Lindsay Lohanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lindsay Lohanová
Lindsay Lohanová (2012)
Celé menoLindsay Dee Lohan
Narodenie 2. júl 1986 (37 rokov)
New York, štát New York, Spojené štáty
PovolanieHerečka, speváčka, skladateľka, modelka, režisérka, producentka
Roky pôsobenia1989 – súčasnosť
RodičiaMichael Lohan
Dina Lohanová

Lindsay Dee Lohanová (* 2. júl 1986, New York, New York, Spojené štáty) je americká herečka, modelka, speváčka, skladateľka, režisérka a producentka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Lindsay Lohanová sa narodila v júli 1986 obchodnej analytičke Dine Lohanovej a obchodníkovi z Wall Street Michaelovi Lohanovi. Od troch rokov účinkovala v reklamách a už v roku 1996 prišla jej prvá filmová úloha vo filme Pasca na rodičov, kde stvárnila rovno dvojúlohu; dvojičky, ktoré sa nepoznajú kvôli rozvodu svojich rodičov. Vďaka úspechu s ňou Disney podpísal zmluvu na tri filmy.

V roku 2003 sa objavila po boku Jamie Lee Curtisovej vo filme Medzi nami dievčatami. V roku 2004 sa presťahovala do Los Angeles a ten istý rok natočala film Protivné sprosté dievčatá podľa knihy psychologičky Rosalindy Wisemanovej, ktorá študovala správanie študentov na vysokých školách. V snímke sa objavili aj vtedy začínajúce herečky Amanda Seyfriedová či Rachel McAdamsová. Ďalším jej filmovým hitom bol Herbie na plný plyn, kde hrala dcéru filmového pretekára (Michael Keaton).

V roku 2006 získala cenu Zlatá malina v kategórií Najhoršia herečka za svoj herecký výkon vo filme Len trochu šťastia, neskôr si zahrala vo filmoch Zajtra nehráme! po boku Meryl Streepovej, či vo filme Bobby, ktorý poukazuje na smrť Roberta F. Kennedyho.

V roku 2007 sa u Lindsay začali prejavovať problémy zo zákonom a drogami, niekoľkokrát musela absolvovať aj liečenie. V roku 2009 sa vrátila k herectvu vo filme Šéfe, som v tom! a tiež sa stala porotkyňou v šiestej sérií americkej show Project Runaway! Objavila sa aj vo filme Machete, v ktorom si zahrala po boku hercov Danny Trejo, Robert De Niro, Jessica Alba či Steven Seagal. V tom istom roku bola obvinená ž krádeže luxusného náhrdelníka, za ktorú bola odsúdená na 120 dní vo väzbe.

V roku 2012 fotila pre časopis Playboy a zahrala si v televíznom filme Liz a Dick, kde stvárnila postavu Elizabeth Taylorovej. O rok neskôr si zahrala v Scary Movie 5, kde sa objavila po boku Charlieho Sheena. V poslednej dobe jej herecká kariéra upadá kvôli odvykacím kúram a neúspešným liečeniam.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]