Lujza Švédska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lujza Švédska
dánska kráľovná
Lujza Švédska
Narodenie31. október 1851
Štokholm, Švédsko
Úmrtie20. marec 1926 (74 rokov)
Kodaň, Dánsko
RodičiaKarol XV.
Lujza Oranžsko-nasavská
ManželFrederik VIII.
Deti8
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Lujza Švédska

Lujza Švédska (celým menom Lovisa Josefina Eugenia; * 31. október 1851, Štokholm, Švédsko – † 20. marec 1926, Kodaň, Dánsko) bola v rokoch 1906 – 1912 dánska kráľovná ako manželka Frederika VIII.

Narodila sa v kráľovskom paláci v Štokholme ako jediná preživšia dcéra švédskeho a nórskeho kráľovského páru, Karola XV. a Lujzy Oranžsko-nasavskej.

Lujza, prezývaná pre svoju dlhú šiju Labuť, bola zbožná a vážna žena, ktorá sa nerada zúčastňovala kodanského verejného života, ktorý považovala za príliš frivolný. Najlepšie sa cítila v úlohe matky a pani domu, venovala sa literatúre a umení. Podporovala rad kresťanských charitatívnych akcií a projektov v Dánsku aj Švédsku. V tejto krajine bola patrónkou rôznych inštitúcií - jednou z nich bol napr. Fond princeznej Luisy, venovaný chudobným deťom.

Hoci bola jediným potomkom svojho otca Karola XV., nemohla po ňom zasadnúť na spojený švédsky a nórsky trón, pretože švédske nástupnícke právo to neumožňovalo. Po Karolovej smrti teda na trón nastúpil jeho mladší brat Oskar. Po oddelení Nórska od Švédska v roku 1905 sa prvým nórskym kráľom, následníkom jej strýka na nórskom tróne, stal jej druhý syn Karol ako Haakon VII.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

15. júna 1868 sa zasnúbila s dánskym korunným princom Frederikom, neskorším kráľom Frederikom VIII. a 28. júla 1869 sa za neho v kaplnke kráľovského paláca vo Štokholme vydala. Sobáš mal byť cestou k priateľským vzťahom Švédska a Dánska, medzi ktorými bolo napätie kvôli neúčasti Dánska vo vojne Švédska a Nemecka v roku 1863. Z manželstva vzišlo osem detí – štyria synovia a štyri dcéry:

Potom čo ovdovela žila až do svojej smrti v zámku Charlottenlund v blízkosti Kodane. Zomrela 20. marca 1926 a pochovali ju po boku je manžela v katedrále v Roskilde, mieste posledného odpočinku dánskej kráľovskej rodiny.

Genealógia[upraviť | upraviť zdroj]

Lujza Švédska Otec:
Karol XV.
Starý otec:
Oskar I.
Prastarý otec:
Karol XIV. Ján
Prastará matka:
Désirée Claryová
Stará matka:
Joséphine de Beauharnais
Prastarý otec:
Eugen de Beauharnais
Prababička:
Augusta Bavorská
Matka:
Lujza Oranžsko-nasavská
Starý otec:
Frederik Oranžsko-nasavský
Prastarý otec:
Viliam I. Holandský
Prastará matka:
Vilhelmína Pruská
Stará matka:
Lujza Pruská
Prastarý otec:
Fridrich Viliam III.
Prastará matka:
Lujza Meklenbursko-strelická

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Luisa Švédská na českej Wikipédii.