Listina práv (USA)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bill of Rights

Listina práv Spojených štátov amerických (angl. Bill of Rights) je súhrnný názov pre prvých desať dodatkov k ústave Spojených štátov, ktoré obmedzujú moc americkej federálnej vlády a zakotvuje základné demokratické práva.[1] Účelom tohoto obmedzenia je ochrana prirodzených práv, teda slobody, osobného vlastníctva a ďalej slobody vyznania, slova, slobodnej tlače, zhromažďovania, ale aj práva na držanie a nosenie zbrane.

Táto listina základných práv bola v roku 1789 prednesená prvému Kongresu Jamesom Madisonom (neskôr sa stal americkým prezidentom) a bola vydaná v platnosť 15. decembra 1791 po ratifikácii v jednotlivých členských štátoch Únie.

Bill of Rights hrá ústrednú rolu v americkom právnom a politickom systéme a je pretrvávajúcim symbolom slobôd a kultúry amerického národa. Jedna z prvých štrnástich kópií tejto listiny je verejne sprístupnená v Národnom archíve vo Washingtonu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. SCHÄFER, Peter. Prezidenti USA: od George Washingtona po Billa Clintona. Praha: Mladá fronta. S. 57. ISBN 80-204-0499-6.

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Listina práv (Spojené státy americké) na českej Wikipédii.