MBK Karlovka Bratislava

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
MBK Karlovka Bratislava
Celý názov Mládežnícky basketbalový klub Karlovka Bratislava
Prezývka Vysokoškoláci
Založený 2003
Hala ŠH prof. Rovného
Kapacita 350
Prezident Slovensko Ľuboš Cibák
Manažér Slovensko František Kubala
Tréner Slovensko Peter Ivanovič
Kapitán Slovensko Michal Kožár
Súťaže SBL
Domáci jersey
Team colours
Domáci
Vonkajší jersey
Team colours
Team colours
Vonkajší

Pozri aj Športový portál

MBK Karlovka Bratislava (Mládežnícky basketbalový klub Karlovka Bratislava) je mužský basketbalový klub pôsobiaci v Bratislave, hlavnom meste Slovenska. Klub je pravidelným účastníkom ligových súťaží v minibasketbalových, žiackych, dorasteneckých i seniorských kategóriách. Jej seniorský tím VŠEMvs Karlovka Bratislava je účastníkom basketbalovej extraligy mužov. Klub vznikol v roku 2003 a od svojho založenia sa zameriava a dáva príležitosť výhradne slovenským hráčom a trénerom.

Filozofia klubu[upraviť | upraviť zdroj]

Už od svojho založenia bol cieľom klubu dať deťom možnosť športovať a rozvíjať ich basketbalové zručnosti. Prízvuk vedenia teda spočíva na mládežníckej pyramíde, ktorú klub postupne vystaval od prípraviek, až po najcennejšie dorastenecké kategórie kadetov a juniorov. Z toho vychádza aj postoj súčasného vedenia extraligového klubu, ktoré nechce v tíme zahraničných hráčov. Deklarovali to už pri vstupe do najvyššej súťaže v roku 2014[1], svoje stanovisko zopakoval prezident klubu Ľuboš Cibák aj v roku 2015[2]. „Pokiaľ budem ja na svete, filozofia klubu postavená na výlučne slovenských hráčov sa meniť nebude,“ prízvukoval. Aj vďaka tomu dostali možnosť zahrať si v úvodných dvoch sezónach medzi elitou takmer tri desiatky slovenských basketbalistov, čím sa nemôže pýšiť žiadny iný slovenský extraligový klub.

Karlovka je mladý komunitný klub, ktorý spojil basketbalových nadšencov pôvodom z celého Slovenska. Funkcionári sa pokúšajú vytvoriť moderný, komunitný basketbalový klub, rešpektovaný doma i v zahraničí, systematicky fungujúci vo všetkých vekových a výkonnostných kategóriách hráčov, trénerov a športových priaznivcov, ktorý zabezpečuje na vrcholovej, výkonnostnej i rekreačnej úrovni športovú prípravu, výchovu a rozvoj osobnosti mladých športovcov, prostredníctvom princípov kolektívneho športu basketbal. Od nej sa odvíja strategický cieľ – dosiahnuť dominantné postavenie medzi basketbalovými klubmi v Bratislave i na Slovensku.[3]

História klubu[upraviť | upraviť zdroj]

MBK Karlovka bola založená rodičmi hráčov, ktorí fungovali ako jedna z prípraviek klubu BK Inter Bratislava v mestskej časti Karlova Ves v roku 2003. Po rozhodnutí vedenia klubu ďalej neorganizovať a nefinancovať túto mládežnícku prípravku, sa iniciatívy chopili rodičia dotknutých hráčov. Iniciátormi boli najmä Ján Kubo a Pavol Dulovič, s podporou zvyšných rodičov a vtedajších trénerov Mareka Bulíka a Zuzany Veľasovej založili občianske združenie MBK Karlovka Bratislava, ktoré pokračovalo ďalej v už rozbehnutej práci, ale už samostatne.

Začiatky boli pre novovzniknutý klub neľahké. Celý klub vtedy tvorilo vlastne iba družstvo ročníka 1990/91 a stál na ľuďoch, ktorých možno spočítať na prstoch jednej ruky. Na začiatku málokto veril, že klub bude do budúcnosti naozaj životaschopný a bude schopný konkurovať ostatným basketbalovým klubom. Významným zlomom v riadení i smerovaní mládežníckeho klubu bol príchod súčasného prezidenta MBK Karlovka Ľuboša Cibáka, ktorý načrtol svoju víziu a získal pre ňu mladého ambiciózneho trénera Františka Kubalu. Spoločnými silami spolu s ostatnými členmi vedenia klubu sa postupnými krokmi pustili „zospodu“ do budovania mládežníckej pyramídy, trénerského teamu, basketbalového programu, priestorového, materiálneho, personálneho, finančného i marketingového zabezpečenia klubu. Posledný poltucet rokov sú tímy MBK Karlovka súčasťou tých najlepších na Slovensku a za dosiahnuté výsledky a snahu hráčov i trénerov boli neraz odmenený tými najcennejšími kovmi, či nomináciami hráčov, trénerov, asistentov, či teamových manažérov do reprezentácií Slovenska.[4]

Mládežnícke tímy[upraviť | upraviť zdroj]

Za zrod MBK Karlovka považujeme ukončenie spolupráce BK Inter Bratislava s basketbalovou prípravkou na Dlhých dieloch v Karlovej Vsi. Po nultej sezóne 2002/03 tak začala Karlovka v nasledujúcom ročníku písať svoju históriu jedným tímom mladších minibasketbalistov. Už v nasledujúcom roku sa k dvom tímom mladších a starších minibasketbalistov pridala prvá prípravka v gescii MBK Karlovka. Ako mladí basketbalisti starli, postupne MBK Karlovka otvárala ďalšie ročníky. Veci sa rozhýbali najmä po tom, ako sa do čela klubu postavil Luboš Cibák a ten pritiahol do klubu Františka Kubalu. "S prezidentom klubu sme sa dohodli, že do piatich rokov sa posnažíme vybudovať kompletnú mládežnícku pyramídu, ktorá bude stáť na pevných nohách. Každý rok som sa snažil pritiahnuť min. dvoch nových trénerov, zriadiť 2 nové prípravky pre loptové a pohybové hry a otvoriť jednu novú súťažnú kategóriu," povedal F. Kubala.[3]

Po piatich rokoch, v sezóne 2007/08, otvorila Karlovka prvýkrát kadetský tím, čím zavŕšila rozvoj mládeže na vertikálnej osi. V ďalších rokoch pridávali funkcionári ďalšie tímy, dopĺňali prázdne ročníky deťmi z iných častí mesta a otvárali prípravky po celej Bratislave. Vo svojej 12. sezóne (2014/2015) sa Karlovka mohla pýšiť viac ako 250 registrovanými hráčmi, 5 minibasket centrami a tuctom prípraviek.

Seniorský tím[upraviť | upraviť zdroj]

Postupné starnutie hráčov a záujem v Bratislave bývajúcich basketbalistov vyústilo do logického kroku. V roku 2006/07 sa prvýkrát objavili v Karlovke seniori. Tí v sezóne 2012/13 oslavovali prvenstvo v 1. lige mužov a keďže svoju dominanciu zopakovali aj o rok, rozhodlo sa vedenie o vstup nováčika do extraligy.[5] Najvyššia súťaž mala tak po dlhšej dobe opäť desiatich účastníkov. „Chceme byť oživením najvyššej súťaže, v ktorej pravdepodobne ako jediní budeme vystupovať ako čisto slovenský tím, a takmer čisto študentský tím. Nepreferujeme výsledkové ciele, chceme sa v lige aklimatizovať a svojím prístupom potrápiť i historickejšie, či bohatšie Slovenské kluby," hovoril pred sezónou šéftréner klubu František Kubala. Vo svojej prvej sezóne Karlovka splnila a v niektorých prípadoch dokonca prekonala svoje očakávania, skončila na šiestom mieste a postúpila do play-off.

Ostatné tímy[upraviť | upraviť zdroj]

Pod MBK Karlovka patria aj ďalšie tímy, ktoré hrajú lokálne súťaže. Old Boys, vysokoškolský tím VŠEMvs a KP Karlovka Multichuys, ktorí hrajú Bratislavskú mestskú basketbalovú ligu. Práve v mestskej lige sa Karlovka tešila z troch strieborných miest a jedného majstrovského titulu.

Karlovka v extralige[upraviť | upraviť zdroj]

Po tom, ako vyhrala MBK Karlovka prvú ligu aj druhýkrát, rozhodlo sa vedenie prihlásiť klub do Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Tam vystupuje od sezóny 2014/15 pod menom VŠEMvs Karlovka Bratislava. Hlavným partnerom extraligového tímu sa stala Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave.

2012 - 2014: Odmietnutý postup[upraviť | upraviť zdroj]

Vstup MBK Karlovka do extraligy nebol automatický. Seniorský tím sa postupne prebojoval do prvej ligy, ktorú v sezóne 2012/13 vyhral. Napriek tomu sa vedenie tímu rozhodlo do extraligy nevstúpiť. Vedenie klubu sa rozhodlo pokračovať v budovaní tímu a zlepšovaní fungovania klubu na viacerých úrovniach. Vo svojom stanovisku to uviedol prezident klubu Ľuboš Cibák: „Výkonný výbor MBK Karlovka prijal stratégiu, v rámci ktorej chce dobudovať štruktúru klubu, vyriešiť situáciu týkajúcu sa haly, tréningového centra, logistického a finančného zabezpečenia tak, aby sme boli v nasledujúcich sezónach schopní zabezpečiť zo všetkých stránok účasť jednotlivých družstiev nielen v mládežníckych kategóriách, ale aj v seniorských vrátane extraligy mužov."[6] Vtedajším trénerom seniorského tímu bol Richard Ďuriš.

Už v poslednej prvoligovej sezóne 2013/14 ťahala Karlovku trojica Michal Kožár, Lukáš Hoferica a hrajúci tréner Richard Ďuriš. V tíme sa objavili aj mladší perspektívni hráči ako vtedy len 17-ročný David Abrhám, 18-ročný Dalibor Hlivák, ktorí ostali v prvom tíme aj v ďalších rokoch medzi slovenskou elitou. Karlovka sa na extraligovú sezónu pripravovala dlhodobo už v prvej lige. Odohrala viacero prípravných stretnutí s extraligovými tímami, ktoré nastavili prvoligistovi zrkadlo. [7]

2014 – 2016: Medzi elitou s Milanom Černickým[upraviť | upraviť zdroj]

Vo svojej premiérovej sezóne sa VŠEMvs Karlovka Bratislava stala nepríjemným súperom, ktorý bojoval o stred tabuľky a zároveň neraz trápil silnejších súperov. Tím viedol skúsený coach Milan Černický, ktorý pracoval z väčšej časti s tímom, ktorý sa prebojoval do SBL. "Je to unikát a zároveň novinka v slovenskej extralige. Musím priznať, že ma to veľmi zaujalo. Viem, že v Karlovke už dlhé roky odvádzajú pri výchove mladých talentov kvalitnú prácu. Som presvedčený, že nebudeme v lige len do počtu a hrať iba o posledné priečky. Ani ostatné kluby nebudú pracovať s veľkými rozpočtami a chcú hrávať so slovenskými hráčmi. Žiadna iná organizácia ich však nemá toľko na kvalitatívnej úrovni ako Karlovka. A to si myslím, že môže byť našou výhodou,"[8] povedal po podpise zmluvy tréner Milan Černický.S bilanciou 15 výhier a 22 prehier sa Karlovka umiestnila na šiestom mieste.[9] Svoju premiéru v najvyššej slovenskej súťaži označil manažér František Kubala ako najťažšiu v jeho doterajšej kariére v klube. Dodal ale, že z fungovania A tímu uňho prevládajú najmä pozitívne emócie. "Dokázali sme na svoju stranu strhnúť viacero fanúšikov, nie len na domácom ihrisku, ale aj na palubovkách súperov. Fanúšikovia nám fandili a podporovali náš projekt. Určite sme si vedomí viacerých chýb a nedostatkov v našom fungovaní v najvyššej súťaži, ktoré pre nás znamenajú výzvy na zlepšenie do ďalších sezón," povedal František Kubala. [7]

Vo svojom druhom ročníku sa chcela Karlovka zlepšiť aspoň o jednu priečku.[10] To sa ale tímu z Bratislavy nepodarilo. Jedným z dôvodov mohol byť fakt, že sa do extraligy neprihlásila ani Banská Bystrica[11] a ani Handlová, ktorá si vyžiadala divokú kartu a ročnú prestávku na rekonštrukciu športovej haly. „Nie je jednoduché zohnať po sezóne toľko finančných prostriedkov, aby sme stihli vymeniť palubovku a aj zostaviť tím pre novú sezónu,“ povedal manažér MBK Handlová Ivan Kartáč.[12] Oba celky pritom boli v ročníku 2014/15 vyrovnaným súperom mladšieho z bratislavských tímov. Druhou príčinou horšieho postavenia v tabuľke bola negatívna séria prehier, v ktorých hráči Karlovky pôsobili až bezradne. Mnoho zo zápasov so silnejšími tímami prehrali už v prvom polčase, so svojimi konkurentmi v boji o 6. priečku ťahali zväčša tiež za kratší koniec. Na konci sezóny ale prišlo rapídne zlepšenie. Manažér František Kubala odhalil, že za zlepšením herného prejavu i výsledkov Karlovky, je zmena prístupu. Tak zo strany vedenia, ako i hráčov. Jednotlivé opatrenia vysvetľoval manažér takto: "Stanovili sme si päticu interných opatrení týkajúcich sa tréningového procesu v nádeji, že nám pomôžu dosiahnuť nanovo zadefinovaný cieľ. Opatrenia zahŕňali oblasť prípravy tréningov, prípravy na zápas a skautingu súperov, komunikácie trénerov s hráčmi, sústredenie sa na individuálny rozvoj hráčov, zvýšenie agresivity a nasadenia v tréningovom procese. Rozdelili sme tiež zodpovednosť medzi hlavného trénera a asistentov. Za ofenzívnu zodpovedá Milan Černický a asistenti Peter Ivanovič s Braňom Brliťom za defenzívu tímu."[13] Práve obrana podľa neho v minulosti krívala "na jednu a niekedy aj dve nohy"[13] Karlovka napokon obsadila konečné siedme miesto.

Pred sezónou chcelo vedenie posilniť extraligistov najmä v podkošovom priestore. K tímu sa pripojil skúsený center Braňo Brliť, ktorý musel predchádzajúcu sezónu predčasne ukončiť pre zdravotné problémy a aj forvard Juraj Hašan. Ďalším novým menom na súpiske Karlovky bol Matúš Jurčina, mladý rozohrávač, ktorý po poslednej finálovej sérii oslavoval titul majstra Slovenska s tímom MBK Rieker COM-therm Komárno.

2016 - 2017: Pod taktovkou Petra Ivanoviča[upraviť | upraviť zdroj]

V júli 2016 predstavilo vedenie basketbalového tímu meno svojho nového hlavného trénera. Stal sa ním dovtedajší asistent Milana Černického Peter Ivanovič, ktorý má za sebou aj bohatú hráčsku kariéru na Slovensku i v Česku. "Peter bol jedným z piatich kandidátov na pozíciu hlavného trénera, ale keďže jeho trénerské pôsobenie je dlhodobo spojené výhradne s Karlovkou, oslovili sme ho s ponukou ako prvého," povedal vtedy šéftréner klubu František Kubala. Trénerský tím "extraligistu" posilnil český tréner Tomáš Polák, ktorého dovtedy zamestnával tím Inter Bratislava, na druhé miesto asistenta sa posadil František Kubala, ktorý sa stal zároveň aj manažérom A-tímu.

Mládež[upraviť | upraviť zdroj]

Na mladých basketbalistoch stojí projekt Karlovky. Po príchode Františka Kubalu na pozíciu manažéra v roku 2007 bolo jeho hlavnou úlohou dotvoriť kompletnú základňu mladých basketbalistov.[3] To sa v priebehu piatich rokov podarilo a tak disponuje MBK Karlovka kompletnou pyramídou mladých basketbalistov a širokou trénerskou základňou. Prezident klubu Ľuboš Cibák považuje seniorský tím za "špičku ľadovca".[2] Výsledkom práce s mládežou je viacero úspechov Karlovky - či už osobných, alebo tímových. Partnerským klubom MBK Karlovka je mládežnícky basketbalový tím Gabbo Senec.

Minibasket liga[upraviť | upraviť zdroj]

Minibasket liga je určená pre začínajúcich basketbalistov, ktorí majú radi basketbal. V telocvični sa stretnú naše hráči z našich 4 centier, ktoré pôsobia v Bratislave. Cieľom je, aby sa naši najmladší navzájom spoznali a získavali basketbalové skúsenosti na spoločnej palubovke. Družstvá medzi sebou odohrajú zápasy a zasúťažia si. Od roku 2016 spustila MBK Karlovka nový systém internej klubovej Minibasket ligy. Každé centrum zorganizuje jeden turnaj, dohromady ich je päť.

MBK Karlovka sa venuje minibasketbalistom v piatich Minibasket strediskách - v Karlovej Vsi, Dúbravke, Petržalke, a stredisku Vajnory - Rača. Najmladšie stredisko funguje v centre mesta.[14] Jednotlivé centrá sa pravidelne zapájajú do akcií organizovaných MBK Karlovka. Zúčastňujú sa extraligových zápasov, kde povzbudzujú tím Karlovky, klub tiež spolupracuje s neziskovou organizáciou Zober loptu, nie drogy.[15]

Prípravky MBK Karlovka Bratislava[upraviť | upraviť zdroj]

Prípravky MBK Karlovka sú realizované ako pohybové a loptové hry na základných školách, počas ktorých sa tréneri snažia o rozvoj pohybu u najmenších. V rámci prípraviek sa raz za tri mesiace organizuje športová akcia pre všetky deti a ich rodičov, kde majú rodičia možnosť vidieť, ako ich dieťa športuje a napreduje v pohybových aktivitách a minibasketbalových hrách.

  • Karlova Ves – ZŠ Karloveská, ZŠ Tilgnerova
  • Dlhé Diely – ZŠ Alexandra Dubčeka, ZŠ Veternicová
  • Záhorská Bystrica – ZŠ Hargašova
  • Vajnory – ZŠ Kataríny Brúderovej
  • Dúbravka – ZŠ Pri Kríži
  • Lamač – ZŠ Malokarpatské námestie
  • Petržalka – ZŠ Dudova, ZŠ Pankúchova, ZŠ Nobelovo námestie, Súkromná bulharská ZŠ a Gymnázium Christa Boteva
  • Devínska Nová Ves – ZŠ I. Bukovčana

Tímové úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

MBK Karlovka disponuje v posledných rokoch kvalitným juniorským a kadetským tímom. V rokoch 2011 - 2015, teda v štyroch sezónach, vybojovali tieto kategórie štyri účasti na záverečných turnajoch Final Four, pričom až tri premenili na tituly. Solídne výsledky pravidelne dosahujú aj výbery žiakov.

2005/2006 2006/2007 2008/2009 2009/2010 2010/2011 2011/2012 2012/2013 2013/2014 2014/2015 2015/2016 2016/2017
Ml. minibasket 2. miesto
St. minibasket 3. miesto
Ml. žiaci 4. miesto 4. miesto 3. miesto 4. miesto 4. miesto
St. žiaci 5. miesto 2. miesto 5. miesto 4. miesto
Kadeti 4. miesto 4. miesto Majster SR 6. miesto 4. miesto 7. miesto
Juniori 3. miesto Majster SR Majster SR 3. miesto

Športová hala[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným tréningovým priestorom MBK Karlovka je v súčasnosti telocvičňa na ZŠ A. Dubčeka v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves. Tu prebiehajú tréningy a hrajú svoje súťažné stretnutia všetky tímy, okrem extraligového. Ten svoje zápasy odohráva pod hlavičkou Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave v Športovej hale profesora Rovného, ktorá patrí FTVŠ. Jej kapacita je približne 350 sediacich divákov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]