obe pohlavia majú pachové žľazy nad zápästným kĺbom a vylučujú páchnucu, hnedú, lepkavú látku. Lemur kata má štíhle prsty; palec je oddelený od ostatných prstov na dlani, najdlhší je štvrtý prst. Druhý prst je malý a slúži na čistenie srsti. Má 36 zubov: dva rezáky, jeden očný zub, tri črenové zuby a tri stoličky.

Tento druh obýva listnaté lesy, suché krovinaté územie, horské vlhké lesy a lesy pozdĺž brehov riek vo vyššie položených oblastiach na južnom a juhozápadnom Madagaskare. Lemury kata vytvárajú vlastné skupinky. Počet zvierat v nich sa líši podľa regiónu a dostupnosti potravy. Väčšinou sa pohybuje v rozmedzí 6 – 25 zvierat.

Lemur kata sa živí najmä plodmi a listami zo stromu Tamarindus indica, známeho ako kily. Nepohrdnú však ani kvetmi, rôznymi bylinami, kôrou, miazgou, zhnitým drevom, pavučinou, larvami hmyzu, článkonožcami a malými stavovcami (plazy a vtáky).

Pária sa v polovici apríla, mláďatá sa rodia ako dvojičky v auguste a septembri. Spočiatku sa držia matke na bruchu, neskôr ich bude nosiť na chrbte. Mláďatá ochutnávajú pevnú stravu už v prvom týždni. Od matky sú odstavené v 5. – 6. mesiaci života.

Chov v ZOO[upraviť | upraviť zdroj]

Lemur kata je chovaný na Slovensku v ZOO Spišská Nová Ves. Ďalej ZOO Bratislava a ZOO Košice, ktoré zaznamenali aj úspešné odchovy. V 90-ych rokoch minulého storočia ho krátko expozične chovala aj Národná Zoo Bojnice.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Andriaholinirina, N., Baden, A., Blanco, M., Chikhi, L., Cooke, A., Davies, N., Dolch, R., Donati, G., Ganzhorn, J., Golden, C., Groeneveld, L.F., Hapke, A., Irwin, M., Johnson, S., Kappeler, P., King, T., Lewis, R., Louis, E.E., Markolf, M., Mass, V., Mittermeier, R.A., Nichols, R., Patel, E., Rabarivola, C.J., Raharivololona, B., Rajaobelina, S., Rakotoarisoa, G., Rakotomanga, B., Rakotonanahary, J., Rakotondrainibe, H., Rakotondratsimba, G., Rakotondratsimba, M., Rakotonirina, L., Ralainasolo, F.B., Ralison, J., Ramahaleo, T., Ranaivoarisoa, J.F., Randrianahaleo, S.I., Randrianambinina, B., Randrianarimanana, L., Randrianasolo, H., Randriatahina, G., Rasamimananana, H., Rasolofoharivelo, T., Rasoloharijaona, S., Ratelolahy, F., Ratsimbazafy, J., Ratsimbazafy, N., Razafindraibe, H., Razafindramanana, J., Rowe, N., Salmona, J., Seiler, M., Volampeno, S., Wright, P., Youssouf, J., Zaonarivelo, J. & Zaramody, A. 2014. Lemur catta. The IUCN Red List of Threatened Species 2014: e.T11496A62260437. Prístup 1. november 2016.
  2. BURNIE, David, a kol. Zviera. Bratislava : Ikar, 2002. ISBN 80-551-0375-5. Kapitola Primáty, s. 120.
  3. vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 93/1999 Z. z. z 18. februára 1999 o chránených rastlinách a chránených živočíchoch a o spoločenskom ohodnocovaní chránených rastlín, chránených živočíchov a drevín
  4. katta.In: ŠALING, S. et al. Veľký slovník cudzích slov 2000. S. 613

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lemur kata
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Lemur kata