Lyžovanie na tráve

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lyžovanie na tráve

Lyžovanie na tráve (grasski) je letný šport, ktorý bol na Slovensku doplnkový, neskôr sa stal samostatným športom.

História lyžovania na tráve[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé lyže na trávu vyrobil Josef Kaiser NSR (1911-1981), ktoré predstavil na Geislingene v Schwabskom regióne Nemecka v r. 1956. Do roku 1963 vyrobil viac ako 60 ďalších modelov, nakoľko každý nový sa ukázal ako chybný. Josef Kaiser bol vynálezca na správnom mieste, ktorý sa neúspechmi nedal znechutiť a tvrdohlavo stále vyrábal nové vylepšené konštrukcie. V roku 1964 Kaiser dospel do bodu kde bolo možné vyrobiť prvú sériu lyží na trávu. J. Kaiser vyrobil 50 párov vo vlastnej dielni. Lyže na trávu sa neskôr pomenovali „Rollka“, čo vzniklo spojením dvoch slov - nemeckého slova "Roll" v preklade valček a slovka „Ka" - prvé dve písmená z priezviska vynálezcu Kaisera.

Prvými zákazníkmi u J. Kaisera boli Japonci a Američania. V alpských krajinách bolo lyžovanie na tráve prijímané zdržanlivo. Josef Kaiser však bol neúnavný, predstavoval svoj vynález na lyžiarskych svahoch a lákal zimných lyžiarov využívať jeho letné lyže Rollky. Neskôr J. Kaiser v r. 1970 predal svoj patent do Talianska, v r.1980 sa už začínajú vyrábať lyže aj v Japonsku i iných krajinách sveta.

Dnes lyže vyrábajú firmy v Japonsku, na Taiwane, Česku, aj tiež v rakúsko-českej kooperácii.

Medzinárodné preteky[upraviť | upraviť zdroj]

Na svahoch, v Owen-Teck (Nemecko) sa uskutočnili v r. 1965 prvé medzinárodné preteky v slalome. Od roku 1976 – 1978 boli každý rok organizované Majstrovstvá Európy, pod hlavičkou IGSV –International Grasski Verband. Prvé Majstrovstvá sveta sa konali v r.1979 v Bryce resort USA . Od roku 1980 až do roku 1996 sa striedali každý druhý rok MS a ME.

Prehľad MS v lyžovaní na tráve:

  • 1981 Alberschwende - Rakúsko
  • 1983 Kiama - Austrália
  • 1985 Owen-Teck – Nemecko, (prvýkrát sa zúčastnili pretekári z Československa)

Nakoľko okruh lyžiarov na tráve pozostával hlavne zo športovcov, ktorí boli organizovaní v lyžiarskych oddieloch a spolkoch, a ktoré súčasne patrili príslušným národným lyžiarskym zväzom, čoskoro vyjadrili želanie, aby sa pripojili k medzinárodnému lyžiarskemu zväzu (FIS). Roku 1985 bol IGSV rozpustený a lyžovanie na tráve bolo na kongrese FIS vo Vancouveri prijaté ako oficiálna lyžiarska disciplína pod hlavičku FIS.

Piate Majstrovstvá sveta v lyžovaní na tráve v r.1987 v Nobeyama - Japonsko sa už realizovali pod hlavičkou FIS.

  • 1989 MS Kindberg - Rakúsko
  • 1991 Bursa - Turecko
  • 1993 Asiago - Taliansko
  • 1995 Kálnica - SLOVENSKO
  • 1997 Mustair - Švajčiarsko
  • 1999 Gaal - Rakúsko
  • 2001 Forni di Sopra – Taliansko
  • 2003 Dizin2e - Irán
  • 2005 Presolana - Taliansko
  • 2007 Olešnice v Orlických horách - Česko
  • 2009 Rettenbach - Rakúsko
  • 2011 Atzmänig - Švajčiarsko
  • 2013 Shishikashuku - Japonsko
  • 2015 Tambre - Taliansko
  • 2017 Kaprun - Rakúsko
  • 2019 Marbachegg - Švajčiarsko

V histórii Majstrovstiev sveta získali viac ako tri tituly títo pretekári: Muži:

  • Klaus Spinka – Rakúsko
  • Erwin Gansner – Šajčiarsko
  • Rainer Grossmann - Nemecko
  • Christian Balek - Rakúsko
  • Stefano Sartori - Taliansko
  • Jan Němec - Česko

Ženy:

  • Ingrid Hirschofer - Rakúsko (22 titulov)
  • Paola Bazzi - Taliansko
  • Nadja Vogel - Švajčiarsko
  • Barbara Míková - SLOVENSKO

Najúspešnejší pretekári v počte víťazstiev celkového svetového pohára: Muži:

  • Jan Němec - Česko, 9x
  • Eduardo Frau - Taliansko, 5x

Ženy:

  • Ingrid Hirschofer Rakúsko, 8x
  • Barbara Míková Slovensko, 3x

Lyžovanie na tráve v súčasnej dobe ešte nepatrí medzi olympijské športy, len účasť pretekárov z viacerých kontinentov na vrcholových podujatiach by posunula tento šport do roviny s ostatnými športovými odvetviami lyžovania. Napriek tejto skutočnosti je o lyžovanie na tráve veľký záujem v Rakúsku, Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku, Česku, Švédsku, Japonsku, Tajvane, Iráne a začína byť záujem aj v Rusku. V minulosti sa pravidelne zúčastňovali pretekov športovci z USA, Austrálie, Francúzka a Veľkej Británie, kde sa aj konali jedny Majstrovstvá Európy.

História lyžovania na tráve na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Rozvoj lyžovania na tráve na Slovensku sa zapísal do rokov 1975 až 1977. V roku 1975 vyrobili prvé valčekové lyže v závode Drukov Brno a prototyp týchto lyží bol vystavený na Interski kongrese vo Vysokých Tatrách v roku 1975. Tréner alpského lyžovania v Piešťanoch Miroslav Masár, sa dva roky pokúšal tieto lyže kúpiť ako tréningový prostriedok pre prípravu svojich zverencov pred zimnou sezónou. 25. augusta 1977 na Bezovci pri Piešťanoch urobil prvé jazdy jeho syn Lubomír Masár.

Oficiálna výroba týchto lyží sa nikdy nedostala do sériovej a tak si nadšenci lyžovania na tráve v Piešťanoch začali tieto lyže podľa vzoru na ktorom trénoval Lubomír Masár vyrábať doslova na kolene, po známostiach v rôznych dielňach. Takto sa vyrobilo až cca 15 párov týchto lyží a pretekári z Piešťan úspešne zaradili do letnej prípravy tréning na trávnych lyžiach. Tréner Miroslav Masár si skúsenosti z tréningov na tráve nenechal pre seba a pravidelne publikoval články v časopise Lyžařství, Stadion a Štart.

Na základe týchto článkov si vyrobili valcové lyže aj v iných lyžiarskych oddieloch a v roku 1980 sa konali prvé oficiálne preteky v lyžovaní na tráve o Pohár Československej spartakiády, ktoré usporiadala TJ Banka Piešťany v lyžiarskom stredisku Ahoj pri Piešťanoch. Tieto preteky sa potom organizovali každý rok ako Letný slalom ceny mesta Piešťany.

V tomto období sa stále bralo v Československu lyžovanie na tráve ako doplnkový šport v prípravnom období pre alpské lyžovanie. Pri príležitosti druhého ročníka pretekov na Ahoji spomenul člen exekutívy FIS pán Ján Mráz, že vo svete je lyžovanie na tráve samostatná disciplína, ktorá bude pravdepodobne prijatá do FIS-u, ale nie na valcových lyžiach. Svet lyžuje na pásových zn. ROLLKA talianskej výroby.

Pán Mráz dal Miroslav Masár ako riaditeľovi pretekov na Ahoji kontakt na predsedu medzinárodného zväzu lyžovania na tráve IGSV p. Roberta Apschnera z Rakúska. Po úspešnom kontaktovaní p. Apschnera na treťom ročníku Letného slalomu štartovala kompletná reprezentácia z Rakúska na čele s viacnásobnou Majsterkou sveta Ingrid Hirschofer. Pán Apschner priviezol aj jeden pár pásových lyží, na ktorých už štartoval aj náš najlepší pretekár Lubomír Masár. Na týchto pretekoch sa hodnotili dve kategórie I. Valcové lyže a II. Pásové lyže, pretože „rollky „ boli omnoho rýchlejšie ako valcové.

Od tohto roku si začali všetci záujemci o lyžovanie na tráve postupne všelijakými chodníčkami dovážať pásové lyže zo zahraničia. Československo bolo vtedy za železnou oponou a tak sa lyže zháňali všelijako prostredníctvom známych, ktorí mali možnosť vycestovať na západ a pašovali ich cez hranice.

Lyžovanie na tráve sa v roku 1984 presunulo na lyžiarske svahy do obce Kálnica pri Novom Meste nad Váhom. V tomto roku tam boli organizované prvé preteky na pásových trávnych lyžiach Rollka o Saratovský pohár obce Kálnica. O rok neskôr o pohár Československej spartakiády a v roku 1986 prvé medzinárodné FIS preteky pod záštitou Okresnej správy cestovného ruch v Trenčíne. Týchto pretekov sa zúčastnilo celé predsedníctvo výboru lyžiarskeho zväzu ústredného výboru ČSZTV z Prahy ako aj prezident subkomisie FIS p. Apschner z Rakúska. Riaditeľom pretekov bol Miroslav Masár.

Na základe výbornej organizácie pretekov, vhodných svahov v Kálnici a doterajších dobrých výsledkov našich pretekárov, ktorí sa súkromne a z vlastných finančných zdrojov zúčastňovali pretekov FIS, Európskeho pohára, Majstrovstiev Európy a v roku 1985 aj Majstrovstiev sveta v Nemecku a hlavne na základe výsledkov Lubomíra Masára (17. miesto na MS 1985 NSR), bolo prijaté lyžovanie na tráve pod hlavičku SLZ ČSZTV Bratislava. V roku 1987 na zasadnutí tzv. Triangla v Nitre SLZ, ČSL a ÚLZ, bol tento šport oficiálne zaradený pod hlavičku ČSZTV. Prvým predsedom subkomisie lyžovania na tráve pri ČSZTV sa stal najväčší propagátor tohto športu v Československu 6Mgr. Miroslav Masár. Absolvent FTVŠ UK Praha tréner a cvičiteľ lyžovania I. triedy a federálny lektor lyžovania. V tom istom roku sa konali FIS preteky v Kálnici už pod hlavičkou ČSZTV.

V tom období lyžovanie na tráve malo už v 25 telovýchovných jednotách 282 aktívnych pretekárov. Naši najúspešnejší pretekári Lubomír Masár z Piešťan, Juraj Brieštenský zo Starej Turej a Miroslav Rycek z Ostravy sa pravidelne umiestňovali na pretekoch FIS, EP a MS vždy okolo 10. – 20. miesta. Lubomír Masár dokonca v niekoľkých pretekoch FIS zvíťazil.

Problémom našich pretekárov, aby mali lepšie výsledky, boli vždy lyže, pretože sa nikdy nedostali ku kvalitným rýchlym lyžiam. L. Masár sa dokonca stal firemným jazdcom nového výrobcu trávnych lyži ROLL RACER z Rakúska, ale aj tak vždy dostal k dispozícii až druhé lyže. Výrobca uprednostnil najskôr rakúskych pretekárov.

Lubomír Masár v roku 1997 pre zranenie ukončil aktívnu pretekársku kariéru, bol viacnásobným Majstrom ČSSR a Slovenska, víťazom viacerých medzinárodných pretekov v Maďarsku a v Poľsku, jeho najväčším úspechom bolo tretie miesto v súťaži „kilometro lanciato“ kde bol jeden z troch pretekárov, ktorí prekonali svetový rekord v rýchlosti na trávnych lyžiach.

V tomto období sa stal predsedom úseku lyžovania na tráve pri SLZ Ladislav Šandor, ktorý vedie tento šport ako predseda dodnes.

Od roku 1997 sme na Slovensku zaznamenali viacero dobrých výsledkov, či už tri juniorské tituly Majstra sveta Timoteja Oravca z Vysokých Tatier, tieto tituly získal na JMS v Iráne, alebo juniorský aj seniorský titul Veroniky Cvaškovej z Púchova. Medzi mužmi nás úspešne reprezentoval Lukáš Ohrádka. V období po revolúcii v r. 1989 sa už aj naši pretekári dostali k rovnocennému pretekárskemu materiálu, pretože dvaja najväčší výrobcovia trávnych lyží kooperovali z českými firmami.

Lyžovanie na tráve na Slovensku v súčasnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Lubomír Masár sa ako bývalý pretekár vrátil k lyžovaniu na tráve ako tréner reprezentácie Slovenska a so svojim synom Adamom v roku 2008 znovu oživil lyžovanie na svahoch v Ahoji pri Piešťanoch, kde ako riaditeľ pretekov zorganizoval v roku 2010 k 30. výročiu prvých pretekov na tráve v ČSSR medzinárodné preteky žiakov FIS children cup. (najvyššia svetová súťaž žiakov).

Od toho roku sú na Ahoji tieto preteky pravidelne organizované, naši žiaci ako Adam Masár alebo Alex Jánoška (obaja z Piešťan) sa stali dokonca dvakrát celkovými víťazmi seriálu FIS children cup.V to mto období zaznamenalo slovenské trávne lyžovanie najväčšie úspechy v jeho histórii, keď Barbara Míková z Bratislavy získala postupne 7 titulov Majsterky sveta a tri celkové víťazstvá vo svetovom pohári žien.

V mužskej kategórii sme doteraz nemali výrazný výsledok, pretože je tam omnoho silnejšia konkurencia, ale naši dvaja juniori Adam Masár ako prvý rok junior získal v r. 2017 výborné piate miesto na MSJ v slalome a o rok neskôr Alex Jánoška toto umiestnenie vyrovnal.

V roku 2019 Adam Masár ešte ako junior sa v slalome svetového pohára dospelých umiestňoval vždy do 10 miesta a na finále SP v Talianskom Schilpariu dosiahol v slalome 3. miesto, čo je historicky najlepšie umiestnenie medzi mužmi. Celkovo mu to vynieslo 5. miesto vo svetovom pohári slalomárov.

V ženskej kategórii máme momentálne najúspešnejšiu pretekárku ešte stále juniorku Nikolu Fričovú z Bratislavy, ktorá sa pravidelne umiestňuje na pretekoch SP do 5.miesta a raz bola aj druhá. Za rok 2019 sa stala celkovou víťazkou juniorského svetového pohára. Na JMS získala 2. miesto.

Dnes sa na tráve preteká v troch disciplínach: v slalome, v obrovskom slalome, superobrovskom slalome a v super-kombinácii. Konajú sa 4 podujatia FIS a 5 podujatí SP plus každé dva roky MS a každý rok JMS. Spolu je to cca 25 štartov v jednotlivých disciplínach, najčastejším organizátorom pretekov je Taliansko, kde je tento šport najrozšírenejší a majú tam aj najväčšiu členskú základňu aktívnych lyžiarov na tráve od žiakov až po „profi“ kategóriu.

Taktiež veľká základňa je v Japonsku, kde sa lyžovanie na tráve teší veľkej obľube, sú tam v lyžiarskych strediskách aj požičovne trávnych lyží a lyžiarske školy pre verejnosť. V kalendári pretekov v r. 2020 malo Slovensko prvé preteky svetového pohára ku 40 výročiu prvých pretekov v lyžovaní na tráve na Ahoji pri Piešťanoch dňa 6.-7. júna 2020. Zaujímavé mali byť aj JMS v Japonsku a finále SP v Iráne.

Vzhľadom k vypuknutiu Covid pandémie sa v roku 2020 sa neuskutočnili vo svete žiadne medzinárodné preteky, len na Slovensku sa uskutočnil jeden pretek Slovenský a Český pohár v lyžiarskom stredisku Brestová pri Zvolene. Pretekári len trénovali, striedavo na Ahoji pri Piešťanoch, Štítnej v Česku a Brestovej. Reprezentačné družstvo sa zúčastnilo aj sústredenia v lyžiarskom centre Kubašok pri Poprade, kde pomaly vzniká tretie centrum lyžovania na tráve.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MASÁR, Adam. História a vývoj lyžovania na tráve na Slovensku [elektronický dokument]. Bratislava, 2020, 19 s. [cit. 2021-03-29]. Seminárna práca. Fakulta telesnej výchovy a športu, Univerzita Komenského v Bratislave. Školiteľ Doc. PaedDr. Anna Blahutová, PhD.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]