Môj syn Jack

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Môj syn Jack
Originálny názov My Boy Jack
Žáner životopisný, vojnový film
Dĺžka 93 minút
Štát Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Pôvodný jazyk angličtina
Rok 2007
Spoločnosť B.S.C.
Filmový štáb
Réžia Brian Kirk
Scenár David Haig
Produkcia Michael Casey
Hudba Adrian Johnston
Herecké obsadenie

Môj syn Jack (angl. My Boy Jack) je britský životopisný film založený na príbehu rovnomennej drámy z roku 1997, napísanej britským spisovateľom a hercom Davidom Haigom.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Dej filmu sa začína v roku 1914 na sklonku prvej svetovej vojny. Rudyard Kipling je v britskej spoločnosti vnímaný nielen ako dobrý spisovateľ, ale taktiež ako aktívne vystupujúci iniciátor odporu voči nemeckej agresii. Jeho 17-ročný syn Jack Kipling je taktiež odhodlaný bojovať za krajinu a preto sa prihlási k námorníctvu, avšak nepríjmu ho kvôli zrakovej vade. Opakovane sa pokúsi narukovať do armády, avšak opäť zlyhá kvôli rovnakému problému. Až agitácia jeho otca u starého priateľa, bývalého vojenského dôstojníka a baróna, mu pomôže pridať sa k jednotkám Írskej gardy.

Jackovi najskôr spôsobuje slabý zrak problémy, avšak s pomocou kaprála O'Learyho a vlastným odhodlaním sa mu podarí úspešne zvládnuť výcvik a ako poručík si získa aj rešpekt u jednotky. O šesť mesiacov je vyslaný s jednotkou na francúzsky front a na svoje osemnáste narodeniny sa zúčastní bitky pri Loos. Po boji je vyhlásený za nezvestného.

Jeho rodina je zúfalá a okamžite sa púšťa do pátrania, ktoré trvá dva roky. Vypočúvajú vojakov, ktorý sa zúčastnili bitky, hľadajú v databáze zajatcov Červeného kríža. Napokon vďaka výpovedi jedného vojaka z Jackovej čaty zistia, že bol zabitý pri pokuse dobyť nemecké guľometné stanovisko. Otec, Rudyard Kipling, si vyčíta synovu smrť a film je zakončený jeho rozhovorom s britským kráľom Jurajom V., kde so slzami v očiach recituje verše ktoré napísal pri spomienke na syna.

Premiéra[upraviť | upraviť zdroj]

Film bol natočený v auguste 2007 a premiéru mal 11. novembra 2007, na 89. výročie ukončenia prvej svetovej vojny. Premiéra filmu prilákala okolo 5,7 miliónov divákov v Spojenom kráľovstve. V USA mal premiéru 20. apríla 2008. Slovenská televízna premiéra bola 30. októbra 2008 na STV 1.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]