Majstrovstvá sveta vo futbale 1962 – Finále

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Finále majstrovstiev sveta 1962 sa hralo 17. júna 1962 v Santiago de Chile, Československo v ňom prehralo s Brazíliou 1:3. Pre česko-slovenský futbal to bol najväčší úspech po roku 1945 a po 28 rokoch druhá strieborná medaila z MS. Základ tímu sa formoval pod vedením trénera Rudolfa Vytlačila, svoj potenciál naznačilo mužstvo už dva roky predtým ziskom bronzu z premiérového ročníka Pohára národov, neskór premenovaného na majstrovstvá Európy 1960. V 22-člennom kádri bolo desať slovenských futbalistov, v samotnom finálovom zápase nastúpili najlepší brankár šampionátu Viliam Schrojf, Ján Popluhár, Andrej Kvašňák a Adolf Scherer, jeden z najlepších strelcov turnaja, ktorý svojimi gólmi proti Maďarsku a Juhoslávii vystrieľal postup do finále. Trnavčania Jozef Adamec [1], v tom čase hráč Dukly Praha a Jozef Štibrányi odohrali všetky tri stretnutia základnej skupiny, Štibrányi rozhodol o senzačnom víťazstve nad Španielskom. [2] Ďalšími Slovákmi v tíme boli brankár František Schmucker, obranca Jozef Bomba, záložník Titus Buberník a útočník Pavol Molnár.

Cesta do finále[upraviť | upraviť zdroj]

Brazília ako obhajca titulu z MS 1958 mala účasť na šampionáte zabezpečenú automaticky, mužstvo ČSR si postup vybojovalo v ťažkej kvalifikačnej skupine so súpermi z Britských ostrovov, Škótskom a Írskom, pri rovnosti bodov muselo odohrať s Škótskom rozhodujúci tretí zápas v Bruseli, v ktorom vyhralo po predĺžení 4:2.

MS 1962 Brazília Brazília Česko-Slovensko Česko-Slovensko
Súper Výsledky Súper Výsledky
skupina Mexiko Mexiko
2:0
Španielsko Španielsko
1:0
skupina Česko-Slovensko ČSSR
0:0
Brazília Brazília
0:0
skupina Španielsko Španielsko
2:1
Mexiko Mexiko
1:3
štvrťfinále Anglicko Anglicko
3:1
Maďarsko Maďarsko
1:0
semifinále Čile Čile
4:2
Juhoslávia Juhoslávia
3:1

Priebeh zápasu[upraviť | upraviť zdroj]

Obaja súperi sa stretli už v základnej skupine, ich vzájomný súboj sa skončil bezgólovou remízou. V tomto stretnutí sa zranil Pelé, ktorý v ďalšom priebehu šampionátu už do hry nezasiahol. Ďalšia brazílska hviezda Garrincha bol vylúčený v semifinálovom zápase s Čile, no napriek tomu nedostal trest od FIFA a vo finále mohol nastúpiť. V zostave Brazílie hralo osem hráčov so skúsenosťami z finálového zápasu spred štyroch rokov. V tíme Československa nastala oproti semifinále jedna zmena, zraneného obrancu Lálu nahradil Jiří Tichý.

Československí reprezentanti začali aktívne, hneď v úvode zápasu vystrelil Andrej Kvašňák spoza šestnástky nad brvno brazílskej brány. V 6. minúte mieril Amarildo po prihrávke Garrinchu do žrde, o pár okamihov Zagallo centroval pred čs. bránu, Vavá nebezpečne hlavičkoval z asi 7 metrov, jeho pokus kryl Viliam Schrojf. V 15. minúte sa po Gilmarovom výkope dostal k lopte Ján Popluhár, odhlavičkoval Tichému, ten oblúčikom prihral Pospíchalovi, ktorý uličkou našiel Masopusta. Masopust hrajúci 50. medzištátny zápas vnikol do šestnástky a strelou popri vybiehajúcom Gilmarovi otvoril skóre. Z vedenia sa čs. hráči radovali len dve minúty, v 17. minúte Amarildo prebral po autovom vhadzovaní loptu, prešiel medzi tromi obrancami až takmer k bránkovej čiare a strelou z ťažkého uhla vyrovnal stav zápasu na 1:1. Dramatické chvíle sa naďalej odohrávali pred oboma bránami. Zagallovu strelu mieriacu do šibenice chytil skvelý Schrojf, z protiútoku sa pri Jelínkovej prudkej strele z hranice šestnástky vyznamenal Gilmar. Vzápätí Schrojf chytil Didiho delovku z priameho kopu zo vzdialenosti 20 metrov, na opačnej strane Schererovu strelu tečoval v poslednej chvíli Mauro. Kvašňák si nabehol na center Tichého a hlavičkoval tesne vedľa brány.

V druhom polčase sa striedali šance na oboch stranách, najskôr Jelínek strelou k žrdi vystrašil Gilmara, potom Garrinchovu strelu spoza šestnástky zneškodnil Schrojf efektnou robinzonádou. V 68. minúte vysunul Zózimo Amarilda, ktorý prenikol k bránkovej čiare, kľučkou sa zbavil Tichého, odcentroval a voľný Zito vo výskoku hlavou zvýšil vedenie kanárikov. Československé mužstvo sa snažilo vyrovnať, v 73. minúte Pospíchal po narážačke s Pluskalom vnikol do šestnástky, odcentroval na hlavu Scherera, k lopte sa dostal Jelínek, jeho strelu však zastavila ruka obrancu Djalmu Santosa, ale rozhodca Latyšev nepískal. V 78. minúte Djalma Santos poslal vysokú loptu pred bránu, Schrojf oslepený slnkom si nerozumel s Pluskalom, lopta mu vypadla z rúk a Vavá ju pohodlne doklepol do siete. Napriek finálovej prehre si československé mužstvo získalo za svoje výkony na turnaji celosvetové uznanie [3] , strelec finálového gólu Josef Masopust získal na konci roka Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu Európy. [4]

Štatistika zápasu[upraviť | upraviť zdroj]

17. jún 1962 Brazília Brazília 3 – 1 Česko-Slovensko Česko-Slovensko Štadión Estadio Nacional, Santiago de Chile
14:30 Amarildo Gól v 17. minúte 17.
Zito Gól v 69. minúte 69.
Vavá Gól v 78. minúte 78.
(1-1) Josef Masopust Gól v 15. minúte 15. Divákov: 68 679
Rozhodca: Nikolaj Latyšev Sovietsky zväz
Brazília
Česko-Slovensko
B 1 Gilmar
O 2 Djalma Santos
O 3 Mauro Ramos Captain
O 5 Zózimo
O 6 Nílton Santos
S 4 Zito
S 8 Didi
Ú 7 Garrincha
Ú 21 Mário Zagallo
Ú 19 Vavá
Ú 20 Amarildo
Tréner:
Aymoré Moreira
B 1 Viliam Schrojf (Slovan Bratislava)
O 12 Jiří Tichý (Slovnaft Bratislava)
O 3 Ján Popluhár (Slovan Bratislava)
O 5 Svatopluk Pluskal (Dukla Praha)
O 4 Ladislav Novák Captain (Dukla Praha)
Ú 17 Tomáš Pospíchal (Baník Ostrava)
S 19 Andrej Kvašňák (Sparta Praha)
S 6 Josef Masopust (Dukla Praha)
Ú 11 Josef Jelínek (Dukla Praha)
Ú 8 Adolf Scherer (Slovnaft Bratislava)
Ú 18 Josef Kadraba (SK Kladno)
Tréner:
Rudolf Vytlačil

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online.
  2. . Dostupné online.
  3. . Dostupné online.
  4. . Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Imrich Hornáček: Chile 1962, ŠPORT, 1962

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]