Louis Sullivan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Louis Henri Sullivan)
Louis Sullivan
americký architekt
Louis Sullivan
Narodenie3. september 1856
Boston, Massachusetts, USA
Úmrtie14. apríl 1924 (67 rokov)
Chicago, Illinois, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Louis Sullivan
Finančná budova, známa ako Guaranty Building, Buffalo (New York), 1894

Louis Henri Sullivan (* 3. september 1856, Boston, Massachusetts, USA – † 14. apríl 1924, Chicago, Illinois) bol americký architekt, jeden z najväčších osobností chicagskej školy.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Sullivan sa narodil do zmiešanej rodiny Íra a Švajčiarky, ktorí však v 40. rokoch 19. storočia emigrovali do Spojených štátov amerických. Vyrastal však spolu so starými rodičmi v South Readingu v štáte Massachusetts. V detstve strávil veľa času skúmaním prírody na farme starých rodičov, kde sa o nej veľa naučil, neskôr spoznával ulice a okolité budovy Bostonu. Práve v tomto čase začal byť fascinovaný budovami a architektúrou.

Počas štúdia na strednej škole sa stretol s Mosesom Woolsonom, ktorý ako učiteľ urobil na neho veľký dojem. Po skončení školy odišiel Sullivan študovať architektúru na Massachusetts Institute of Technology, avšak po roku štúdia odišiel do Philadelphie, kde začal pracovať u architekta Franka Furnessa.

V roku 1873 však postihla Furnessov ateliér veľká kríza a tak Louis Sullivan musel odísť. Presťahoval sa do Chicaga, kde panoval obrovský „stavebný boom“ po veľkom požiari z roku 1871. Pracoval pre Williama LeBarona Jenneyho, ktorý ako prvý postavil budovu pomocou oceľového skeletu. Avšak po niekoľkých mesiacoch odišiel Sullivan na rok študovať do Paríža na École des Beaux-Arts, kde spoznal renesančné umenie, ktoré ho veľmi ovplyvnilo. Neskôr sa opäť vrátil do Chicaga a začal pracovať ako projektant pre firmu Joseph S. Johnston & John Edelman. Tu úspešne navrhol interiér Moody Tebernancle.

V roku 1883 ukončil úspešný ateliér s Dankmarom Adlerom a vyhodil mladého Wrighta. A v zápätí nato ho opustila manželka. Sullivan začal strácať zákazky, majetok, postavenie. K finančným problémom sa pripojil aj alkoholizmus. Svoje posledné roky prežil Sullivan v Chicagu, z podpory kolegov. Zomrel chudobný a opustený.

Sullivan, Adler a ich rozvoj[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1879 Sullivana zamestnal Dankmar Adler, kde sa rok nato stal spoločníkom firmy. Tu začali Sullivanove najproduktívnejšie roky. Adler a Sullivan spočiatku dosiahli uznanie ako učitelia architektúry. A aj keď už mali postavených zopár budov v Chicagu, slávu na poli architektúry získali paradoxne až nerealizovanými projektmi do Colorada a Washingtonu. Ich vrcholný projekt v tejto fáze firmy bola Auditorium Bulding, postavená v roku 1889 v Chicagu, kde bol okrem 3000 sedadlového divadla taktiež hotel a administratívne priestory. Adler a Sullivan si obsadili najvyššie podlažie budovy pre svoju architektonickú kanceláriu. Po roku 1889 sa kancelária stala známou administratívnymi budovami, predovšetkým Wainwright Building v St. Louis (1891) a Carson Pirie Scott Department Store v Chicagu (1899).

Louis Sullivan je mnohými považovaný za prvého architekta, ktorý si vedel naplno predstaviť a realizovať veľké a drahé budovy pomocou nového typu konštrukcie: vysokých oceľových budov (mrakodrapov).

Projekty a realizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Sullivan a Adler

Banky

  • National Farmer's Bank, Owatonna, Minnesota, 1908
  • Peoples Savings Bank, Cedar Rapids, Iowa, 1912
  • Henry Adams Building, Algona, Iowa, 1913
  • Merchants' National Bank, Grinnell, Iowa, 1914
  • Home Building Association Company, Newark, Ohio, 1914

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Felix Hass.: Architektúra 20. století, SPN Praha, 1983
  • Prinaová F.: Demartiniová E.: 1000 let architektúry, Slovart Praha 2006, 430 s., ISBN 80-7209-838-1
  • Ungresová L.: O Architektech, Životy, Díla, Teórie, Slovart Praha 2004, 374 s., ISBN 80-7209-583-8

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]