Léa Seydouxová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Léa Seydouxová
Celé menoLéa Hélène Seydoux-Fornier de Clausonne
Narodenie 1. júl 1985 (38 rokov)
Paríž, Francúzsko
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2006 – súčasnosť
PriateľAndré Meyer
Deti1

Léa Seydouxová (franc. Léa Hélène Seydoux-Fornier de Clausonne; * 1. júl 1985, Paríž, Francúzsko) je francúzska herečka. V roku 2014 získala nomináciu na cenu BAFTA, v kategórii Vychádzajúca hviezda.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Vyrastala v silne protestanskej výchove a je jednou zo siedmich detí. Z prvého manželstva svojej matky má troch starších nevlastných súrodencov, z manželstva jej rodičov má staršiu sestru a z otcovej strany má dvoch nevlastných bratov.

V detstve bola Seydouxová veľmi plachá a trpela silnou úzkosťou, čo bolo zapríčinené rozvodom ich rodičov.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V detstve sa túžila Seydouxová stať opernou speváčkou ale neskôr od tohto plánu upustila kvôli jej plachosti. V osemnástich rokoch sa rozhodla stať herečkou. Absolvovala herecké kurzy na francúzskej dramatickej škole Les Enfants Terribles a v roku 2007 sa zúčastnila hereckého školenia v New Yorku.

V roku 2007 si zahrala v krátkom filme La Consolation, ktorý bol uvedený na filmovom festivale v Cannes. O rok neskôr si zahrala vo filme Krásna Junia, za ktorú získala ocenenie Trophée Chopard na filmovom festivale v Cannes a získala tiež nomináciu na francúzske ocenenie César pre najlepšiu nádejnú herečku.

V roku 2009 sa objavila vo francúzskom filme Lurdy a vo filme Nehanební bastardi, ktorý režíroval Quentin Tarantino. Vo filme si zahrala po boku hercov ako Brad Pitt, Michael Fassbender, Diane Kruger či Christoph Waltz. Objavila sa tiež vo filme Woody Allena, Polnoc v Paríži, z roku 2011. V rovnakom roku sa tiež objavila v úlohe atentátničky Sabine Moreau vo filme Mission: Impossible – Ghost Protocol. Za svoj herecký výkon vo francúzskom filme Drahá Prudence, získala svoju druhú nomináciu na ocenenie César.

Po boku herečky Diane Kruger, si zahrala vo filme Zbohom kráľovná z roku 2012. Za svoj herecký výkon vo filme získala Seydouxová nomináciu na ocenenie César, v kategórii Najlepšia herečka. O rok neskôr, si zahrala vo filme Život Adèle, kde si zahrala po boku herečky Adèle Exarchopoulos. Seydouxová vo filme stvárnila lesbu a za svoj herecký výkon získala cenu Lumiéres Awards a bola nominovaná na cenu BAFTA, pre najlepšiu vychádzajúcu hviezdu. V roku 2014 hrala po boku Vincenta Cassela v romantickom fantsy filme Kráska a zviera.

V roku 2016 získala od francúzskej vlády Rád umenia a literatúry. V roku 2018 si zahrala v dramatickom filme Kursk, ktorý poukazuje skutočnosti, ktoré sa odohrali v roku 2000 v Rusku. V rovnakom roku účinkovala po boku hviezd ako Ewan McGregor, Miranda Otto či Rashida Jones, vo filme Zoe.

V roku 2021 si zahrala spolu s Danielom Craigom, vo filme Nie je čas zomrieť.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V septembri 2016 prezradila že s jej priateľom Andrém Meyerom, čakajú prvé dieťa, ktoré sa narodilo v januári 2017.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Léa Seydoux na anglickej Wikipédii.