Lily Tomlinová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lily Tomlin
Celé menoMary Jean Tomlin
Narodenie 1. september 1939 (84 rokov)
Detroit, Michigan, USA
Povolanieamerická herečka, dabingová herečka,speváčka, komička, stand-up komička, producentka
Roky pôsobenia1965 – súčasnosť
ManželkaJane Wagner (2013 - súčasnosť)

Mary Jean „Lily“ Tomlin (* 1. september 1939, Detroit, Michigan, Spojené štáty) je americká herečka, komička, speváčka, spisovateľka a producentka. Známa je vďaka role Linnei Reese z filmu Nashville, za ktorý bola v roku 1976 nominovaná na niekoľko cien, vrátane Academy Awards, Zlatý glóbus či BAFTA.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Tomlinová sa narodila v Detroite, v roku 1939 ako dcéra Lillie Mae (1914-2005) a Guya Tomlina (1913-1970). Má mladšieho brata Richarda. Jej rodičia sa presťahovali počas hospodárskej krízy zo štátu Kentucky.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1969 sa pripojila k americkej televíznej komédií Rowan & Martin's Laugh-In, kde stvárnila niekoľko postáv, z ktorých medzi najznámejšie patrí Edith Ann či pani Earborová. Tomlinová získala za svoj herecký výkon niekoľko ocenení a obrovský úspech, ktorý jej zaručil možnosť si niektoré postavy zahrať aj v špeciálnych vydaniach mimo seriálu.

V roku 1976 sa Tomlinová ukázala vo filme s hudobnou tématikou, Nashville. Jej postava sa volala Linnea Reese a bola matkou dvoch hluchých detí. Jej herecký výkon bol niekoľko krát ocenení a tiež získala nominácie na ocenenia ako Academy Awards či Zlatý glóbus.

V roku 1980 hrala spoločne s Jane Fonda a Dolly Parton v komédií 9 to 5. Film patril k najlepším filmom roka. V roku 1988 hrala vo filme Big Business s Bette Midler, kde hrali identické dvojčatá, ktoré boli zamenené krátko po narodení.

Tomlinová v roku 2014

V roku 1999 hrala s Judi Dench a Maggie Smith v dráme Tea with Mussolini. V roku 2002 hrala vo filme I Heart Huckabees, spoločne s Isabelle Huppert, Dustinom Hoffmanom, Naomi Watts či Judeom Lawom. V roku 2006 vyskúšala dabing vo animovanej rozprávke The Ant Bully.

V rokoch 20082009 hrala v televíznom seriály Desperate Housewives. Tiež prepožičala svoj hlas postave Tammy v sedemnástej sérií seriálu Simpsonovci.

V roku 2015 hrala v komédií Grandma, za ktorú získala nomináciu na Zlatý glóbus. Od rovnakého roku hrá spoločne s Jane Fonda v seriáli Grace a Frankie.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Tomlinová od marca 1971 chodila so spisovateľkou Jane Wagner. Po 42 rokoch chodenia sa Tomlinová a Wagnerová zosobášili počas súkromného ceremoniálu v Los Angeles, dňa 31. decembra 2013.

Tiež je aktivistkou za práva homosexuálov a je feministka.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lily Tomlin na anglickej Wikipédii.