Luis Posada Carriles

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Luis Posada Carriles
kubánsky protikomunistický militant, bývalý agent CIA
Luis Posada v r. 1962
Luis Posada v r. 1962
Rod. menoLuis Clemente Faustino Posada Carriles
Narodenie15. február 1928
Cienfuegos, Kuba
Úmrtie23. máj 2018 (90 rokov)
Miramar, Florida, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Luis Posada Carriles

Luis Clemente Faustino Posada Carriles (* 15. február 1928, Cienfuegos, Kuba – † 23. máj 2018, Miramar, Florida, USA)[1][2] bol kubánsky protikomunistický militant, bývalý agent CIA. Bol organizátorom množstva teroristických útokov proti Kube, vrátane bombového útoku na let 455 kubánskych aerolínii, pri ktorom zahynulo 73 ľudí, podieľal sa aj na niektorých pokusoch o atentát na Fidela Castra.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v kubánskom meste Cienfuegos a v počiatkoch Kubánskej revolúcie bol údajne podporovateľom Fidela Castra. Po víťazstve revolúcie sa však pridal k proticastrovskej opozícii a odišiel z Kuby. V r. 1961 sa v USA stal agentom CIA a na vojenskej základni Fort Benning absolvoval tréning v organizovaní sabotáží a výrobe bômb. Zúčastnil sa na príprave nevydarenej invázie v Zátoke svíň a aj na mnohých ďalších vtedy utajených akcii CIA proti kubánskemu režimu, ako napr. na Operácii 40, či na viacerých bombových útokoch. V r. 1968, keď vyšli najavo jeho blízke vzťahy s mafiou, odišiel z USA do Venezuely, stal sa jej občanom a zakrátko veliteľom operácii venezuelskej tajnej služby DISIP. Stále spolupracoval so CIA a nadviazal styky s ďalším kubánskym exulantom a teroristom, Orlandom Boschom. Spolu s ním pokračoval z Venezuely v organizovaní akcii proti Kube, ktoré zahŕňali napr. sériu bombových útokov na kubánske ambasády v rokoch 1974 - 1976 a ktoré vyvrcholili bombovým útokom na lietadlo kubánskych aerolínii zo 6. októbra 1976, pri ktorom zahynulo všetkých 73 pasažierov. V tom čase už údajne nespolupracoval so CIA (s ktorou sa rozišiel hlavne pre jeho obchody s drogami), ale konal na vlastnú päsť. Za útok na lietadlo bol vo Venezuele aj väznení, podarilo sa mu však s pomocou kubánskych exulantov z USA v r. 1985 ujsť. Odišiel do Strednej Ameriky, kde sa, opäť v spolupráci so CIA, podieľal na operáciách proti miestnym ľavicovým hnutiam (hlavne v Nikaragui, Paname a Hondurase), bol zapojený aj v známej afére Irán-Contras.

V roku 1997 bol zapojený v sérii bombových útokov, ktoré boli namierené proti turistickým hotelom na Kube. Výsledkom týchto akcii bol jeden mŕtvy a 11 zranených turistov. Účasť na týchto útokoch sám priznal v interview pre noviny The New York Times.

V novembri 2000 bol zadržaný s takmer 100 kg výbušnín v Paname a obvinený z pokusu o atentát na Fidela Castra, ktorý tam bol v tom čase na návšteve. Bol spolu s ďalšími troma komplicmi uznaný vinným, v auguste 2004 však dostal amnestiu od vtedy dosahujúcej prezidentky Mireyi Moscosovej. V r. 2005 odišiel do USA, kde požiadal o politický azyl. Zakrátko tam bol zatknutý pre nepovolený vstup na územie USA, neskôr však bol prepustený. USA nevyhovelo žiadostiam Kuby ani Venezuely o jeho vydanie a ani ho nepostavili pred súd pre jeho teroristické aktivity. Do apríla 2011 tam s ním prebiehal súdny proces iba pre jeho nepovolený vstup na územie USA a klamanie migračným úradom, pričom bol nakoniec od týchto obvinení oslobodený.

V roku 2013 mu diagnostikovali rakovinu hrdla.[1] Zomrel 23. mája v Miramare v americkom štáte Florida.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b TASR. Zomrel militantný kubánsky exulant Luis Posada Carriles. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2018-05-23. Dostupné online [cit. 2023-04-20].
  2. a b ROBLES, Frances. Luis Posada Carriles, Who Waged Quest to Oust Castro, Dies at 90. The New York Times (New York: The New York Times Company), 2018-05-23. Dostupné online [cit. 2023-04-20]. ISSN 1553-8095.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]