Losillasaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fragment fosílneho stavca druhu L. giganteus

Losillasaurus (Losillský jašter) je rod stredne veľkého sauropóda z prelomu jury a kriedy (pred 150 – 140 miliónmi rokov) patriaceho do kladu Turiasauria. Do rovnakého kladu patria sauropódy Turiasaurus, Galveosaurus a Zby.

Objav[upraviť | upraviť zdroj]

Fosílie tohto stredne veľkého Sauropóda boli objavené v oblasti Los Serranos, v provincii Valencia v Španielsku (súvrstvie Villar del Arzobispo). Fosílny materiál (fragment lebky a postkraniálnej kostry) však patril mladému jedincovi, preto sa dodnes nevie presne určiť jeho veľkosť. Jediný druh Losillasaurus giganteus bol popísaný v roku 2001 trojicou španielskych paleontológov.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Bol to stredne veľký a mohutný bylinožravec s pomerne krátkym krkom a chvostom. Končatiny boli podobne ako pri iných Sauropódoch stĺpovité a telo robustné. Pravdepodobne sa živil listami nižších stromov, ktoré zrejme spásal v stádach. Presné rozmery zatiaľ nemôžeme určiť, ale dĺžka sa odhaduje od 15 do 18 metrov, výška okolo 6 metrov a váha 12 až 15 ton. Omnoho väčší odhad spravený na základe ramennej kosti (humerusu) hovorí o dĺžke 27 metrov.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]