Los Angeles Museum of the Holocaust

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Los Angeles Museum of the Holocaust
Základné údaje
AdresaLos Angeles, USA
Ďalšie odkazy
Weblamoth.org

Los Angeles Museum of the Holocaust (LAMOTH) v Los Angeles v štáte Kalifornia je najstaršie múzeum v USA, ktoré sa zaoberá spomienkou na holokaust a židovskou históriou.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1961 sa stretla skupina preživších holokaustu na strednej škole v Hollywoode. Rýchlo si uvedomili, že z obdobia holokaustu každý z nich vlastnil fotografie, predmety, uniformy koncentračných táborov alebo iné cenné veci a rozhodli sa dať týmto položkám trvalý domov, kde by mohli byť vystavené. Uvedomili si tiež, že potrebujú miesto, kde sa môžu zaoberať spomienkou na holokaust. Mnohí zakladatelia stále pracujú v múzeu. Za posledných 45 rokov vykonalo múzeum jedinečnú prácu v oblasti vzdelávania o holokauste. Bolo prvým múzeom v USA, ktoré ponúklo program odbornej prípravy učiteľov na zlepšenie vyučovania o holokauste na školách.

Múzeum navyše vytvorilo prvý katolicko-židovský dialóg v Kalifornii. Múzeum hostí rôzne výstavy. Ako prvé múzeum v USA sa zaoberalo témou "Prenasledovanie homosexuálov v tretej ríši". Od roku 2007 sa v múzeu môže robit rakúsky Gedenkdienst. K úloham rakúskych dobrovoľníkov patrí prekladanie dokumentov, organizácia prehliadok so sprievodcom v múzeu a práca s preživšími holokaustu.[1]

Úlohy[upraviť | upraviť zdroj]

LAMOTH je jedno z mála bezplatných múzeí v meste Los Angeles. Organizuje aj bezplatnú prepravu žiakov do múzea. Každoročne navštevuje múzeum okolo 10 000 žiakov. Múzeum chce dosiahnuť hlavne dva ciele: spomínať a vzdelávať.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Zoznam referencií[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Rakúska zahraničná služba (Auslandsdienst) [online]. [Cit. 2018-12-04]. Dostupné online.