Letizia Španielska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Letizia Španielska
španielska kráľovná
Letizia Španielska
Letizia Španielska, erb
Letizia Španielska, podpis (z wikidata)
Panovanie
DynastiaBurbonovci (sobášom)
Panovanie19. jún 2014 – súčasnosť
Korunovácia19. jún 2014
Biografické údaje
Pôvodné menoLetizia Ortizová Rocasolanová
Narodenie15. september 1972 (51 rokov)
Oviedo, Španielsko
Rodina
Manžel
Potomstvo
Leonor Borbonská Ortizová
Sofia Borbonská Ortizová
OtecJesus José Ortiz Alvarez
MatkaMária de la Paloma Rocasolanová Rodriguezová
Odkazy
Spolupracuj na CommonsLetizia Španielska
(multimediálne súbory na commons)

Letizia Ortizová Rocasolanová (* 15. september 1972, Oviedo, Španielsko) je španielska kráľovná ako manželka Filipa VI., bývalá novinárka a televízna moderátorka. Letizia a Filip majú spolu dve dcéry: Leonor (* 2005) a Sofíu (* 2007)

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Oviede ako najstaršia z troch dcér novinára Jesusa Ortiza Alvareza a zdravotnej sestry Marie de la Palomy Rocasolanovej Rodgriguezovej. Má dve sestry Telmu (* 1973) a Eriku (1975 – 2007), ktorá zomrela na predávkovanie drogami. Rodičia Letizie sa v roku 1999 rozviedli a otec sa znovu oženil v Madride v septembri 2004 s novinárkou Anou Togoresovou.

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Letizia navštevovala La Gesta School v Oviede a následne strednú školu Ramiro de Maeztu High School v Madride. Vysokoškolské štúdium absolvovala na univerzite v Madride, kde získala bakalársky i magisterský titul v odbore informačných vied so zameraním na žurnalistiku. Štúdium ukončila doktorátom na univerzite v Mexiku.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Počas štúdia pracovala Letizia pre astúrsky denník La Nueva España, neskôr pre ABC a španielsku tlačovú agentúru EFE, kde sa zaoberala najmä zahraničným spravodajstvom. Po skončení štúdia pracovala určitý čas v Guadalajare v Mexiku pre noviny Siglo XXI. Po návrate do Španielska pracovala pre stanicu Bloomberg a následne ako reportérka súkromného kanálu CNN+. V roku 2000 prešla do TVE, kde začala pracovať pre spravodajskú stanicu 24 Horas. Španielskych divákov informovala o dôležitých svetových udalostiach ako teroristický útok v New Yorku 11. septembra 2001, kedy vysielala naživo z Ground zero, alebo naživo o udalostiach z Afganistanu.

V roku 2002 moderovala týždenný televízny spravodajský program Informe Semanal a neskôr ranné správy Telediario Matinal na stanici TVE 1. V tom istom roku sa pri jednej zo svojich reportáži stretla so svojím budúcim manželom, princom Filipom Španielskym.

Súkromie[upraviť | upraviť zdroj]

Letizia sa prvýkrát civilne vydala 7. augusta 1998 v Almendraleju, Badajoze za Alonsa Guerrera Pereza, spisovateľa a stredoškolského učiteľa literatúry. V roku 1999 sa rozviedli. Španielsky kráľovský dvor oznámil 1. novembra 2003 zásnuby Letizie s Filipom, princom z Astúrie. Po zásnubách sa Letizia presťahovala do krídla paláca Zarzuela, kde bývala do svadby, ktorá sa konala 22. mája 2004 v katedrále Santa Maria la Real de la Almudena v Madride. V tejto katedrále, ktorá bola vysvätená pápežom Jánom Pavlom II. v roku 1993 sa konala prvá kráľovská svadba vôbec. Letiziino prvé manželstvo nebolo prekážkou uzavretia manželstva so španielskym princom z pohľadu katolíckej cirkvi, keďže sa prvýkrát vydala len civilne, teda nebolo potrebné anulovanie jej predchádzajúceho sobáša.

Vyznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

Sobášom s princom Filipom Španielskym v roku 2004 bol Letizii udelený Veľkokríž Kráľovského a vznešeného Španielskeho rádu Karla III. a priznaný titul Dáma. Odvtedy bolo Letizii udelených množstvo vyznamenaní cudzích štátov, ako aj ďalšie španielske pocty.

19. júna 2014 sa Letizia stala španielskou kráľovnou a bol jej udelený titul Veličenstvo. Letizia je prvou rodenou španielskou kráľovnou od čias Mercedes Orleánskej a zároveň prvou španielskou kráľovnou neurodzeného pôvodu.

Potomkovia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Queen Letizia of Spain na anglickej Wikipédii.