Zmiešané bojové umenia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z MMA)
Zápasníci MMA v oktagone
Zápas MMA
Zápas MMA

Zmiešané bojové umenia (angl. Mixed Martial Arts, skrátene MMA) je plnokontaktný bojový šport bez využitia zbraní, umožňujúci údery i chvaty, boj v stoji a na zemi, a spájajúci rôzne techniky iných bojových športov i bojových umení. Vznikol na konci 20. storočia zo súťaží, ktorých cieľom bolo nájsť medzi rôznymi bojovými umeniami najúčinnejší spôsob boja v skutočných situáciách neozbrojeného stretu.

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

MMA (či Vale tudo, Free Fight, Ultimate Fighting a pod.) je fenomén posledných dvoch desaťročí, avšak jeho počiatky siahajú až do 7. storočia pred Kr., kedy Gréci zaviedli na Olympijských hrách Pankration, drsnú zmes starovekého boxu a zápasu, v ktorej boli povolené všetky údery a zápasnícke techniky, ktoré by viedli k porazeniu súpera. Zápasy trvali často niekoľko hodín a nezriedka končili smrťou. Pankration využíval kvôli ich legendárnym schopnostiam napr. Alexander Veľký pri svojich ťaženiach. Tento spôsob boja pretrval v Grécku dodnes, avšak s jasnými a bezpečnými pravidlami chrániacimi oboch bojovníkov.

Zrod moderného MMA[upraviť | upraviť zdroj]

Zrod moderných MMA je možné vystopovať v Brazílii, v prvej polovici 20. storočia, kedy Helio Gracie (rodina Gracie vytvorila brazílske džiu-džicu) vyzýval k boju zástupcov rôznych bojových štýlov podľa pravidiel „Vale tudo“ (portugalsky „všetko dovolené“) a v týchto bojoch zväčša víťazil a to aj proti oveľa ťažším bojovníkom. Učil brazílske džiu-džicu aj svojich synov, ktorí potom vydali preslávenú Gracieovskú výzvu (odmenu 100 000 dolárov tomu, kto ich dokáže poraziť), čím zaistili svojmu rodinnému štýlu nehynúcu slávu a pritiahli k súťažiam vo „Vale tudo“ množstvo divákov. Bojovníkov vždy zaujímalo, ktorý štýl boja je najlepší v porovnaní s inými a táto zvedavosť vyústila 12. novembra 1993 v prvý amatérsky šampionát UFC (Ultimate Fighting Championship) organizovaný v Spojených štátoch. Proti sebe tu nastúpili zástupcovia rôznych štýlov, ako savate, box, karate, džiu-džicu, zápasenie a pod. Šampionát (rovnako ako niekoľko nasledujúcich) vyhral zástupca brazílského džiu-džicu Royce Gracie, ktorý vo finále porazil Gerarda Gordeaua (Sava) a to vďaka svojej technike boja na zemi.

Dnešné MMA[upraviť | upraviť zdroj]

V dnešnom MMA, sú bojovníci školení už vo všetkých troch úrovniach boja – boj v postoji, zápasenie a boj na zemi, pretože v MMA nemá hoci dobrý, ale jednoúrovňový bojovník šancu. Existuje niekoľko elitných profesionálnych súťaží, ako je napríklad americké UFC, Bellator a PFL, japonská organizácia Rizin Fighting Federation, ruská M-1 Global a Absolute Championship Akhmat alebo ázijská ONE FC. Popri tom je veľa menších organizácií. Na Slovensku je najväčšia organizácia Oktagon MMA. Bojuje sa väčšinou v oktagone (osemuholník vyplnený pletivom, často označovaný ako klietka) alebo v upravenom boxerskom ringu. V profesionálnych bojoch sa bojuje na obmedzený počet kôl s presne daným časovým limitom. Povinné chrániče tvoria iba MMA rukavice, chránič zubov a suspenzor. Je niekoľko spôsobov, ako dosiahnuť víťazstvo – knockout (K.O.), vzdaním súpera (submission), zastavenie rozhodcom – technické K.O. (T.K.O.), vážnejšie zranenie, ktoré znemožňuje pokračovanie v zápase (injury) alebo výhra na body (decision). Aj keď sa pravidlá od každej profesionálnej súťaže menia, sú skoro vo všetkých pravidlách zakázané údery do genitálií, pichanie do očí, údery do temena hlavy alebo páky na malé kĺby (prsty). Ďalej sa MMA bojovníci napríklad nesmú držať pletiva alebo súperových treniek. Na dodržiavanie pravidiel dohliada rozhodca, ktorý je prítomný v oktagone po celý zápas. Spoza oktagona všetko sledujú bodoví rozhodcovia, ktorí v prípade ukončenia zápasu po uplynutí limitu bodujú jednotlivé kolá, a tým rozhodnú zápas v prospech jedného z bojovníkov. Medzi najznámejších svetových MMA bojovníkov momentálne patria mená, ako napríklad Conor McGregor, Jon „Bones“ Jones, Ronda Rousey, Cain Velasquez, Anderson Silva, Alistair Overeem alebo Robbie Lawler.

Váhové kategórie[upraviť | upraviť zdroj]

Bojuje sa v niekoľkých váhových kategóriách. Pre MMA, ako v každom inom bojovom športe, je nutné udržiavanie si váhy do každej z kategórií. Každá kategória má svojho šampióna, nasledovaného zástupom vyzývateľov (contenders), ktorí medzi sebou bojujú o možnosť vyzvať práve šampióna na titul o zápas a v prípade výhry sa ním stať.

Jednotlivé mužskej kategórie sú:

  • mušia váha (Flyweight) – do 56 kg
  • bantamová váha (bantamweight) – do 61 kg
  • perová váha (Featherweight) – do 66 kg
  • ľahká váha (lightweight) – do 70 kg
  • welterová váha (welterweight) – do 77 kg
  • stredná váha (middleweight) – do 84 kg
  • poloťažká váha (light-heavyweight) – do 93 kg
  • ťažká váha (heavyweight) – do 120 kg

Možno tiež bojovať v zmluvnej váhe, tzv. Catchweight, kedy sa obaja súperi dohovoria na požadovanej váhe.

Ženské MMA

Ženské váhové kategórie sú:

  • women strawweight – do 52 kg
  • bantamová váha (women bantamweight) – do 61 kg
  • perová váha – do 66 kg

Oblečenie a vybavenie[upraviť | upraviť zdroj]

MMA bojovníci štandardne vo väčšine organizácií nosia šortky alebo trenky. Niektorí majú na sebe aj kraťasy thaiboxerského typu. V niektorých menších organizáciách sú povolené slipy alebo priliehavé tričká tzv. „Rash guard“. Ženy navyše nosia športovú podprsenku. Ďalej sú povinné ochranné pomôcky suspenzor a chránič na zuby. Na boj sa používajú špeciálne bezprstové MMA rukavice, ktoré umožňujú lepší úchop súpera. V niektorých organizáciách sú povolené aj návleky na členky.

Slovenské MMA[upraviť | upraviť zdroj]

Známi slovenskí bojovníci:

Bezpečnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Kvôli bezpečnosti MMA panujú stále kontroverzie. Prispieva k tomu aj nedostatok prístupnosti údajov o zraneniach. V terajšej dobe sú otvorené i tzv. „prípravky“ pre deti. Keď sa šport (a to platí aj pre MMA) robí s rozumom a dbáme na rady trénera, zranenia sú minimálne. [1]

Frekvencia zranení[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa poslednej meta-analýzy dostupných údajov o zraneniach v MMA je početnosť výskytu 228,7 zranenia na 1000 vystúpení bojovníka (jedno vystúpenie bojovníka je definované ako jeden bojovník vystupujúci v jednom boji).[2][3][4] [5][6][7][8]

Druhy zranení[upraviť | upraviť zdroj]

Všeobecne sú druhy zranení podobné zraneniam v boxe, kickboxe, karate, taekwonde, ale odlišné od ostatných bojových športov, ako je džudo a šerm.[9][10][11][12]

Neoficiálne zápasy[upraviť | upraviť zdroj]

Známe úmrtia pri neoficiálnych zápoleniach MMA, tj. v bez vypísaných pravidiel a páuz bojovníkov ktoré v oficiálnom MMA nenájdeme:

  • Alfredo Castro Herrera, 15 rokov, apríl 1981, po knock-oute.[13]
  • Douglas Dedge, 31 rokov, Američan, marec 1998, Kyjev, vážne zranenia mozgu.[14][15]
  • Lee, 35 rokov, máj 2005, Samsong-dong (Kórea), infarkt myokardu.
  • Mike Mittelmeier, 20 rokov, apríl 2012, Bolívia, krvácanie do mozgu.[16][17]
  • Dustin Jenson, 26 rokov, máj 2012, Rapid City (USA), podlebečné krvácanie.[18][19][20]
  • Felix Pablo Elochukwu, 35 rokov, Nigérijčan, apríl 2013, Port Huron (USA), hypoglykemický šok.[21]
  • Ramin Zeynalov, 27 rokov, Azerbajdžanec, marec 2015, krvácanie do mozgu.[22]
  • Jameston Lee-Yaw, 47 rokov, z Trinidadu, apríl 2015, Aberdeen (USA), zlyhanie obličiek.[23]
  • João Carvalho, 28 rokov, Portugalčan, apríl 2016, Dublin, úmrtie 2 dni po knock-oute.[24]

Vo väčšine prípadov nebola na mieste usporiadateľovi zaistená ošetrovateľská služba, popr. zápasy nemali striktné pravidlá, napr. týkajúce sa povinných páuz bojovníkov alebo tiež boli povolené zakázané údery a správanie, ktoré v oficiálnom MMA nenájdeme.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LYSTAD, Reidar P.; Kobi Gregory; Juno Wilson. The epidemiology of injuries in mixed martial arts: A systematic review and meta-analysis. Orthopaedic Journal of Sports Medicine, 2014, s. 2325967113518492. Dostupné online [cit. 2014-03-15]. DOI10.1177/2325967113518492. Archivované 2014-05-21 na Wayback Machine
  2. FREY, A.; D. Rousseau; B. Vesselle. Neuf saisons de surveillance médicale de compétitions de judo: une analyse nationale de la traumatologie du judo en compétition. J Traumatologie Sport, 2004, s. 100–109. DOI10.1016/s0762-915x(04)97390-1.
  3. LYSTAD, Reidar P.; Henry Pollar; Petra L. Graham. Epidemiology of injuries in competition taekwondo: a meta-analysis of observational studies. Journal of Science and Medicine in Sport, 2009, s. 614–621. Dostupné online. DOI10.1016/j.jsams.2008.09.013. PMID 19054714.
  4. ESTWANIK, J.J.; M. Boitano; N. Ari. Amateur boxing injuries at the 1981 and 1982 USA/ABF national championships. Phys Sportsmed, 1984, s. 123–128.
  5. BLEDSOE, G.H.; G. Li; F. Levy. Injury risk in professional boxing. South Med J, 2005, s. 994–998. DOI10.1097/01.smj.0000182498.19288.e2.
  6. ZAZRYN, T.R.; C.F. Finch; P. McCrory. A 16 year study of injuries to professional boxers in the state of Victoria, Australia. Br J Sports Med, 2003, s. 321–324. DOI10.1136/bjsm.37.4.321.
  7. ZAZRYN, T.R.; P. Cameron; P. McCrory. A prospective cohort study of injury in amateur and professional boxing. Br J Sports Med, 2006, s. 670–674. DOI10.1136/bjsm.2006.025924.
  8. ZAZRYN, T.R.; P. McCrory; P. Cameron. Injury rates and risk factors in competitive professional boxing. Clin J Sports Med, 2006, s. 20–25.
  9. Study of Fighters Shows Brain Changes Are Seen Before Symptoms, The New York Times, TIMOTHY PRATT, April 24, 2012. 'This is part of the Professional Fighters Brain Health Study, now a year old . . . . Dr. Bernick will present these findings on Wednesday in New Orleans at the American Academy of Neurology's annual meeting . . . . Though Dr. Bernick intends to continue his study of boxers for at least five years, he said the preliminary findings were worth the attention of the neurology association's annual meeting, as "nobody has the numbers we do." . . '
  10. MARTINEZ, Jaime. Formal Autopsy on Vasquez Published [online]. Sherdog.com, 2008-04-18, [cit. 2012-07-30]. Dostupné online.
  11. THOMAS, Luke. Tyrone Mims, MMA Fighter, Dies Following Amateur Bout in South Carolina [online]. MMA Fighting, 2012-10-17, [cit. 2012-10-30]. Dostupné online.
  12. Moran, Lee (2014) Pro MMA fighter Booto Guylain dies after getting elbowed in head during bout in South Africa, New York Daily News 2014-03-06, retrieved 2014-04-09
  13. SVINTH, Joseph R. Death under the Spotlight: The Manuel Velasquez Boxing Fatality Collection The Data: MMA [online]. Journal of Combative Sport, July 2000, [cit. 2012-07-30]. Dostupné online.
  14. KNAPP, Brian. This Day in MMA History: Nov. 30 [online]. Sherdog.com, 2008-11-30, [cit. 2012-07-31]. Dostupné online.
  15. HALL, Joe; UTTERSTROM, Brad. The Death of Douglas Dedge [online]. Sherdog.com, 2007-12-07, [cit. 2012-07-31]. Dostupné online.
  16. GUTIERREZ, Guillermo F. Tragedia en la AMM: Mike Mitelmeier está en coma y su cuadro se complica [online]. Opinion.com.bo, 2012-04-25, [cit. 2012-07-31]. Dostupné online. (spanish)
  17. GUTIERREZ, Guillermo F. Una multitud despidió con lágrimas a Mike Mitelmeier [online]. Opinion.com.bo, 2012-04-29, [cit. 2012-07-31]. Dostupné online. (spanish)
  18. LENGERICH, Ryan. Fighter died from blunt force trauma, autopsy reveals [online]. RapidCityJournal.com, 2012-07-12, [cit. 2012-07-31]. Dostupné online.
  19. Police release autopsy results for Sturgis fighter [online]. KOTAV.com, 2012-07-11, [cit. 2012-07-31]. Dostupné online. Archivované 2013-01-27 na Archive.today
  20. MARROCCO, Steven. Autopsy reveals fighter Dustin Jenson suffered head trauma prior to death [online]. MMAJunkie.com, 2012-07-16, [cit. 2012-07-31]. Dostupné online. Archivované 2012-07-19 na Wayback Machine
  21. YUEN, Jenny. CPR performed on dead Hamilton MMA fighter for 40 minutes. Calgary Sun (Calgary), 11 April 2013. Dostupné online.
  22. Report: Fighter dies in the cage during Azerbaijan MMA tournament. BloodyElbow.com, 29 March 2015. Dostupné online [cit. 2015-04-29].
  23. Medical examiner’s office attributes MMA fighter’s death to kidney failure. Seattletimes.com, 30 April 2015. Dostupné online [cit. 2015-06-25].
  24. MMA fighter Joao Carvalho dies two days after TKO loss to Charlie Ward, Conor McGregor tribute. news.com.au, 13 April 2016. Dostupné online [cit. 2016-04-19].

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mixed martial arts na českej Wikipédii.