Lindsay Hoyle

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sir Lindsay Hoyle
britský politik
Lindsay Hoyle
Súčasný predseda
Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva
Momentálne v úrade
od 4. novembra 2019
PanovníkAlžbeta II.
PremiérBoris Johnson
Predchodca John Bercow
Bývalý podpredseda
Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva
V úrade
8. jún 2010 – 4. november 2019
Predchodca Sir Alan Haselhurst
Súčasný poslanec
Dolnej snemovne
za Chorley
Momentálne v úrade
od 1. mája 1997
Predchodca Den Dover
Biografické údaje
Narodenie10. jún 1957 (66 rokov)
Adlington, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Politická strananestraník (od 2019)
Labouristická strana (do 2019)
NárodnosťBritská
Rodina
Manželka
Lynda Anne Fowlerová (1974 – rozv. 1982)
Catherine Swindleyová (od 1993)
Detitri
Odkazy
Spolupracuj na CommonsLindsay Hoyle
(multimediálne súbory)

Sir Lindsay Harvey Hoyle (* 10. jún 1957, Adlington, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je britský politik, od novembra 2019 predseda Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva, ktorej poslancom reprezentujúc okrsok Chorley je od roku 1997. Pred zvolením za predsedu Dolnej snemovne bol členom stredoľavicovejľavicovej Labouristickej strany.

Počas predsedníckeho obdobia Johna Bercowa bol Hoyle jeho zástupcom, a to v rokoch 20102019.

V roku 2018 mu bol udelený Rytiersky rad.

Politická kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Poslanec metropolitného dištriktu[upraviť | upraviť zdroj]

V britských miestnych voľbách v roku 1980 bol Hoyle zvolený za Labouristickú stranu na funkciu poslanca metropolitného dištriktu za jeho rodné mesto, Adlington, porazil dovtedy úradujúceho poslanca Konzervatívnej strany. Bol štyri razy znovuzvolený a dokonca v rokoch 19941997 slúžil ako podpredseda. Po zvolení za poslanca Dolnej snemovne jeho kariéra v komunálnej politike skončila.

Poslanec parlamentu[upraviť | upraviť zdroj]

Vo februári 1996 bol Hoyle navrhnutý na kandidáta na poslanca za okrsok Chorley za Labouristickú stranu. Voľby vo svojom okrsku vyhral, a stal sa prvým Labouristickým poslancom za tento obvod za posledných 18 rokov.

V dňoch po tragickej smrti Lady Diany v auguste 1997 navrhoval, aby sa na jej pamiatku postavila nová národná detská nemocnica. Niekoľko dní po tom napísal list prevádzkovateľovi letiska Heathrow, kde ho žiadal o premenovanie letiska na Letisko Diany, princeznej z Walesu. Ani jeden z návrhov neuspel.

V roku 2016 sa ako jeden z mála poslancov odmietol vyjadriť, či je za odchod alebo za zotrvanie Spojeného kráľovstva v Európskej únii.

V rokoch 20102019 slúžil ako zástupca predsedu Dolnej snemovne, Johna Bercowa.

Hoyle riadil schôdzu v čase teroristického útoku na Westminster dňa 22. marca 2017 a následného zamknutia a uzavretia Parlamentu.

Predseda Dolnej snemovne[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 4. novembra 2019 Hoyle kandidoval na miesto predsedu Dolnej snemovne, ktoré sa uprázdnilo po odstúpení Johna Bercowa. Už v dňoch pred voľbou sa o Hoyleovi hovorilo ako o jednom z favoritov, hlasovanie tieto domnienky potvrdilo. Hoyle sa držal medzi prvými v prvom, druhom aj treťom kole voľby, ale nikdy nezískal viac než 50% hlasov.

V poslednom kole sa rozhodovalo už len medzi samotným Lindsay Hoyleom a jeho protikandidátom a spolustraníkom Chrisom Bryantom. Krátko po 21.20 SEČ bolo vyhlásené, že Hoyle vyhral voľbu nového predsedu so ziskom 325 hlasov z celkového počtu 540 možných. Krátko po zvolení bol nový predseda Hoyle schválený a potvrdený kráľovnou Alžbetou II., oznámenie o schválení si podľa tradície vypočul v Snemovni Lordov. Tak ako je zvykom, po zvolení si Hoyle zrušil členstvo v strane, aby mohol byť nezávislý a nestranný.

Vo svojom prvom príhovore po zvolení povedal, že „snemovňa sa zmení, ale k lepšiemu“, tiež povedal, že chce byť „transparentným predsedom“ a vyjadril, že bude brať vážne blaho zamestnancov snemovne.

Po predčasných voľbách v decembri 2019 bol 17. decembra toho roku znovuzvolený do funkcie predsedu Dolnej snemovne.[1]

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Hoyle žije vo svojom rodnom Adlingtone. Ako predseda Dolnej snemovne má ale k dispozícii aj oficiálnu rezidenciu, ktorá sa nachádza na severovýchodnom konci Westminsterského paláca a je určená na oficiálne stretnutia a rokovania, avšak jej súčasťou je aj súkromné ubytovanie na poschodí so štyrmi lôžkami.

Lindsay Hoyle sa dvakrát oženil a má tri dcéry. Medzi rokmi 19741982 bol ženatý s Lyndou Anne Fowlerovou, s ktorou sa ale rozviedli. V júni roku 1993 sa zosobášil s Catherine Swindleyovou, ktorá je jeho manželkou dodnes.

Jeho druhá manželka, Catherine Swindleyová, ho po jeho zvolení do parlamentu nahradila v máji 1998 na poste poslanca metropolitného dištriktu Chorley. Podobne ako Hoyle, tiež bola zvolená za Labouristickú stranu.

Hoyle mal dcéru s poslankyňou dištriktu Miriam Lewisovou za Konzervatívnu stranu, volala sa Natalie Lewisová-Hoyleová. Natalie umrela v decembri 2017 vo veku 28 rokov.

Hoyle je podporovateľom Bolton Wanderers FC.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Hoyle re-elected Commons Speaker as MPs return [online]. bbc.com, [cit. 2019-12-19]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lindsay Hoyle na anglickej Wikipédii.