Madeleine Astorová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Madeleine Astorová
druhá manželka Johna Jacoba Astora IV a osoba, ktorá prežila potopenie lode Titanic
Madeleine Astorová
Rod. menoMadeleine Talmage Force
Narodenie19. jún 1893
USA New York, USA
Úmrtie27. marec 1940 (46 rokov)
USA Florida, USA
ManželJohn Jacob Astor IV
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Madeleine Astorová

Madeleine Astorová rodená Madeleine Talmage Force (* 19. jún 1893, New York – † 27. marec 1940, Florida, bola druhá manželka a vdova po milionárovi Johnovi Jacobovi Astorovi IV a osoba, ktorá prežila potopenie lode Titanic. Bola najmladšou dcérou Williama Hurlbuta Forceho a Katherine Arvilla Talmage. Mala staršiu sestru Katherine Emmons Force.

Zoznámenie s Johnom Jacobom Astorom IV[upraviť | upraviť zdroj]

John Jacob Astor IV

V septembri 1910 sa Madeleine zoznámila s milionárom Johnom Jacobom Astorom IV. Podnikateľ, vojak, vynálezca a spisovateľ patril do prestížnej rodiny Astorovcov. V tom čase bol považovaný za jedného z najbohatších mužov sveta. V septembri 1911 sa zosobášili. John Jacob sa len dva roky pred svadbou rozviedol so svojou prvou manželkou a Madeleine bola o takmer tridsať rokov mladšia. Ich manželstvo bolo často medializované; tlač sledovala každý ich pohyb. Rozhodli sa preto uniknúť pozornosti novinárov tým, že strávia svoje medové týždne v Egypte. Z New Yorku odcestovali v januári 1912 na palube lode RMS Olympic. Po plavbe po Níle prebývali v Neapole.

Na palube Titanicu[upraviť | upraviť zdroj]

Správa v novinách o potopení Titanicu. Väčšina správ sa sústredila na Astorovcov

Nakoľko Madeleine bola tehotná a svojho syna chcela porodiť v Spojených štátoch, rozhodli sa pre návrat do USA loďou RMS Titanic, ktorá bola na svojej prvej plavbe. Astorovci vyplávali z Cherbourgu večer 10. apríla. Na lodi RMS Titanic boli najbohatším párom na palube. V noci zo 14. apríla, krátko po 23:40, John hlásil svojej žene, že Titanic narazil do ľadovca. Požiadal ju, aby si obliekla záchrannú vestu, v súlade s pokynmi posádky a personálu na palube lode.

Kapitán Edward Smith nariadil nástup žien a detí na paluby záchranných člnov. John žiadal druhého dôstojníka Charlesa Lightollera aby mohol sprevádzať svoju manželku, vzhľadom k jej tehotenstvu, no ten to odmietol.

Krátko po 2:00 sa začal Titanic potápať a záchranné člny sa od neho odpútali. Na lodi však zostalo takmer 1500 ľudí a medzi nimi aj John Jacob Astor. Madeleine a ďalší preživší boli zachránení loďou RMS Carpathia a dopravení do New Yorku. Johnovo telo našla o týždeň neskôr loď Mackay-Bennett.

V auguste 1912 vo svojom sídle na Fifth Avenue Madeleine porodila Johna Jacoba Astora VI.

Po smrti manžela[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 22. júna 1916 si v Bar Harbor, štát Maine vzala priateľa z detstva, bankára Charlesa Williama Dicka. Charles William Dick bol viceprezidentom Manufacturers Trust Company of New York a spoluvlastník a riaditeľ Brooklyn Times. Rozviedli sa 21. júla 1933, v Rene v Nevade.

O štyri mesiace neskôr, 27. novembra 1933, si Madeleine vzala dvadsaťšesť ročného talianskeho boxera Enza Fiermonteho, s ktorým sa rozviedla o päť rokov neskôr 11. júna 1938, vo West Palm Beach na Floride. Po rozvode sa vrátila k svojmu predchádzajúcemu priezvisku „Dicková“.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Madeleine Dicková zomrela dňa 27. marca 1940 v Palm Beach na Floride vo veku 46 rokov na infarkt. Bola pochovaná v Trinity Church Cemetery vo Washington Heights.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Madeleine Astor na anglickej Wikipédii.