Louisiana (francúzska kolónia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Louisiana
La Louisiane
1682 – 1764
1800 – 1803
Louisiana (Španielska kolónia) 
Indiánska rezervácia (1763) 
Louisiana Purchase 
Vlajka štátu
vlajka
Geografia
Mapa štátu
Louisiana (tmavo modro) + ostatné francúzske teritória (svetlo modro)
Mobile (1702 – 1720)
New Orleans (po 1723)
Obyvateľstvo
Štátny útvar
Predchádzajúce štáty:
Nástupnícke štáty:
Louisiana (Španielska kolónia) Louisiana (Španielska kolónia)
Indiánska rezervácia (1763) Indiánska rezervácia (1763)
Louisiana Purchase Louisiana Purchase

Louisiana (franc. La Louisiane) bola územne-správna súčasť francúzskej kolónie Nové Francúzsko. Toto územie, ktoré bolo pod správou Francúzov po väčšinu 17. a 18. storočia, nieslo svoje pomenovanie po francúzskom kráľovi Ľudovítovi XIV. Prvýkrát toto pomenovanie použil francúzsky objaviteľ René-Robert Cavelier de La Salle.

Zaberala väčšinu hydrogeografického povodia najväčšej severoamerickej rieky Mississippi. Približné geografické vymedzenie Louisiany je: na severe Veľké jazerá, na juhu Mexický záliv, na západe Skalnaté vrchy a na východe Apalačské vrchy. Louisiana bola rozdelená do dvoch regiónov Dolná Louisiana a Horná Louisiana, prírodné hranice medzi týmito správnymi jednotkami boli rieka Arkansas. Jeden z dnešných štátov USA – Louisiana nesie svoje meno po tomto historickom regióne, ale rozlohou zaujíma len malú časť pôvodnej Louisiany ovládanej Francúzmi.

Louisiana sa rozvíjala veľmi pomaly kvôli nedostatku financií a ľudských zdrojov a zároveň aj kvôli veľkým vzdialenostiam. Prehra Francúzska v Sedemročnej vojne (jej časť odohrávajúca sa na severoamerickom kontinente je známa ako Francúzska a indiánska vojna) ukončenej Parížskou zmluvou v roku 1763 znamenala pre Francúzov stratu kontroly nad Louisianou. Parížska zmluva (mimo iné) prikazovala predať územie východne od rieky Mississippi do rúk Spojeného kráľovstva, na západ od rieky bolo územie pridelené Španielsku, ktoré novo nadobudnuté územie začlenilo do svojho vicekráľovstva Nové Španielsko. Francúzsko obnovilo svoju zvrchovanosť nad západnou časťou Louisiany v roku 1800, v roku 1803 ju však Napoleon Bonaparte predal USA, čím definitívne skončila francúzska nadvláda nad Louisianou.

Najsevernejšiu časť Louisiany prenechalo USA v roku 1818 Spojenému kráľovstvu. Toto územie sa nachádzalo nad 49. rovnobežkou severnej šírky a dnes je súčasťou kanadských provincií Alberta a Saskatchewan. Na území dnešných USA sa Louisiana rozkladala cez celé štáty Iowa, Missouri, Arkansas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, Južná Dakota a na častiach štátov Montana, Severná Dakota, Minnesota, Louisiana, Texas, Nové Mexiko, Colorado a Wyoming.

Historické míľniky[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Louisiana (kolonie) na českej Wikipédii.