Ludmila Javorová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ludmila Javorová
Ludmila Javorová
Narodenie31. január 1932 (90 rokov)
Brno, ČSR
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ludmila Javorová

Ludmila Javorová (* 31. január 1932, Brno) je česká katolícka teologička, učiteľka náboženstva, blízka spolupracovníčka tajného biskupa Felixa Mariu Davídka v podzemnej cirkvi v socialistickom Československu. Biskup Davídek ju 28. decembra 1970 vysvätil za diakona a kňaza. Katolícka cirkev jej vysviacku však považuje za neplatnú.

Kňazstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V septembri 1970 biskup Davídek zvolal snem spoločenstva tajných kňazov a biskupov. Na sneme sa okrem iného malo prebrať aj možné svätenie žien. Časť podzemnej cirkvi bola proti, čo viedlo k rozkolu podzemnej cirkvi. Tento rozkol trval až do roku 1989. Biskup Davídek dva dni po sneme (28. decembra 1970) Ludmilu Javorovú vysvätil najprv na diakona a potom na kňaza. Dôvodom bolo, že ženy prenasledované pre vieru nemali v ženských väzniciach prístup ku kňazom, a teda ani ku sviatostiam.

Vzhľadom na to, že niektorí mali pochybnosti o platnosti svätenia ženy, Javorová napísala list pápežovi. List osobne dala kardinálovi Františkovi Tomáškovi, ktorý sľúbil, že list doručí. Odpoveď nedostala. Neskôr proti jej vôli bola zverejnená informácia o jej vysviacke, z ktorej sa dozvedela že pápež jej exkomunikáciu (keďže za vysvätenie ženy hrozí) veľkoryso anuloval.

V roku 1996 sa však z biskupstva dozvedela, že nesmie kňazskú službu vykonávať a v roku 2001 že jej vysviacka bola neplatná. V súčasnosti učí náboženstvo vo farnosti pri kostole svätých Cyrila a Metoda v Brne.[1]

Biskup Davídek vysvätil na diakonky (pravdepodobne aj na kňažky) ešte niekoľko ďalších žien. Platnosť ich vysviacok Katolícka cirkev neuznáva.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2021-03-06]. Dostupné online. Archivované 2016-03-04 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ludmila Javorová na českej Wikipédii.