Maison Folie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Maison Folie v meste Lilla.

Maison Folie je verejná budova a kultúrne centrum v meste Lille.

Fakty[upraviť | upraviť kód]

Názov: Maison Folie de Wazemmes, Lille, Francúzsko
Autor: Architektonické štúdio NOX (Holandsko)/ Lars M. M. Spuybroek
Zastavaná plocha: 5 395 m2
Rok vyhlásenia súťaže: 2001
Trvanie rekonštrukcie: 2003-2004
Otvorenie: 6. marec 2004
Náplň stavby: pôvodne textilná fabrika Leclercq; dnes umelecko-kultúrne centrum

Súvislosti[upraviť | upraviť kód]

pojem wazemmes
Wazemmes je jednou z mestských štvrtí francúzskeho mesta Lille [7.obvod], na okraji ktorého vzniká samostatne ako sústava víkendových domov, do ktorej je od roku 1830 vsadený priemysel, nenávratne meniaci chrakter a obraz mesta. V roku 1858 sa podľa dekrétu z Plombières podpísaného Napoleonom III. stáva časťou Lille, od ktorého je však ešte v 50. rokoch 20.storočia životom mesta oddelené. Toto spoôsobuje aj nekompatibilná sieť komunikačných a dopravných línií, najmä železnice rýchlovlaku TGV, nižšie spoločenské vrstvy so zlou reputáciou a rozpínajúcou sa chudobou. Wazemmes bolo postupne začleňované do siete Lille, revitalizované, verejné priestory upravované, ulice a námestia naplnené kultúrou a voľným časom na vyššej úrovni.

Lille
V roku 2004 európske hlavné mesto kultúry s miliónovou aglomeráciou predstavuje systém ‘mestá v meste’, kde každá jednotka má vlastnú viacuzlovú sieť. Jedným z takýchto uzlov sa stáva aj Maison Folie de Wazemmes a to s celomestským významom . Dom sám je zhlukom miest prepojených líniami. V Lille, rovnako ako v iných významných metropolách Európy [napríklad Rotterdam, Hamburg, Glasgow] sa umenie sťahuje do bývalých tovární a hál a takto oživuje identitu miest a oblastí.

Koncept[upraviť | upraviť kód]

[prebratá idea arch. štúdia nox]
01 program
heterogénnosť: predpokladom pre vytvorenie siete v rámci objektov je heterogénnosť zástavby okolia, rôznorodosť mierky, živá križovatka obchodu
úspornosť: vloženie nového objektu, veľkého ale zároveň ekonomicky spracovaného vnútri, utvorí príležitosť pre viacero funkcií a programov
os kvantity: šetrnosť a ohľaduplnosť k prostrediu a okolitej zástavbe
os kvality: vnútorná dynamika a rôznorodosť vychádzajúca z veku a kultúry
02 krajina
pojem architektúra sa v spoločenských zmenách stáva spojkou, čo dokumentuje množstvo zahrnutých funkcií (detské ihrisko + reštaurácia + škola umenia + výstavy + ‘partyroom’ + domov umelcov), dokonca tiež zabezpečuje bezkolíznosť prevádzok prostredníctvom segregácie v hodine dňa a v dni týždňa
03 image
spomienka: objekt s ešte stále priestorovo-orientačným významom
novosť: nová budova = sale de spectacle (sála pre predstavenia) + studios, znamená novú konštrukciu, introvertnú čiernu krabicu, ktorej fasáda uzatvára ulicu, a ktorej žiarivý plášť odkazuje na pulzujúci pohyb života a umenia; konštrukcia bola vygenerovaná pomocou výpočtovej techniky, smer zvislej tektoniky sa odvoláva na pôvodnú fasádu. Zážitok sa rovná celej sade pocitov a dojmov z dynamiky pri chôdzi či jazde, znásobený premennou času v priebehu dňa a teda zmenou polohy slnka a dopadu slnečných lúčov v rámci dňa a tiež roka.

Objem a funkcia[upraviť | upraviť kód]

Ide o polorenováciu textilnej fabriky s novými fukciami tvoriacimi pestrú škálu. Umenie a jeho tvorba a výuka, byty a ateliéry umelcov (z toho tri pre zvuk a audiovizuálne umenie a tri pre umelcov),spoločenské priestory architektov, kancelárie, výstavné priestory s plochou 350 m2 pre pravidelné expozície, turecké kúpele hammam, malé gastronomické zariadenie (piváreň a jedáleň so 70 miestami taktiež pre obyvateľov a príležitostné oslavy), priestory pre malé oslavy, malá knižnica, detské ihrisko a starostlivosť o deti .
Nová budova je viacúčelovou halou z nehrdzavejúcej ocele určená pre koncerty, divadelné predstavenia, módne prehliadky. Pojme 750 osôb a, samozrejme, tiež zariadenie a vybavenie súvisace s divadelnými, tanečnými a hudobnými výstupmi.
Spojenie hmôt zabezpečuje ‘mineral landscape’ / ‘mineral garden’, t.z. zvlnená krajina ako podklad pre okolité aktivity / zvlnená záhrada, inšpirovaná menšími súkromnými i verejnými záhradami. Dispozícia budov okolo nádvoria je typická pre priemysel 19. storočia, v detaile možno pozorovať starostlivo prevedený motív na tehlách.

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]