METAR

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

METAR (pravidelná letecká správa o počasí) je tvar správy s informáciou o počasí. Správa METAR je prevažne používajúca pilotmi lietadiel, ktorá je súčasťou predletových informácií o počasí a meteorológmi, ktorí správu METAR používajú pre zhromažďovanie informácií, ktorá pomáha pri zostavovaní predpovedí o počasí. Základný tvar správy METAR je najpopulárnejším formátom na svete pri vysielaní a prijímaní údajov o počasí. Je vysoko štandardizovaná prostredníctvom organizácie ICAO, čo umožňuje jej porozumenie vo väčšine sveta.

Vznik správy[upraviť | upraviť zdroj]

Správa METAR zvyčajne prichádza z letiska alebo stálej meteorologickej stanice. Správy sú obvykle vydávané každú hodinu resp. každú polhodinu. Ak sa vyskytnú významné zmeny počasia, môže byť správa METAR doplnená o špeciálne správy SPECI. Niektoré správy sú kódované automatickou leteckou meteorologickou stanicou umiestnenou na letiskách, vojenských základňach a iných sieťach. Niektoré oblasti používajú rozšírené meracie stanice, ktoré zaznamenávajú aktuálne podmienky digitálnymi senzormi, ktoré sú potom kódované prostredníctvom príslušného softvéru a nakoniec preskúmané certifikovaným meteorologickým pozorovateľom alebo meteorológom pred prenosom. Na meteorologických staniciach môže byť táto správa zostavovaná tiež vyškoleným meteorológom, ktorý na základe manuálnych pozorovaní zostaví danú správu k prenosu k lietadlu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Správa METAR bola medzinárodne zavedená 1. januára 1968 a od toho času bola mnohokrát upravená. Štáty Severnej Ameriky používali správu SAO (Surface Aviation Observation) pre aktuálne podmienky o počasí až do 1. júna 1996, keď táto správa bola nahradená schváleným variantom správy METAR na základe Ženevskej dohody v roku 1989. Vyhlásenie Svetovej Meteorologickej Organizácií č. 782 "Letiskové správy a predpovede" obsahuje správu METAR ako základné kódovanie prijaté všetkými členskými štátami organizácie WMO.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Slovo METAR pochádza z francúzskej frázy "message d’observation météorologique régulière pour l’aviation". V skrátenom význame týchto francúzskych slov majú význam MÉTéorologique ("Metorologická") Letecká Régulière ("Pravidelná"). FAA definuje METAR v leteckom informačnom manuále ako "leteckú pravidelnú meteorologickú správu" a preto často býva chybne zamieňaná nesprávnou terminológiou (napríklad Meteorologická letisková informácia).

FAA a NOAA špecificky definuje METAR ako leteckú pravidelnú meteorologickú správu, čím je približne preložený opis francúzskej frázy.

Informácia obsiahnutá v METARe[upraviť | upraviť zdroj]

Typická správa METAR obsahuje údaje ako teplotu, rosný bod, informácie o vetre (rýchlosť, smer príp. nárazy), zrážky, oblačnosť (typ oblaku a výška základne), vertikálna a horizontálna dohľadnosť a atmosférický tlak. METAR tiež môže obsahovať informáciu o množstve zrážok, bleskoch a ďalších informácií, ktoré môžu zaujímať pilotov lietadiel alebo meteorológov pri predpovediach.

Okrem toho sa používa pristávacia predpoveď TREND pre krátke časové obdobie, ktorá môže byť pridaná na konci správy METAR, ukazujúcej pravdepodobné zmeny počasia v nasledujúcich dvoch hodinách. Je to ten istý tvar ako letisková správa TAF.

Doplnok správ METAR ohlasujúcich predpoveď počasia pred aktuálnym počasím je predpoveď TAF. Správy METAR a TAF sa používajú vo vysielaniach VOLMET.

Medzinárodné kódy METAR[upraviť | upraviť zdroj]

METAR obsahuje:

  • METAR indikuje fakt, že ide o správu METAR,
  • CCCC štvormiestny ICAO kód letiska, napr. LZIB (letisko Bratislava), LZZI (letisko Žilina), LZKZ (letisko Košice) a pod.,
  • DDHHMMZ DD indikuje deň v mesiaci, kedy bola správa vydaná, HH a MM sú hodina a minúta vydania správy. Z znamená čas Zulu,
  • (AUTO) vydané automatizovaným zariadením, neobsahujú ich všetky správy,
  • dddffGgg prvé trojčíslie ddd indikuje smer vetra, v prípade silného vetra sa udávajú nárazy ffG a nakoniec rýchlosť vetra gg. Rýchlosť vetra sa udáva v kt, kmh, mps,
  • dddVddd indikuje smer vetra ak je jeho prúdenie z jednotlivých smerov premenlivé,
  • VVVV indikuje sa prízemná horizontálna dohľadnosť, udáva sa v metroch a je to priemer za 10 minútové obdobie,
  • RDD/VVVVi indikuje sa dráhová dohľadnosť, R znamená, že ide o dráhovú dohladnosť RVR(runway visual range), DD je označenie letiskovej dráhy, pokiaľ sa na letisku nachádzajú rovnobežné dráhy sú k nim pridané označenia L(ľavá), R(pravá), C(stredná). VVVV je hodnota dráhovej dohľadnosti v metroch a i je tendencia dráhovej dohľadnosti, ktorá môže byť U(zlepšujúca), D(zhoršujúca), N(zostáva rovnaká),
  • WW aktuálne javy počasia vyskytujúce sa na letisku napr. DZ(mrholenie), FG(hmla), BR(dymno), RA(dážď),
  • NNNhhh indikuje oblačnosť, NNN je množstvo oblačnosti, môže byť: SKC(úplne jasno), FEW(takmer jasno), SCT(polojasno), BKN(oblačno), OVC(úplne zatiahnuté). hhh je výška základne oblačnosti v stovke ft,
  • T/Td prvý údaj TT udáva teplotu vzduchu na letisku a Td teplotu rosného bodu. V prípade záporných teplôt sa pred hodnotami dáva M.
  • QPhPhPhPh tlak zaokruhlený dole na najbližší hektopascal, alebo desiatky a stovky palcov ortuťového stĺpca. Indikátor QNH v hektopascaloch, ak je zadaný parameter A potom sa QNH uvádza v palcoch


Hlásenia o oblačnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Množstvo oblačnosti je udávané počtom 'osmín' oblohy, ktorá je pokrytá oblakmi.

Kódový zápis v správe METAR je nasledovný:

Skratka Význam
SKC Ak nie sú pozorované žiadne oblaky a nie je vhodné použiť kódové slovo CAVOK, použije sa skratka SKC(Sky Clear).
FEW 'Malá oblačnosť' (Few) = 1-2/8
SCT 'Polooblačno' (Scattered) = 3-4/8
BKN 'Oblačno' (Broken) = 5-7/8
OVC 'Zamračené' (Overcast) = 8/8 (napr. plné pokrytie oblohy oblačnosťou)
VV 'Vertikálna dohľadnosť' (Vertical visibility) pri plnom pokrytí oblohy oblačnosťou.
CLR Žiadna oblačnosť pod 12000 stôp (USA) alebo 10000 stôp (Kanada). Toto kódové označenie je používané najmä v rámci Severnej Ameriky a označuje stanicu, ktorá je aspoň čiastočne zautomatizovaná.
NSC 'Žiadna význačná oblačnosť' (No (nil) significant cloud). Kódové označenie je použité, ak sa nenachádza žiadna oblačnosť pod 5000 stôp (1500 m) a nie je výskyt oblakov typu CB a TCU). Formát nie je využívaný v USA.

Stav počasia v kóde správy METAR[upraviť | upraviť zdroj]

Type Skratka Význam Skratka Význam
Intenzita javu - Slabá intenzita Bez znamienka Mierna intenzita
Intenzita javu + Silná intenzita VC V blízkosti
Popis javu TS Búrka SH Prehánka
Popis javu MI Prízemný PR Čiastočne
Popis javu BC Pásy DR Nízko zvírený
Popis javu BL Zvírený FZ Mrznúci
Zrážky RA Dážď DZ Mrholenie
Zrážky SN Sneh SG Snehové krúpy
Zrážky IC Ľadové kryštáliky PL Ľadové jadrá
Zrážky GR Krúpy GS Malé krúpy
Zrážky UP Neznáme zrážky
Zhoršenie dohľadnosti FG Hmla VA Vulkanický prach
Zhoršenie dohľadnosti BR Dymno HZ Zákal
Zhoršenie dohľadnosti DU Prach FU Dym
Zhoršenie dohľadnosti SA Piesok PY Vodná triešť
Ostatné SQ Húľava PO Prachový alebo piesočný vír
Ostatné DS Prachová víchrica SS Piesočná víchrica
Ostatné FC Lievikovitý oblak
Čas B Začalo v čase E Skončilo v čase
Čas 2 číslice Minúty súčasnej hodiny 4 číslice Hodina/Minúty UTC času

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]