Lietam v tom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lietam v tom
Originálny názov Up in the Air
Žáner dráma
Dĺžka 109 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk angličtina
Rok 2009
Dátum uvedenia 5. september 2009 (Filmový festival v Telluride)
USA 4. december 2009
Slovensko 28. január 2010
Spoločnosť Paramount Pictures
Rozpočet 25 miliónov $[1]
Zárobok 97 231 359 $[1]
Filmový štáb
Réžia Jason Reitman
Scenár Sheldon Turner a Jason Reitman (scenár)
Walter Kirn (kniha)
Produkcia Daniel Dubiecki
Jeffrey Clifford
Ivan Reitman
Jason Reitman
Hudba Rolfe Kent
Randall Poster
Rick Clark
Kamera Eric Steelberg
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Lietam v tom je americká dráma z roku 2009 od režiséra Jasona Reitmana adaptovaná podľa rovnomenného románu z roku 2001 od spisovateľa Waltera Kirna. Príbeh sa točí okolo izolovaného života profesionálneho poradcu v zmene kariéry (eufemizmus pre vyhadzov z práce)[2] a jeho filozofií a ľudí, ktorých stretáva na svojich cestách za prácou. Film bol väčšinou natáčaný v St. Louis, Missouri, ktoré nahrádzalo množstvo miest vo filme. Niektoré scény boli natáčané aj v Detroite, Omahe, Las Vegas a Miami.

Reitman osobne vo veľkej miere propagoval Lietam v tom počas mnohých filmových festivalov a ostatných udalostiach, počnúc s filmovým festivalom v Telluride 5. septembra 2009. Paramount naplánoval limitované uvedenie v Severnej Amerike na 4. december 2009 a rozšírené uvedenie na 23. december 2009, v slovenských kinách bol uvedený 28. januára 2010.

Film získal pozitívne ohlasy kritikov. Získal osem nominácií od Broadcast Film Critics Association, kde vyhral cenu za najlepší adaptovaný scenár, šesť nominácií na Zlatý glóbus, pričom získal cenu za najlepší adaptovaný scenár, tri nominácie Screen Actors Guild a šesť nominácií na Academy Award.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]