Lubomír Beneš

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lubomír Beneš
český animátor a režisér
Narodenie7. november 1935, Hloubětín
Praha
Úmrtie12. september 1995 (59 rokov)
Roztoky
DetiMarek (* 1960)

Lubomír Beneš (* 7. november 1935, Praha – † 12. september 1995, Roztoky)[1] bol český animátor, režisér a autor, tvorca animovaného seriálu Pat & Mat o dvoch majstroch.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyrastal v Hloubětíně na predmestí Prahy.[2] Ako dieťa bol umelecky nadaný a jeho rodičia mu platili súkromného učiteľa kreslenia.

Po maturite išiel na vojnu a po nej v orku 1957 uspel v konkurze Krátkého filmu Praha kam nastúpil ako elév. Čoskoro sa stal súčasťou slávneho štúdia Bratři v triku. V tom čase, v 60. rokoch, ho zaujímala animátorská avantgarda a koncept tzv. kresleného zvuku - kvôli tomu spolupracoval aj s Normanom McLarenom a bol členom umeleckej "kinietickej" skupiny Syntéza.

V roku 1967 začal spolupracovať s Jiřím Trnkom. Pod jeho vedením natočil svoj prvý animovaný film Homo (1967). Roku 1969 sa zúčastnil Bienále mladých tvorcov v Paríži. V roku 1974 natočil svoj prvý bábkový film: Račte prominout. Za dva roky vznikol film Kuťáci, kde sa prvý raz objavili bábkové postavičky dvoch iniciatívnych nešikov, ktoré sa neskôr tak preslávili. Beneš napísal námet, scenár a film režíroval. Len výtvarný návrh postavičiek bol z pera Vladimíra Jiránka. Bábková groteska mala mimoriadny úspech a skoro vznikol nápad na pokračovanie v podobe večerníčkového seriálu. Jeho názov bol najprv A je to!, ale časom sa presadil názov Pat a Mat. Seriál uspel i v zahraničí a do roku 1994 Beneš natočil 29 častí. Po Benešovej smrti ďalšie časti seriálu ž točil jeho syn Marek.[3] Od roku 1990 seriál vznikal v produkcii súkromného štúdia AiF, ktoré Beneš založil s Vladimírom Jiránkom. Okrem Pata a Mata bol jeho najúspešnejším večerníčkom seriál Jája a Pája (1987 - 1996), ktorý režíroval a bol i autorem námetu.

Zaujímavosťou je, že sa objavil v rannom filme Jana Svěráka Ropáci (1988), kde stvárnil roli jednoho z výskumníkov.[4]

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho filmy získali niekoľko ocenení v zahraničí i doma. Epizoda Kráľ Škriatok získala množstvo ocenení, vrátane Silver Carnation na filmovom festivale v Sitges, striebro v Medzinárodnom filmovom festivale v Odese a Silver Mikeldi v Bilbau. Epizóda Gramofón (česky : Gramofon) zo seriálu ... A je to! získala cenu za najlepší film pre deti na 6. festivale v portugalskom meste Espinho. Epizóda Nerovný súboj získala hlavnú cenu na Filmovom festivale vo Vancouveri. Vďaka epizóde S úsmevom získal hlavnú cenu, Zlatého tanečníka, v Huesca.

38. epizóda seriálu Pat & Mat, Cyklisti, ktorú animoval Alfons Mensdorff-Pouilly, sa zúčastnila súťaže animačných festivalov „Annecy '93“ (Annecy, Francúzsko) a bola pozvaná na množstvo ďalších medzinárodných festivalov. Cyklisti boli tiež zahrnutí do výberu „To najlepšie z Annecy '93“ od Cinémathèque Québécoise (Montreal), Múzea výtvarných umení ( Boston), Tichomorského filmového archívu (Berkeley), Múzea moderného umenia (New York City) a predstavené týmito inštitúciami v ich predstavení na jeseň 1993.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://www.imdb.com/name/nm0070904/bio?ref_=nm_ov_bio_sm
  2. Lubomír Beneš. www.bobastudio.cz. Dostupné online [cit. 2017-11-17]. Archivované 2017-11-17 z originálu.
  3. O Pata a Mata usilují Číňané. Jako Krtek nedopadnou, ujišťují čeští autoři. Aktuálně.cz, 2016-04-01. Dostupné online [cit. 2017-11-17].
  4. https://www.fdb.cz/lidi-zivotopis-biografie/52261-lubomir-benes.html

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lubomír Beneš na českej Wikipédii.