Lotus (výrobca)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Lotus F1)
Emerson Fittipaldi na Lotuse 72 v roku 1971

Lotus je britský výrobca športových a pretekárskych áut založený v Hethelu v Norfolku. Spoločnosť je známa navrhovaním a stavaním výrazných pretekárskych a sériových vozidiel, ktoré vynikajú skvelou ovládateľnosťou a extrémne nízkou hmotnosťou.

Sídlo spoločnosti je 16 km južne od Norwich vo východnom Anglicku a bola založená ako Lotus Engineering Ltd. vplyvným inžinierom Colinom Chapmanom v roku 1952. Prvá továreň spoločnosti bola v starej stajni za železničným hotelom v Hornsey. Lotus sa aktívne a veľmi konkurencieschopne zúčastnil Formuly 1 od roku 1958 do roku 1994. V 60´ rokoch sa spoločnosť presťahovala do modernej továrne s testovacou dráhou v Hethelu blízko Wymondhamu. Toto miesto je na bývalej základni RAF a testovacia trať je na časti bývalého ranveja. Chapman zomrel na infarkt v roku 1982 v 54 rokoch. Tento výrobca automobilov postavil desiatky úspešných pretekárskych aj cestných automobilov a 7-krát zvíťazil vo formule 1. V dobe pred smrťou bol spájaný zo škandálom okolo značky DeLorean kvôli použitiu štátnych dotácií na výrobu vozidla De Lorean DMC-12 pro ktoré Lotus navrhoval podvozok.

V roku 1986 bola spoločnosť kúpená firmou General Motors. 27. augusta 1993 GM predala Lotus za 30 miliónov libier Luxemburskej spoločnosti A.C.B.N. Holdings S.A., ktorú kontroloval taliansky obchodník Romano Artioli, ktorý tiež vlastnil Bugatti. Roku 1996 bol majoritný podiel v Lotusu predaný Protonu, malajskému výrobcovi automobilov.

Spoločnosť ponúka svoje služby aj ďalším automobilkám, napríklad pre koncern GM navrhla a vyvinula štvorvalcový motor, ktorý sa uplatňuje vo vozidlách Opel, Vauxhall a Saab.

V F1 vyhral Lotus 7 konštruktérskych titulov majstra sveta a 6 jazdeckých:

Na Veľkých cenách získal 79 víťazstiev. V počte titulov a víťazstiev je štvrtým historicky najúspešnejším tímom F1 po značkách Ferrari, McLaren a Williams.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]