Lužecká rovina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lužecká rovina
geomorfologický okrsok
Vraňansko-Hořínský plavebný kanál
Štát Česko Česko
Nadradená
jednotka
Mělnická kotlina
Susedné
jednotky
Labsko-vltavská niva
Dolnooharská tabule
Rozloha 55,7 km² (5 570 ha)
Geologické zloženie ílovec, slieňovec, spraš
Česko: Lužecká rovina
Lužecká rovina
Poloha na mape Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Súradnice: 50°21′31″S 14°24′29″V / 50,3586875°S 14,4079758°V / 50.3586875; 14.4079758

Lužecká rovina je geomorfologický okrsok v severozápadnej časti Mělnickej kotliny, ležiaci v okresoch Mělník Stredočeského kraja a Litoměřice Úsťanského kraja.

Poloha a sídla[upraviť | upraviť zdroj]

Územie okrsku sa nachádza medzi obcami Dolní Beřkovice (na severovýchode), Kostomlaty pod Řípem (na severozápade), Vraňany (na juhozápade), Lužec nad Vltavou (na juhu) a Hořín (na juhovýchode), väčšinovo do okrsku zasahujú. Okolo celej východnej hranice okrsku leží okresné mesto Mělník. Úplne vnútri okrsku ležia obce Cítov, Hořín a Býkev.[1]

Charakteristika územia[upraviť | upraviť zdroj]

Je to fluviálna a fluviálne-eolická (riečna a naviata) rovina na ľavom brehu dolnej Vltavy a priľahlého úseku Labe, vytvorená eróznou a akumulačnou činnosťou oboch riek v stredoturónskych vápnitých ílovcoch a slieňovcoch jizerského súvrstvia vrchnej kriedy. Okrsok tvorí akumulačný povrch nižších stredopleistocénnych terás (z Risu 1 a 2), väčšinou so sprašovým pokryvom. Terasa Riss 1 vypĺňa niekdajšiu údolnú zákrutu pri Citove, na povrchu prevládajú mladorisské úrovne. Početné sú tu opustené korytá, miestami zaplnené vodou (tzv. "poříční oka"), rozsiahle pieskovne (v sev.časti zatopené pieskovne s možnosťou kúpania), sčasti zaplavené vodou a zaplňované antropogénnym odpadom. Rovina je zalesnená z 2% malými porastami borovíc, duba a náletmi agátu. Sú tu rozsiahle polia. Na juhu je Vraňansko-Hořínsky plavebný kanál.[2]

Geomorfologické členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Okrsok Lužecká rovina (podľa značenia Jaromíra Demka VIB-3C-1) patrí do celku Středolabská tabule a podcelku Mělnická kotlina.

Členenie Balatku a Kalvodu[3] neuvádza okrsok Lužecká rovina, ale Lužecká kotlina, ktorý je územne rozsiahlejší a člení sa na podokrsky Vraňanská kotlina, Cítovská terasa a Dřínovská rovina.

Demkova Lužecká rovina susedí na východe a juhu s ďalším okrskom Středolabskej tabule, Labsko-vltavskou nivou, na severe a západe s celkom Dolnooharská tabule.[2]


Kompletné geomorfologické členenie celej Středolabskej tabule uvádza nasledujúca tabuľka:

Významné vrcholy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Lužecká rovina na Mapy.cz
  2. a b DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektív. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno : AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9.
  3. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha : Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lužecká rovina na českej Wikipédii.