Mafia: Definitive Edition

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mafia: Definitive Edition
Základné informácie
Autor/VývojárHangar 13
Vydavateľ2K Games
SériaMafia
Dátum vydania25. september 2020
ŽánerTPS
Módsingleplayer
Prístupnosť
PlatformaMicrosoft Windows
PlayStation 4
PlayStation 5
Xbox One
Xbox Series X
Vstupklávesnica, myš / ovládač

Pozri aj Videoherný portál

Mafia: Definitive Edition je remake videohry Mafia: The City of Lost Heaven z roku 2002. Videohra je vyvinutá štúdiom Hangar 13 a publikovaná spoločnosťou 2K Games. Hra bola oznámená v máji 2020 a jej vydanie bolo naplánované na september 2020. Je zasadená vo fiktívnom meste Lost Heaven v USA v 1930 a rozpráva príbeh o raste a páde gangstera Tommyho Angela v zločineckej rodine Salieri. Na Slovensku bola hra vydaná 25. septembra 2020.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Taxikár Tommy Angelo sa stáva členom zločineckej rodiny Salieri po náhodnom strete s dvoma gangstermi. Avšak po rokoch práce pre rodinu sa otočí proti nej a rozhodne sa svedčiť proti rodine. V epilógu je zastrelený hlavnými postavami z hry Mafia II – Vitto Scaletta a Joe Barbaro.

Dej v každej jednej kapitole je veľmi podobný originálu z roku 2002.

Hrateľnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Mafia: Definitive Edition je koncipovaná ako úplny remake originálnej hry, postavená od základov, ktorá však zachováva pôvodné misie, postavy a príbeh, ktorý aj rozširuje. Všetky filmové scény boli odznova nakrútené a nadabované. Rovnako ako v pôvodnej verzii z roku 2002, hráči ovládajú Tommyho Angela počas kampane pre jedného hráča. Pohybovať sa dá chôdzou alebo automobilom či motorkou.[1] Remake používa rovnaký herný engine ako Mafia III, vylepšený svetelný model a krycí systém, ktorý pôvodná hra neobsahovala.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Mafia: Definitive Edition bola oznámená 13. mája 2020 ako súčasť Mafia: Trilogy – remake Mafia I, remaster Mafia II a re-release Mafia III. Na vývoji sa podieľalo viac ako 200 ľudí z Prahy a Brna a mnohých ďalších z Brightonu a Novata. Uvedenie na trh bolo pôvodne naplánované na 28. augusta 2020, ale z dôvodu pandémie COVID-19 bolo odložené na 25. septembra.

Plnú jazykovú podporu dostali len jazyky, ktoré boli plne podporované aj v pôvodnej hre, a teda: angličtina, čeština, francúzština, taliančina, nemčina, ruština a španielčina.[2]

Vývojári sa ďalej zamerali na napodobňovanie štýlu amerických miest v 20. a 30. rokoch 20. storočia, aby obohatili atmosféru a estetiku Lost Heaven a jednotlivých jeho štvrtí; niektoré štvrte boli tiež premenované (Hoboken – Holbrook). Úpravy v topografii mapy viedli k zmene rozloženia jednotlivých ulíc, ktoré boli vykonané pre príjemnejšiu jazdu a podľa tímu mali za následok viac možností výhľadu na samotné mesto. Špecializovaný systém mapovania dát bol použitý na identifikáciu často používaných ciest na obmedzenie jazdy po tých istých trasách. To sa prejavilo napríklad premiestnením Sialeriho baru a pretekárskeho okruhu.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BUMBOVÁ, Zuzana. Remake původní Mafia 1 nabídne i český dabing, motorky a nový scénář [online]. cdr.cz, 2020-05-20, [cit. 2022-03-20]. Dostupné online. (po česky)
  2. 2K. The supporting cast of Mafia: Definitive Edition [online]. mafiagame.com, [cit. 2022-03-20]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. 2K. Rebuilding Lost Heaven for Mafia: Definitive Edition [online]. mafiagame.com, [cit. 2022-03-20]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mafia: Definitive Edition na českej Wikipédii.