Levík čierny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Levík čierny
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
levík čierny
Mikan

Rozšírenie levíka čierneho (červenou farbou)
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Levík čierny[1] (lat. Leontopithecus chrysopygus) je drobná ploskonosá opica z rodu levík (Leontopithecus) z čeľade kosmáčovité (Callitrichidae), prípadne z čeľade malpovité (Cebidae). Druh Leontopithecus chrysopygus opísal Mikan roku 1823[1], nie sú známe žiadne jeho poddruhy.

Výskyt[upraviť | upraviť zdroj]

Levík čierny sa vyskytuje v pralesoch Brazílie, konkrétne napríklad v oblasti Morro do Diabo State Park.

Opis a správanie[upraviť | upraviť zdroj]

Leontopithecus chrysopygus

Hmotnosť tohto primáta sa odhaduje na 540 - 690 g, dĺžka tela je asi 30 cm. Srsť je čierna, s hnedými odtieňmi. Levíky sa živia rastlinou potravou, ako sú kvety, ovocie a pod., lovia však aj drobné stavovce alebo hmyz, ktorý vyťahujú z kôry stromov svojimi ohybnými prstami. Po 125 - 132[2] dňoch gravidity samica zvyčajne porodí raz za rok dve mláďatá, výnimkou sú odchýlky od tohto počtu.[3] Mláďatá sa spočiatku vozia matkám na chrbte. Živia sa materským mliekom po dobu 4 - 5 týždňov, potom začnú prijímať pevnú potravu (hmyz) od dospelých jedincov.

Ohrozenie[upraviť | upraviť zdroj]

Levík čierny je podľa IUCN ohrozeným druhom (EN). Nebezpečenstvo predstavuje predovšetkým úbytok dažďového lesa, v menšej miere lov. Dnes žije iba asi tisícka týchto opíc v jedenástich roztrieštených oblastiach dažďového pralesa v Brazílii. Levík čierny preto patrí medzi chránené druhy, je zapísaný napríklad v brazílskom Oficiálnym zozname druhov ohrozených vyhynutím. Prebiehajú aj pokusy s odchovom v zajatí, zatiaľ však nemajú veľký úspech.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b LUPTÁK, Peter. Slovenské mená cicavcov sveta. [1. vyd.] Bojnice : Zoologická záhrada, 2003. 218 s. ISBN 80-969059-9-6. S. 54.
  2. Douglas Gray, Leontopithecus chrysopygus [1], animaldiversity.org 18.10.2015
  3. Black lion tamarin, [2] Archivované 2015-11-20 na Wayback Machine arkive.org 18.10.2015
  4. Leontopithecus chrysopygus, [3] iucnredlist.org (2008)18.10.2015

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lvíček černý na českej Wikipédii.