Makarská

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Makarska)
Makarská
mesto
Promenáda v Makarskej
Oficiálny názov: Makarska
Štát Chorvátsko Chorvátsko
Región Splitsko-dalmatínska župa
Okres Makarska
Nadmorská výška m n. m.
Súradnice 43°17′35″S 17°1′12″V / 43,29306°S 17,02000°V / 43.29306; 17.02000
Obyvateľstvo 13 834 (2001)
Primátor Jure Brkan (HDZ)
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 21300
Tel. predvoľba +385 (0)21
EČV MA
Wikimedia Commons: Makarska
Webová stránka: http://www.makarska.hr
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Makarská (-slovenský normovaný názov; po chorvátsky Makarska; tal. Macarsca) je mesto v Chorvátsku, na pobreží Jadranského mora, v strednej Dalmácii. Žije v ňom približne 14 000 obyvateľov a dnes je známe najmä ako turistické letovisko a centrum Makarskej riviéry.

Charakter mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Makarská leží 60 km juhovýchodne pozdĺž pobrežia od Splitu a 140 km severozápadne od Dubrovníka. Nad mestom sa smerom do vnútrozemia vypína pohorie Biokovo, vytvárajúce jedinečnú prírodnú kulisu a zároveň ochranu pred severným vetrom. Vďaka svojej výhodnej polohe na Jadranskej magistrále - spojnici Splitu a Dubrovníka a krásnej krajine sem už v prvej polovici 20. storočia začali prichádzať turisti (aj z vtedajšej ČSR); následne sa celej oblasti začalo hovoriť Makarská riviéra.

Mesto je známe svojou dlhou promenádou s malými obchodmi a kaviarňami, na ktoré nadväzuje trh a zábavný park. Len kúsok od prístavu, z ktorého premáva trajekt na blízky ostrov Brač, sa nachádza zachovalé historické námestie s kostolom z 18. storočia a františkánskym kláštorom. Mesto, ktoré je turistickým a hospodárskym centrom oblasti disponuje množstvom hotelov a súkromných apartmánov, ktoré počas letnej sezóny lákajú tisíce dovolenkárov.

V meste sa nachádzajú základné aj stredné školy, nemocnica, banky, pošta, športové kluby, galérie, pamätníky a i. Makarská je východiskovým miestom na túry do Prírodného parku Biokovo.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Makarská

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]