Lokum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lokum
Lokum
Rôzne typy lokumu
Pôvod
Miesto pôvoduOsmanská ríša
Lokum obalený kokosom

Lokum aj Rahat alebo „turecké potešenie“ je druh mäkkej cukrovinky z oblasti Balkánu a Prednej Ázie, pripomínajúca konzistenciou marshmallow či želé. Vyrába sa zo škrobu a cukru, ktoré sa uvaria vo vode spolu s rôznymi príchuťami ako ružová voda, bergamotová silica, mätová silica, masticha, zázvor alebo škorica. V niektorých druhoch sa pridávajú sekané orechy (mandle, pistácie), alebo sa obalia kokosom.

Podľa legendy lokum vzniklo na objednávku sultána, ktorý mal pokazené zuby z jedenia sladkostí a chcel niečo, čo by sa mu dalo ľahko rozhrýzť. V roku 1775 bol otvorený v Istanbule prvý obchod s lokumom a onedlho sa táto cukrovinka rozšírila po celej Osmanskej ríši. V súčasnosti sa zásluhou tureckej menšiny predáva v rôznych krajinách sveta.

Kedysi sa lokum označovalo tiež ako cholkum („prehĺtanie“), rahat („komfortné“, „delikátne“) alebo sudžuk, ale tento výraz označuje hlavne tureckú klobásu. Kvôli tomu sa niekedy lokum predáva v podobe dlhých valčekov, pripomínajúcich klobásu (gruzínska čurčchela).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lokum

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lokum na českej Wikipédii.