Lev IV. (Byzantská ríša)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lev IV. so svojim synom Konštantínom VI..

Lev IV. zvaný Chazar (* okolo. 750 – † 780) bol byzantským cisárom, ktorý panoval v rokoch 775780. Jeho otcom a predchodcom na tróne bol cisár Konštantín V., matkou chazarská princezná Irena. V roku 776 ustanovil Lev svojho syna Konštantína, budúceho Konštantína VI. za svojho spolucisára. Musel pritom potlačiť povstanie vyvolané nevlastnými bratmi.

Rovnako ako jeho otec a dedo bojoval aj Lev IV. úspešne proti Arabom (ktorým spôsobil ťažkú porážku v roku 778) a proti Bulharom. Na rozdiel od nich však zmiernil prenasledovanie ikonodulov (on sám nebol ikonoklastom) a opäť dosadil v Konštantínopole ikonodulského patriarchu.

Aj keď bol vyrovnanejší než jeho otec, nemal také vladárske schopnosti ako on. Je však potrebné dodať, že počas svojej krátkej vlády sa musel potýkať s dvomi vážnymi prekážkami. Prvou bola jeho choroba – zdá sa, že to bola zrejme tuberkulóza – ktorej podľahol ako tridsaťjedenročný. Druhou prekážkou bola jeho mocichtivá žena Irena, rodáčka z Atén. Lev značne podliehal jej vplyvu a nakoniec jej zanechal aj regentstvo, pretože ich syn Konštantín VI. bol roku 780 ešte neplnoletý.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


Lev IV.
Vladárske tituly
Predchodca
Konštantín V.
cisár
775780
Nástupca
Konštantín VI.